Ve vyšším věku je sexuálně aktivní jen pětina žen
Ilustrační foto: ingimage.com

Ve vyšším věku je sexuálně aktivní jen pětina žen

21. 8. 2019

Ačkoliv četné průzkumy naznačují, že sexuální aktivita lidí pokračuje i ve vyšším věku, značná část žen po přechodu na sex rezignuje. Podle nové studie je sexuálně aktivních jen 22 procent starších žen. I ty si však sexu dopřávají méně a méně si jej užívají.

Na jejich klesajícím libidu se podepisuje náročná péče o rodinu, problémy v partnerských vztazích, sexuální dysfunkce partnera, ale také nižší sebevědomí, horší vnímání sebe sama a různé sexuální obtíže.

Sex v pokročilém věku si s sebou dodnes nese určité stigma, ačkoliv řada studií prokázala, že si starší lidé milování více užívají. I přesto ale značná část žen během klimakteria a po něm zažívá velký propad libida a jejich milostný život tak de facto končí. Nejnověji se tímto tématem zabývala studie uveřejněná v odborném žurnálu Menopause vydávaném The North American Menopause Society, které se zúčastnilo téměř 4 a půl tisíce žen s věkovým průměrem 64 let.

Chuť i sílu na sex ženám ubírá péče o rodinu

I když mělo 65 procent žen uvedeného průzkumu romantický vztah, jen 22 procent z nich bylo sexuálně aktivních. I sexuálně aktivní ženy však vypověděly, že u nich frekvence milostných hrátek klesá a sex je jim čím dál méně příjemný. „Jako častý důvod absence sexuálního života uváděly ženy až příliš náročnou péči o rodinu. Ačkoliv ženy po padesátce již většinou mají děti dospělé, pro mnoho z nich nastane čas, kdy pomáhají s péčí o vnoučata, a řada z nich se též stará o dosud žijící rodiče. To s vlastním přibývajícím věkem bývá skutečně vyčerpávající a na milostný život tak nezbývá čas ani síly,“ komentuje výsledky studie Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou. Mezi dalšími hojně citovanými důvody, proč starší ženy mívají méně sexu, bývá například i sexuální dysfunkce partnera či jeho nemoc. 

Ženy potíže se sexem neřeší a na milování rezignují

Na snížené libido mají dle samotných žen vliv též problémy ve vztazích nebo i komplikace spojené se samotným „organizováním“ sexu. Nemalou měrou se pak na klesající chuti na sex podílí rovněž to, jak stárnutí působí na sebevědomí žen a jejich vnímání sebe sama. Pozitivní zkušenosti se sexem ve studii ostatně přiznaly jen 3 procenta respondentek. Jedna z osmi žen se pak potýká s různými sexuálními obtížemi, přičemž pouhá 2 procenta tyto problémy řeší hormonální terapií.

„Tento velmi malý podíl naznačuje, že ženy ve starším věku jsou demotivované své potíže řešit a zkrátka se smiřují s tím, že jejich milostný život končí. Sex má ale i v životě starších lidí své opodstatněné místo, prospívá psychice, zdraví i partnerským vztahům. Proto je důležité přestat sex seniorů tabuizovat a otevřeně o něm hovořit,“ uzavírá Adam Durčák.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mariana Mášová
Možná by chuť měly , ale nemají s kým , v jejich věku jejich manželé už třeba nemůžou a nevěrou to řešit nechtějí .
Daniel Procházka
A teď si vemte, že pro správnou funkci prostaty včetně prevence rakoviny, je doporučováno nejméně 21 ejakulací měsíčně a kritické minimum je 12. Nechuť žen je tedy mužům doslova životu nebezpečná.
Věra Halátová
A není to, náhodou, tím, že ty ženy, které v pozdějším a vyšším věku nejsou "sexuálně aktivní" měly ne příliš pěkné sexuální zážitky ve věku mladším? Slovo "sex" znamená pohlaví, dnes se tím slovem označuje spojení dvou pohlaví, někdy různého někdy stejného. Proč se na spojení pohlaví klade dnes tak velký důraz? Pokud to tu ženu bavilo, tak pokračuje. Pokud "plnila povinnost", no tak už nepokražuje. A také, stejně staří mužští partneři mají ve starším věku mnohem větší problémy v intimním životě, než ženy. Žena, nakonec, může vždy, pokud chce.
Danka Rotyková
Poprvé v životě čtu o tom, že ženy jsou zatíženy péčí o rodinu a ubývá jim tak síly, kterou by mohly využít jen pro sebe a svého partnera. I já jsem pochybila, chtěla jsem být 100% v zaměstnání i domácnosti, naštěstí i jako matka. Na odpočinek, spánek a sex už toho moc nezbývalo. Dnes vím, že to bylo jen na mně, co jsem v životě upřednostnila. Každá jsme jiná. ☺
Karel Boháček
.... a tedy pětina mužů doma.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.