Není Gmünd jako Gmünd
FOTO: autorka

Není Gmünd jako Gmünd

27. 8. 2019

Není Gmünd jako Gmünd. Ten první leží v Korutanech a je častým cílem turistů, milovníků aut, protože v tomto městě se nachází muzeum Porsche. Právě zde totiž byly vyrobeny první vozy této značky.

Ale já mám na mysli Gmünd v Dolních Rakousích, městečko s přibližně pěti tisíci obyvateli. Leží na soutoku řeky Lužnice a říčky Skřemelice. Když přijedete do jižních Čech do města České Velenice, za pomyslnou hraniční čárou, po projetí původních celních bran, uvidíte ceduli s nápisem Gmünd. To byl cíl naší cesty jednoho letního dne, který při pohledu na oblohu prorokoval předpoklad přeháněk. A při pohledu na teploměr bylo jasné, že námi vybraný den se nezapíše jako den tropický. Tento den nám připravil i teploty pod 20 °C. Takže ideální čas na procházku centrem města a posezení v příjemné kavárničce nad kalíškem dobré kávy a chutného dortíku.

Toto městečko je asi neprávem českými turisty opomíjeno. Pro nás škoda, pro místní možná útěcha, že se jim městem neprohánějí davy cizinců a neruší jejich klidnou atmosféru. Ta nás provázela na každém kroku, ať jsme se procházeli po náměstí, nebo zavítali do zámeckého parku, či seděli nad šálkem kávy. Z parkoviště mimo centrum jsme výtahem vyjeli na začátek náměstí a nemuseli tak namáhavě hledat, kde po příjezdu do centra zaparkovat. Podlouhlé náměstí je lemováno historickými budovami včetně staré radnice, renesančními domy, o jejichž historii se dozvíte při návštěvě místního muzea. Znalosti si můžete rozšířit v muzeu skla nebo v muzeu kamene. My jsme se soustředili na náměstí samotné, nahlédli jsme do řeznictví, vetešnictví, prošli jsme se parkem, zavítali jsme do postranních uliček a obdivovali klid, čistotu a odpovídali na pozdravy každého, kdo šel okolo nás. A světe, div se, ti lidé se na nás, neznámé osoby, usmívali!

Měli jsme naplánovanou i návštěvu přírodního parku Blockheide, který leží na okraji města. Těšili jsme se na výstup na rozhlednu. Jenže při cestě k našemu druhému cíli se spustil silný liják, který vypadal, že se jen tak nepřežene. A nám nedovolil vystoupit z auta, aniž bychom nepromokli na kůži. Tak jsme auto otočili a vrátili se do České republiky. Z nezdaru jsme si nic nedělali, park si prohlédneme jindy.

cestování
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Hezký výlet.
Hana Rypáčková
Jezdli jsme tam čsto a mám to městečko moc ráda. Ano pěšky přes mostek do Rakous...
Marcela Broumová
To městečko znám, děkuji za připomínku i fotografickou.
Zuzana Pivcová
Mít to přes hranice, jezdila bych tam docela často. Taková městečka mám ráda.
Dana Puchalská
Moc pěkná pozvánka do hezkého městečka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%