Jak na nákupy: Neplaťte zbytečně víc, než musíte
Ilustrace: Seznam.cz

Jak na nákupy: Neplaťte zbytečně víc, než musíte

13. 8. 2019

Ceny mnoha potravin se v poslední době výrazně zvýšily. Jenom za takové klasické suroviny jako jsou třeba brambory, petržel nebo cibule dnes dáte za zhruba dvakrát tolik co před pěti lety.

A to už je v peněžence rozhodně znát. Na druhou stranu se ale pořád dá nakupovat výhodně, a to i bez toho, že byste museli obcházet desítky prodejen. Máme pro vás tipy, jak na to.

Rada první: Nechoďte na nákup hladoví
Někteří obchodníci a marketéři znají mnoho fíglů, jak z vás dostat našetřené peníze. A pokud si vyrazíte na nákup nenajezení, tak si buďte jistí, že budete mít v obchodech přímo ve výšce vašich očí spoustu zboží ve vyšší cenové relaci. Když se ale najíte, budete svodům odolávat mnohem lépe.

Rada druhá: Hlídejte si nákupní akce
Nakupovat výhodně dnes nemusí znamenat obcházet několik nákupních center najednou. O výhodných cenových akcích v obchodních domech se můžete dozvídat v pohodě, v klidu domova. Stačí se podívat na stránku českého projektu Kupi.cz, který shromažďuje nákupní letáky a přináší lidem přehledy o aktuálních slevových akcích. Když třeba chcete koupit v akci pivo, vyhledáte si ho na stránce a ihned získáte informace o tom, který supermarket ho nabízí s největší slevou. Většinou tak ušetříte zhruba pětinu běžné ceny.

Rada třetí: Srovnávejte ceny
Někdy je těžké najít zboží, které jste si vybrali v různých kamenných prodejnách, a porovnat si jeho cenu. Na internetu to jde ale lehce. Když třeba kupujete pojízdnou tašku na kolečkách, stačí zadat heslo „Taška na kolečkách“ na nákupním rádci Zboží.cz a máte přehled o tom, ve kterém e-shopu ji můžete získat nejlevněji. Výhodou takového srovnávání cen je, že neplatíte za stejnou věc zbytečně více peněz a zároveň nemusíte obcházet kamenné obchody.

Zdroj_Sophie Allport.jpg

Rada čtvrtá: Vyhněte se obalům
Nakupovat potraviny bez obalů je šetrné k přírodě i k vaší peněžence. Potraviny, které si odnesete ve svých vlastních dózách, vás navíc vyjdou levněji. Nechte se inspirovat třeba knihou s názvem Bez odpadu, jejíž autorkou je Camille Ratia. Ta je určena všem, kteří mají v úmyslu omezit množství odpadu kolem sebe tím, že budou uvědoměle nakupovat, jíst, oblékat se atd.

Rada pátá: Nepřehánějte to s penězi
Když si s sebou vezmete sumu tak akorát vysokou, aby pokryla cenu vašeho běžného týdenního nebo denního nákupu, tak prostě neutratíte víc. Někdy sice tato rada může být trochu nepraktická, ale v dlouhodobé perspektivě vás ochrání od impulzivních nákupů, které nemáte rozmyšlené.

 

Seznam
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Zatím jsem na tom tak, že srovnávat nemusím. Potřebuji, koupím.... U nás je otevřený nový obchůdek - bez obalu. Zatím jsem tam nevešla, z venku je vidět spousta skleněných dóz, velkých nádob na mouky a jiné podobné druhy... moc lidí tam ale nikdy nevidím nakupovat...
Elena Valeriánová
Taky se bavím, méně jsem se bavila včera v Bille. Cena za kg petržele 99,90 Kč . Byly to takové myší ocásky poněkud už zvadlé. A představuji si, vlastní obaly - trochu sporné, přesně jak píše Jarmila F.
Karel Boháček
Polovina údajů v letácích je podvod. Ještě mám dobrou paměť abych znal dřívější původní ceny. Jak můžete napsat takový nesmysl - to nakupujete ?
Věra Ježková
Baví mě ukazovat si v letácích. Pouze podle nich ale nenakupuju. Srovnávání cen by mne naopak velmi nebavilo. A neumím si představit, že bych na základě jeho výsledků putovala od jednoho obchodu k druhému až do úplného vyčerpání, jen abych někde ulovila něco o pár korun levnějšího. Ája mě rozesmála.
Jana Šenbergerová
Není šprochu, ... Má to něco do sebe, ale ...
Danka Rotyková
Pobavila jsem se. ☺
Dagmar Bartušková
Nakupovat chodím hladová i sytá. Nečekám na vytrávení. Hlavně na to mít.
Margita Melegova
Souhlasim s prvni radou je opodstatnena, s plnym zaludkem neslintam u plnych regalu, ale hladova bych asi nakoupila bez premysleni. Dobrych rad neni nikdy dost.
Dana Puchalská
Ano Jarmilo, to abych si běžela koupit nový trychtýř. A víno vyliju rovnou do staré lahve. No to by bylo dílo. Ach jo....
ivana kosťunová
Mě pobavila rada druhá. Denně mi chodí do mailu upozornění na různé slevy - ej nakupovalo by sa nakupovalo - keby bolo za čo. :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%