Studentský výlet do Prahy
Foto: autorka

Studentský výlet do Prahy

23. 8. 2019

Prázdniny se přehouply do závěrečné fáze a na dveře klepe nový školní rok. Ten začne nejen pro dítka školou povinná, ale také pro seniory – studenty Virtuální univerzity třetího věku. I v naší pohraniční obci jsou lidé, kteří touží po nových poznatcích i přesto, že už jim dávno školní léta skončila. A právě díky VU3V se můžeme i v tak odlehlé lokalitě vzdělávat.
Pojďme si maličko zavzpomínat na ten minulý školní rok. V semestrálním kurzu jsme měli neobyčejně zajímavé téma, Klenoty barokního sochařství v českých zemích, které zaujalo všechny posluchače. A tak, když se nám naskytla možnost navštívit spolu s naším promujícím spolužákem Prahu, většina z nás ani chvíli nezaváhala. Vždyť Praha se může barokními památkami řádně pochlubit. Kdo by neznal Karlův most. Ale barokní Praha, to není jen Karlův most, ten jsme samozřejmě také nevynechali. Hlavní cíl naší cesty však byl jiný.
Naše kroky po promoci vedly na Staré Město do Baziliky sv. Jakuba Většího. S tichým respektem jsme šlapali po dlažbě, po níž šly dějiny. Neuvěřitelně nádherná stavba dýchala historií. Vždyť do tohoto kostela chodila Eliška Přemyslovna, Karel IV., nachází se zde náhrobek Václava Vratislava z Mitrovic, nejvyššího kancléře Království českého.
S úžasem jsme stáli před ohromující barokní výzdobou a tiše poslouchali zasvěcený výklad jednoho ze tří bratří minoritů, kteří zde trvale žijí.
Svůj výklad okořenil třeba tím, že kdysi dávno v prvopočátcích baziliky zde měli v chodbě do ulice své krámky i výrobny pražští řezníci. A měli z toho prospěch obě strany. V té době lapkové dělali nájezdy i na kláštery a kostely. Nic jim nebylo svaté (stejně jako dnes). A řezníci se svými sekerami byli žádaná ochrana.
V kostele visí seschlá ruka jednoho z těchto zlodějů, který chtěl vykrást kostelní pokladničku.
Bazilika sv. Jakuba Většího je jedním z největších a nejvyšších pražských kostelů spolu s katedrálou sv. Víta a kostelem Panny Marie Sněžné. Nenápadný vchod má přímo z ulice, a tak ji bohužel mnoho lidí mine bez zastavení.
Historie tohoto kostela je velmi zajímavá, objednat si můžete i průvodce, stejně jako my.
V nadcházejícím školním roce většinu z nás čeká slavnostní promoce. Tak nás čeká i další výlet do stověžaté matičky. Ale to je ještě relativně daleko.
Nabízím vám k nahlédnutí několik fotografií z našeho výletu do Prahy. Závěrem jsem neodolala a přidala pár fotografií z pražských ulic.

PS: Omlouvám se, pokud jsem  někoho zmátla nadpisem článku.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Elenko, též přeji při studiu zdar .
Alena Tollarová
Chlubilko, jen se chlub, když je čím! Já jsem se ke studiu U3V ani nedonutila. A naprosto souhlasím, kostel sv. Jakuba Většího je nádherný. A vlastně je dobře, když jím neprotéká dav a člověk si tam může procházet, obdivovat umění předků a rozjímat pěkně v klidu.
Dana Kolářová
Hodně úspěchů do zimního semestru, Eleno.
Jana Kollinová
Eleno, děkuji za vysvětlení. Vůbec mě nepřekvapuje, že jsi úspěšná. *****
Elena Valeriánová
Jano, nepíšeme diplomové práce. Probíhá to tak, že pokaždé video přednášce v učebně musíme vyplnit test, můžeme se k testu vrátit opakovaně, otázky nejsou stejné. Po poslední přednášce máme závěrečný test - obsáhlý, 25 otázek. Jinak se během semestru dobrovolně zpracovávají eseje. Protože jsem psavec, tak je píšu. Předloni moji esej vybrali jako nejlepší ze všech studijních středisek a zařadili do Almanachu 2017/2018 ČZU. Jsem chlubilka, fuj.
Dagmar Bartušková
Eleno, tak to všichni úspěšně zvladněte. :-)
Jana Kollinová
Eleno, přeji úspěšné absolvování posledních semestrů a těším se na fotografie z promoce. Obdivuji Tě. Jaké téma bude mít Tvoje diplomová práce? Promiň jestli jsem moc zvědavá. :-)
Jan Zelenka
Vybrala jste si krásné téma po seniorské studium. Já jsem před studiem na U3V váhal mezi renesancí a egyptologii. Vyhrál Egypt. Nikdy není pozdě věnovat se svému zájmu trochu podrobněji. Přeji úspěšné studium i do příštích let.
Libor Farský
Se tak někdo má ... Moc Ti to přeji, Elenko
Zdenka Soukupová
Všem studentům držím palce a přeju samé jedničky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%