I dáma může mít ráda olomoucké tvarůžky
Foto: autorka

I dáma může mít ráda olomoucké tvarůžky

27. 8. 2019

Pokud někde padne zmínka o olomouckých tvarůžkách, někteří ihned prohlásí, že je mají v oblibě, zatímco jiní se o nich vyslovují opovržlivě, neboť jim vadí především jejich specifická vůně, přesněji zápach.

Přiznám se, že patřím k těm (většinou to jsou asi muži, ale znala jsem i labužnici novofoundlandskou fenu), kteří mají tuto specialitu rádi, a to již dlouhá léta. Vzpomínám si, že k nám do vojenského archivu jezdil studovat návštěvník z Olomouce, voják z povolání, který mi jednou dovezl krabičku s touto lahůdkou, v tehdy ještě neobvyklé úpravě i balení. Do té doby u nás byly běžně k dostání pouze klasické oválky či kroužky. Ihned se však ohradil proti mému pojmenování "syrečky", které by mi Olomoučáci neschválili, neboť pro ně to jsou jedině tvarůžky.

Začala jsem trochu pátrat po původu a historii této delikatesy. Prý se už neví, kdy se poprvé objevila, ale první dochované zmínky pocházejí již z 15. století. Jednalo se o domácí selský sýr z Hané, který dostal název podle města, v němž se začal prodávat na trhu.

Rozhodně je však již známo, že tvarůžky začal vyrábět v roce 1876 Josef Wessel v Lošticích. Jeho syn Alois a a další potomci a příbuzní pak tvarůžkárnu rozšířili a zmodernizovali, takže se už počátkem 30. let minulého století dostala na špičkovou úroveň. Ta trvala až do roku 1948 a poté byla výroba znárodněna.

Sýrárna byla vrácena potomkům v restituci počátkem roku 1991.  Výroba v ní byla zahájena dokonce ještě s několika původními předúnorovými zaměstnanci. V současné době je ve firmě kolem 150 pracovníků.Jediným výrobním sortimentem jsou stále olomoucké tvarůžky, a to ve více než 30 druzích co do tvaru a hmotnosti. Firemní prodejny jsou v Lošticích, Brně, Olomouci a Ostravě.

Evropská komise udělila tvarůžkům chráněné zeměpisné ocenění, a to rozhodně právem. Tvarůžky jsou kromě specifické chuti zajímavé i tím, že nejsou vůbec tučné (0, 4 procenta tuku), takže se hodí pro racionální výživu. Mohu říct, že jsem si koupila kdysi ze zvědavosti podobný produkt v Německu, avšak ten se chuťově nedal vůbec srovnat. Myslím, že dát si čas od času chleba s máslem, k tomu olomoucké tvarůžky a sklenici piva určitě neuškodí.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Přiznávám se bez mučení a uzardění, že si je také stále občas kupuji a romadúr taky. Bohužel, v Lošticích jsem ještě nebyla... ;-))
Eva Mužíková
Díky Zuzko za informace. Tvarůžky si občas koupím, nechám je několik dnů odpočívat a pak tak jak píše Ivana. S paprikou si na nich pochutnávám. Romadur mám také ráda.
Dagmar Bartušková
Tvarůžky si občas ráda dám. Dnes tomu nebylo jinak. V Albertu jsou zrovna v akci - nekup to. Dám si je zítra, to budou tak akorát. Těším se, jak si pochutnám. Romadur kupuji jak s příchutí česneku, tak s chilli. Obojí chutná náramně.
Hana Rypáčková
Všechny smradlavé sýry miluji.. Mám je ráda matlavé, ne tvrdé...
ivana kosťunová
Lehce opepřit, lehce opaprikovat a nakrájet k tomu cibuli- nejlépe červenou. V době mého těhotenství jsem to jedla téměř denně, měla jsem nezřízenou chuť na olomoucké syrečky-pardon- tvarůžky. I dnes je řadím ke svým nejoblíbenějším pochoutkám. Však naši předkové už od 15. století věděli, co je dobré .
Hana Nováková
Zuzko, zkrátka syrečky miluji, k tomu čerstvý chléb a malou sklenku piva. Jak podotkla MD jsou drahé a už nejsou, co bývaly. Ale přeci jen, svoji sílu mají. Ale co je lahůdka to vím, historie m však hodně utekla, a proto díky za seznámení
Marcela Pivcová
Historie tvarůžků je zajímavá, předevěím mě překvapilo to století snad vzniku. Sýry mám ráda všeobecně, ale tvarůžky, stejně tak jako Romadur, tedy ne! (Zuzka promine, ona to o mně ví).
Zdenka Soukupová
Taky je mám ráda. I když ty dnešní nejsou takové, jako bývaly. Píše to tu víc diskutujících. A když si je koupím, musím je sníst venku, pokud je na to počasí, protože jiní z rodiny je nemohou ani cítit. A když počasí není, tak si je koupím, když nikdo není doma.
Anna Potůčková
Nejraději je mám jako nadívaná kuřecí smažená prsa tvarůžkami, k tomu hranolky a tatarku !
Marie Doušová
Zuzko zajímavý článek. Já mám tvarůžky hodně ráda a čas od času si je koupím, i když se mi zdají dost drahé. Mám je ráda s chlebem , s máslem a chladným mlékem . Je to pro mě lahůdka i když jeho zápach také nemusím a tak když ho koupím ,co nejdříve ho spořádám. Moc dobře chutná. Naučil mě ho jíst taťka ,ale sestry ho nikdy nemusely.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.