Ozvěny chorvatského léta
Foto: autorka

Ozvěny chorvatského léta

15. 8. 2019

Když jsem se loni vrátila s Chorvatska (mimochodem jsme byli v Orebiči na Pejlešacu), slibovala jsem si v duchu, že si o tom napíšu článek a v něm bude hlavně  hromada fotografií. Pro mě jako vzpomínka, pro ostatní jako inspirace. Ale skutek utek...

Loňská cesta autobusem na Orebič byla pro nás dva seniory nesnesitelně dlouhá a namáhavá, tak jsme letos hledali něco, co bude trochu blíž. Snažíme se každý rok jezdit na jiné místo, abychom zase viděli něco nového. A navíc to máme trochu komplikované tím, že se rádi koupeme bez plavek. A tak vyhledáváme takové destinace, kde je to možné. Letos tedy los padl na Bašku na ostrově Krk.

 

dsc-0288.jpg

Tahle nějak vypadá městečko Baška shora a v podvečer. Nalevo "stará" původní Baška, v pravé části dlouhá pláž lemovaná promenádou, hotely a penziony. Mimochodem Baška oslaví letos 100 let od založení turistiky. A je zajímavé, že se na rozvoji turistiky v tomto místě podíleli hlavně Češi. Nejznámější z nich jsou Emil Geistlich a Mudr. Zdeňka Čermáková. 

 

dsc-0382-2.jpg

Pohled na starou Baška z přístavního mola. V městečku je několik kostelů.

 

dsc-0185.jpg

Pravé bohatství tohoto místa, dlouhá a nádherná pláž.

 

dsc-0191-1.jpg

Takto vypadala pláž v době našeho pobytu ráno před devátou hodinou.

 

dsc-0269-2.jpg

 A takto v poledne. Docela přelidněná na to, že to bylo v posledním týdnu v červnu. Naštěstí jsme ji jen míjeli, když jsme šli okolo na zcela jinou pláž.

 

dsc-0330-1.jpg

Před sluncem a lidmi lze uniknout do uliček staré Bašky. Ráda jsem se tam toulala s fotoaparátem ráno i v podvečer. Byl tam klid, stín i řada hezkých zákoutí a místeček k posezení.

 

dsc-0196-1.jpg

Naštěstí v těchto domech ještě žijí místní lidé.

 

dsc-0208-1.jpgdsc-0259.jpg

 A život si zpříjemňují mimo jiné i množstvím rostlin a květin, které najdete všude. Z přízemních kuchyní voní po ránu káva a čerstvé pečivo.

 

dsc-0254u.jpgdsc-0258-2.jpg

Mě upoutala i spousta drátů drátů elektrického vedení, které křižují úzké uličky. Retušovat se snadno nedají. A když se v některém z domů bydlet přestane, může to dopadnout jako na obrázku vpravo. Fíkovník si prostě vyrostl na schodech a zatarasil cestu do domu.

 

dsc-0211-1.jpg

A když člověka toulání úzkými uličkami omrzí, sejde na promenádu a může se občerstvit a ze stínu se kochat pohledem na moře.

 

dsc-0339u.jpg

Jedna z místních kaváren na chodníku mě zaujala těmito výraznými ubrusy. Nebo jsou to spíš velké šátky?

 

dsc-0369-1.jpg

I toto malebné zákoutí na plážové promenádě  se mi moc líbilo.

 

dsc-0293.jpgdsc-0301.jpg

A když už našinec prozkoumá všechno dole u moře, vyrazí do kopce ke kostelíku sv. Ivana. Je to krásná podvečerní pěší procházka. Od kostela je nádherný výhled na zátoku a na okolní ostrovy (manžel mi tentokrát vlezl do záběru).

 

dsc-0303u.jpg

Kolem kostela je samozřejmě hřbitov. Trochu jiný, než bývá u nás. Navíc krásně udržovaný a také s výhledem. 

 

dsc-0309-4.jpg

Jedna romantická fotka ze zpáteční cesty se západem slunce. Mimochodem, kolem Bašky je řada značených turistických cest a značení je stejné jako u nás v Čechách. Je to jeden z pozůstatků českého vlivu v Bašce.

 

dsc-0401-1.jpg

Ještě jednou pohled na kostelík sv. Ivana. Tentokrát za dne a od  moře.

 

bunculuka.jpg

"Naše" zátoka s nudistickou pláží u kempu Bunculuka. Na rozdíl od velké přelidněné pláže klidná a decentní.

 

bunculuka2.jpg

Pohoda na pláži v kempu Bunculuka.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkné ozvěny.
Jana Slezackova
Pani Dejmkova,váš článek i fotografie úžasné, vrátila jsem se z Basky tento týden, je to nádherná destinace. Omlouvám se za ty dvě hvězdy v hodnocení, jdu zde dnes poprvé a omylem jsem to špatně odklikla.
Jan Zelenka
Závidím vám takovou krásnou dovolenou. My jsme jezdili do Chorvatska zásadně autem, protože i manželka řídila a velice dobře. Ostrov Krk neznám . Bohužel. Ale vaše reportáž ho pěkně přiblížila. Zejména fotky.
Eva Mužíková
Povedené zpracování, ráda jsem si prohlédla.
Maru Radvanová
Děkuji za článek. V Bašce na Krku jsem byla před lety vícekrát. Dnes je jistě daleko rušnější než tehdy. Mohu potvrdit, že se jedná o velmi krásné místo.
Alena Tollarová
Zuzko, můžeme se vzít za ruce. Taky jsem nikdy v Chorvatsku nebyla. Určitě je tam krásně, což je vidět i z fotek, ale mě odrazuje dlouhá cesta autem nebo autobusem.
Anna Čípová
Zajímavé zpracování zážitků a pěkné fotografie. V Chorvatsku jsem byla jen jednou a byla jsem zklamaná.
Dana Puchalská
Moc krásné místo na dovolenou.
Daniela Řeřichová
Jedním slovem nádhera!
Libor Farský
Moc hezká reportáž.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%