Glosa podzimní
Bílé stráně Litoměřice, foto autor

Glosa podzimní

14. 8. 2019

Pohled z okna v  tento roční čas není příliš potěšující. Obloha je šedivá, jako moje myšlenky, po okenních sklech stékají kapky deště a představa blížící se zimy ve mně vyvolává vzrůstající neklid a těžko splnitelnou touhu odletět s tažnými ptáky někam, kde skoro pořád svítí teplé slunce. Leč, člověk je tvor nedokonalý a k takové akci potřebuje slušně vyhlížející bankovní účet a letadlo. Pták to má jednodušší. Zamává křídly a letí si, kam jen je mu libo. Závidím ptákům tuto svobodu.

Kdysi se říkalo – poručíme větru, dešti. Kéž by! Jenže na tento slogan a další podobná hesla realita času vyplázla jazyk a odkázala je, dnes už pouze do zdí parlamentních žvaníren.

Se vzrůstající nostalgií, podporovanou sklínkou Portugalu, se dívám ven z okna a představuji si podzim docela jiný. Podzim teplý a barevný, v parku voní spadané, zetlelé listí, které se jak pestrá řeka valí do dáli až za hranici času. A já tím časem procházím, dívčí vlasy mě šimrají ve tváři a pestrá paleta spadaného listí tlumí naše kroky, mířící do ráje.

Prchavé obrazy dávného snu teď stékají v kapkách deště po okenních sklech, aby se pomalu rozplynuly v  deštivé realitě současného podzimu.

                         



Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Podzim je krásně barevný a navíc nabízí spoustu dobrot! Ovoce, houby, ořechy, by bylo v zimě co mlsat! Ale lítat jsem měla chuť spíš na jaře...
Jan Zelenka
Dano, svým článkem jste vykreslila trochu jiný, leč příjemný a pohodový obraz podzimu. Podzim má pochopitelně mnoho tváří.
Dana Kolářová
Podzim trochu jinak. :-) https://www.i60.cz/clanek/detail/5616/podzim-doba-zrani
Lidmila Nejedlá
Jene, léto ještě vládne, nepospíchej do podzimu. Úroda v sadech musí dozrát, plody ve stráních zčervenat, aby ptáci měli hojnost. Proč pospíchat, podzim přijde za námi pěkně pomalu v barvách oděný a provoněný ovocem. Bude to nádhera.
Soňa Prachfeldová
Článek vyvolává pocity nostalgické a přesto pěkné, každý čas se dá pěkné prožít i s tim rozjímáním nad životem.
Libuše Křapová
Honzo, hezky a barevně napsané. Já podzim moc nemusím, také jen takové to babí léto. A ptákem bych byla moc ráda. Dokonce občas nevážně tvrdím, že v tom minulém životě jsem jím byla. Orlem skalním nebo něco podobného. Protože miluji pohledy z výšky a do daleka. Když jsem byla poprvé v Alpách, bylo mi moc líto, že nedokážu mávat rukama a létat, tak, jak se mi to občas ve snu zdává.
Jana Šenbergerová
Draho, to jste napsala moc hezky. Líbí se mi vaše vidění přírody.
Drahomíra Stínilová
Připadá mi, že léto vkládá na podzim do listů své barvy - zlaté slunce, červené dozrálé maliny i uvolněnou radost, aby se nám ještě připomnělo. Když pak už listí opadá, brouzdáme se sice nohama létem, ale holé větve stromů oznamují příchod zimy. Proto je podzim, i když barevný, tak nostalgický. Hezká glosa.
Jana Šenbergerová
Podzim je můj favorit, milosrdná příprava na zimu, kterou nutně potřebuji k odpočinku a regeneraci sil. Ani za nic bych nevyměnila střídání ročních období. Ať vám ten letošní pomůže smířit se se ztrátou. Mně to před léty umožnil.
Zuzana Pivcová
Je sice ještě léto, ale v mnohém Váš pohled z okna připomíná. Já mám však podzim ráda, ten s teplými barvami, i ten nostalgicky uplakaný. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.