Prázdninový tip: Cesta na Hostýn
Foto: autorka

Prázdninový tip: Cesta na Hostýn

13. 8. 2019

Svatý Hostýn /735m/ je kopec v Hostýnských vrších, na kterém se nachází významné mariánské poutní místo, které bylo v roce 2018 prohlášeno národní kulturní památkou České republiky.

Komplex zahrnuje baziliku Nanebevzetí Panny Marie, ubytovnu pro poutníky, křížovou cestu architekta Dušana Jurkoviče, větrnou elektrárnu a vyhlídkovou věž. Podle archeologických nálezů se zde nacházelo rozlehlé pravěké hradiště. Pod vrcholem se nachází pramen, podle tradice zázračně uzdravující - u něj stojí vodní kaple z roku 1700. Hlavní chrám je spojen s vodní kaplí 250 schody.

Už při cestě autobusem na tento kopec jsem viděla, jak moc se po letech změnily i zde krásné a hluboké lesy suchem a kůrovcem k nepoznání. Tak jako i někde jinde vidím lesy v moc špatném stavu, úplně mi z toho bolí srdce, ale stále si myslím a věřím, že si třeba i zde v mnohde tak nepřístupném terénu trochu příroda pomůže sama...

Ovšem nahoře je celý areál překrásný, byla jsem zde minulé pondělí a obzvláště v dopoledních hodinách je to tu přímo oáza klidu, pohody a nebeské velebnosti... Prochodila jsem si úplně celý areál a byla jím i příjemnými lidmi, s kterými jsem se postupně setkávala, skutečně obohacená a nadšená, tak jako nevšedním duchovním zážitkem přímo v bazilice.

Ale druhý den jsem jen "tak - tak" chodila, protože když jsem si to spočítala, kolik jsem nachodila schodů - zkuste hádat !! Bylo to víc než 600 schodů a to je na mne v mém věku už skutečně asi moc...

  Ovšem vzpomínám si, že před 23 roky jsem zvládla jít nahoru po silnici z Bystřice pod Hostýnem pěšky a i zpět jsme pak šli společně s manželem a tehdy i s naší nejstarší malou vnučkou lesní cestou od vodní kaple také do Bystřice pěšky /5km/ - ovšem tehdejší okolní lesy, kterými jsme procházeli byly nádherné a přímo vznešené svou majestátností i krásou.

Za dva dny jsem šla se svou dobrou známou na houby u nás do lesa a také jsem se jí zmínila, kolik jsem v pondělí nachodila schodů a že to bylo už nad mé síly... 

  A co ona na to - já jsem v Řecku našlapala jeden den 1000 schodů...    -  tak to už by mne asi museli "poponášet..."

 

 

 

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Aničko P. díky za Tvůj příspěvek do této diskuse. Musí to být skutečně hezké, vidět toto nádherné místo přímo ze své zahrady...
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem za milá slova k mému článku...
Marie Měchurová
Na Hostýnek chodíme několikrát do roka, máme to vzdušnou čarou asi 10km. Když jdeme přes les, jsme tam za 3-4 hodiny. Bohužel okolní lesy napadl všudypřítomný kůrovec, a krásná krajina dostala hodně zabrat. Přesto stojí tento kout Moravy za navštívení.
Soňa Prachfeldová
Hostýn neznám a moc ráda bych jej ještě poznala, krása.
Anna Čípová
Maruško, Hostýn znám a souhlasím s tebou, že jde o kouzelné místo. Dříve jsem to šlapala z Bystřice p.B., nyní vyjedu autobusem.
Naděžda Špásová
Maruško, hezký tip i fotky. Schody jsou také můj nepřítel, pokud nemusím, tak po nich nejdu.
Alena Vávrová
Také bych toto místo ráda navštívila.
Alena Tollarová
Nikdy jsem tam nebyla, ale podobná místa navštěvuji ráda. Nejsem věřící, ale mají pro mě magickou zklidňující moc. Větrnou elektrárnu bych tu nečekala, ale křížová cesta je kouzelná.
Marie Seitlová
Krásný tip, který mohu i já doporučit. Byla jsem tam několikrát, je tam moc hezky a krásná je Jurkovičova křížová cesta. Díky za připomenutí.
Marie Pudichová
Moc ráda tam jezdím. Byly doby, kdy jsme putovali na orelskou pouť, která je každoročně kolem 20. srpna z Rajnochovíc, což bylo cca 24 km. Pak už jen z Bystřice p. H. což je cca 6km a teď už jedu autobusem až na místo. Ale je tam opravdu oáza klidu.Nejkrásněji je tamv září, alespoň pro mne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.