Jak dlouho budeme žít a na co umřeme
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak dlouho budeme žít a na co umřeme

27. 8. 2019

Ženy se průměrně dožijí téměř osmdesáti dvou let, muži sedmdesáti šesti. Ale průměrná délka života se už, na rozdíl od let předešlých, nezvyšuje.

Nejčastější nemocí obyvatel České republiky je vysoký krevní tlak, nejstarší obyvatele k tomu ještě nejčastěji trápí artróza. Toto a mnoho dalšího o zdraví Čechů se dá vyčíst z údajů Českého statistického úřadu.

Statistici vydali publikaci s názvem Senioři a zdraví. Dá se z ní vyčíst například to, že naděje dožití při narození začíná v České republice stagnovat. Jde o věk, jakého se průměrně mají šanci dožít lidé narození v určité době. V letech 2015 a 2017 byl po delší době zaznamenán pokles naděje dožití, v letech předešlých se zvyšovala. Statistici uvádějí: „Pokud by ke stagnaci či dokonce poklesu naděje dožití při narození v příštích letech opět došlo, je otázka, zda potenciál pro růst střední délky života už není vyčerpán. Pokud by příští roky ukázaly, že střední délka života přestává růst, možnost pracovat do vyššího věku může být ohrožena, což může přinést vysoký nápor na důchodový systém, až početné ročníky, kterým je dnes kolem čtyřiceti let, začnou odcházet do důchodu.“

Jinými slovy, jedná se o naznačení, že současné úvahy, že lidé budou schopni plně pracovat třeba ještě v sedmdesáti a pak si ještě v devadesáti užívat penze cestováním a sportováním, mohou být, mírně řečeno, přehnaně optimistické.

Z různých jiných průzkumů přitom jasně vyplývá, že lidé vyššího věku nepovažují za nejdůležitější to, aby se dožili co nejvíce let, ale to, aby co největší část života prožili ve zdraví a v takovém stavu, který umožňuje plnohodnotný život bez nutnosti být odkázán na pomoc druhých.

Statistici také prozkoumali, jaké nemoci Čechy ve vyšším věku nejčastěji trápí a vedou k tomu, že se už věk zatím přestal prodlužovat.

Nemoc, která postihuje nejvíce obyvatel České republiky, je vysoký krevní tlak. Trpí jí 23, 7 procent celkové populace v Česku, ale mezi lidmi ve věku nad pětasedmdesát let, jich má vysoký krevní tlak 58, 6 procent. Zpráva statistiků zmiňuje, že Státní zdravotní ústav dává toto onemocnění do souvislosti se znečištěným ovzduším, především s polétavým prachem, který přispívá k cévním a respiračním nemocem a právě znečištěné ovzduší je podle této zprávy jednou z příčin, proč se už dál délka života občanů České republiky nezvyšuje.

Další nemocí, která Čechy trápí nejčastěji, je artróza. Ve věku nad sedmdesát pět let jí trpí přes 43 procent obyvatel, ve věkové skupině mezi šedesáti pět až sedmdesáti čtyřmi roky má artrózu více než čtvrtina lidí.

Další nejrozšířenější onemocnění je cukrovka. Ve věku nad sedmdesát pět let jí trpí více než čtvrtina obyvatel. Naopak další nejrozšířenější nemoc, alergie, se týká lidí mladých. Mezi seniory se s nějakou formou alergie potýká pouze asi devět procent lidí.

stárnutí
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Něco veselejšího nemáte ? Třeba historky z natáčení...
Eva Hynkova
K čemu mi je statistika, když mám určitě geneticky předpoklad a snažím se žít, tak abych zbytek života žila a ne přežívala. Nechci se stresovat věkem, ale užívat klidu a pohody a nijak.se neomezovat.
Jitka Caklová
Statistiky jsou k ničemu, alespoň pro mě. Žiji přítomností a budu žít tak dlouho, dokud se sama nerozhodnu odejít. Nějaké coby-kdyby, je pouhým "malováním čerta na zeď". "Proč v 70ti stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko" ;-)
Danka Rotyková
Co dělat? Stáří neutečeme a nemocem se málokdo vyhne. Výhodou jsou určitě geny po předcích, proto se setkáváme s některými seniory, kteří jsou i přes své stáří zdraví, i když pro to nic zvláštního v životě nedělali. Statistiky v tomto případě mě neoslovují.
Věra Ježková
Dtto Jana a Zdenka.
Jana Kollinová
Lituji, ale vyhýbám se článkům rádoby vizionářsky definující délku žití toho kterého jedince. Možná jsou tvrzení podložena mnoha studiemi, ale takový článek nikdy nebude injekcí ani inspirací urputných reálnému věku vzdorujících seniorů.
Zdenka Soukupová
S posouváním odchodu do důchodu moc nesouhlasím. Jistě, jsou povolání, která i ve vyšším věku lze dělat, ale jsou jiná, kde si to nedovedu představit. Třeba řidič kamionu, pokrývač, pracovník u linky v nepřetržitém provozu a další.... zvládli by to lidé kolem sedmdesátky?
Hana Skácelová
U nás - na Ostravsku- trpí alergií, podle lékařů - většina lidí a nezáleží na tom, zda jsou mladí nebo staří. Lékaři zde už otevřeně hovoří o tom, že se tady trávíme.
Marie Doušová
Umřeme na sráří a nic se s tím dělat nemá. Je potřeba být co nejvíce soběstačný a pokud ne, už to není život,ale nehezké umírání,které nemůžeme v naší zemi ovlivnit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.