Podzimní zahrady Versailles
Foto: autorka

Podzimní zahrady Versailles

23. 8. 2019

Protože se pomalu, ale jistě blíží podzim, chci se s vámi podělit o své vzpomínky na zahrady Versailles. V Paříži jsme byli na podzim už před lety a jako správní Češi jsme chtěli vidět všechno, co se dá stihnout během víkendového pobytu. A tak jsme ze všeho nejdřív zamířili na večerní prohlídku Louvre, abychom neztráceli nic z drahocenného času. Ponořili jsme se do mého oblíbeného starověku a stihli vidět téměř všechny památky, které se podařilo ukořistit předchůdcům Napoleona i všem dalším. Díky počasí i večerní době nás bylo v Louvru pár. Chodit po setmělých, tichých chodbách a sálech mezi mumiemi, armádami vešebtů, kanopami a pak si sednout u slavné Lví brány a pohlédnout do tváře busty krále Ašurbanipala, zatímco venku bubnoval déšť na okna, to byl zážitek nezapomenutelný, až tajemný a strašidelný ! A zůstává mi pořád v paměti (zatím).  :-))

Jak je naším zvykem - téměř vždy bez průvodců, pouze s mapou - jsme se vydali sami na vlastní pěst, abychom prošli také známý hřbitov Per Lachaise – což je téměř město ve městě, a postáli u všech těch známých proslavených, kteří tam odpočívají. Prolétli jsme samozřejmě i všechna ostatní místa, která se v Paříži musí vidět.

S průvodkyní jsme jeli jen jednou, a to do Versailles. Ráno při odjezdu autobusem pršelo. V autobuse jsem udiveně sledovala v ulicích osvětlená okna domů, kde se lidé chystali do práce – většina totiž neměla záclony, a tak jsem měla až nepříjemný pocit, že lezu někomu do soukromí a málem jim vidím do talíře a hrnků, co si dávají k snídani.

Po příjezdu do Versailles ostatní účastníci zájezdu volili prohlídku zámku, zatímco my se rozhodli věnovat čas venkovním prostorám s tím, že do zámku se určitě ještě jednou někdy podíváme také. Bohužel v tuto pozdní podzimní dobu už nebyly v provozu fontány, a tak jsme o pohled na vodotrysky byly ochuzeni.

Stála jsem na schodech, kde král Ludvík vítal Angeliku, markýzu andělů. Obdivovala nádherné scenérie a velikou nádrž uprostřed, na které se jezdilo s lodičkami. Byla u vytržení, co dokáží versaillesští zahradníci všechno vystříhat z keřů a stromů. V duchu viděla kočáry, kterými tu po širokých cestách projížděla šlechta. Prošli jsme, co se dalo, málem že ne v klusu, protože jsme se báli, aby nám neujeli s autobusem a my pak nemuseli do hotelu stopem. Ale procházka stála za to, posuďte sami podle mých fotek.

Celou dobu jsem si kladla jedinou otázku: co by tomu asi řekla šlechta včetně všech těch Ludvíků, že se jim tam dnes projíždí po lodičkách „obyčejní“ lidé ? To je zřejmě v jejich době vůbec ani ve snu nemohlo napadnout, to bylo prostě nepředstavitelné, asi jako my dnes nevíme, kdo všechno se bude za chvíli prohánět po Měsíci a po Marsu!  :-))

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Jsem ráda, že jsem vám mohla předložit pár hezkých obrázků a že se vám líbily. Není to nic moc, jiní lidé cestují víc a vidí toho taky víc než jsem viděla já. Taky jsou dnes jiné možnosti než dřív. Ale jsem za to osudu vděčná, že jsem viděla to, co jsem nejvíc chtěla. Škoda, že fotky z dřívějších cest mám jen vyvolané a ne na počítači - teď je velkou výhodou telefon, nemusí se už tahat foťák, o který jsme se s manželem vždycky hádali. :-))
Jan Zelenka
Tuto cestu vám, paní Hašková, upřímně závidím. Francie, až na krátkou návštěvu Monaka, se nám do cestovního itineráře už nevešla. Louvre bych moc rád viděl i se všemi egyptskými památkami, které Napoleon pobral a odvezl za svého egyptského tažení. Ostatně, dělali to i Britové i Němci. Krásná fotogalerie.
Marie Novotná
Byla jsem tam před lety.Díky za krásnou procházku.
Alena Vávrová
Byla jsem tam se synem na celý den také na podzim, v zámku i v zahradách. Bylo krásně a bylo to úžasné. Dík za připomenutí.
Danka Rotyková
Jano, díky za podívanou.
Dana Puchalská
Oprava......za tak krásné.....
Dana Puchalská
je to nádhera. Nikdy se tam osobně už asi nepodívám,tak jsem ráda za rak krásné fotografie.
Marie Ženatová
Díky za krásné fotografie, ve skutečnosti to už asi neuvidím.
Naděžda Špásová
Zahrady ve Versailles jsou krásné, nedávno jsem je viděla v TV. :-)
Zuzana Pivcová
Byla to pro mě krásná procházka. O to víc, že v Paříži jsem (narozdíl od několika jiných států) nikdy nebyla a asi už nebudu. Co se týká oken bez záclon, tak v Nizozemsku to bylo také tak. A také žádné ploty kolem rodinných vilek se zahrádkami. Vše přístupné. A nezamčená kola na ulicích. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.