Jak správně nosit šperky, aby vynikly
Náušnice vyrobené Ester Engelovou z bílého zlata. Foto: Esterstyl

Jak správně nosit šperky, aby vynikly

29. 8. 2019

Navléknout si spoustu prstenů najednou, míchat bílé a žluté zlato nebo kombinovat bižuterii s diamanty. Takových a mnoha dalších přešlapů se dopouštíme ve snaze nechat vyniknout svým šperkům.

Mnohem většího efektu přitom dosáhneme, když vsadíme na nápaditost a jednoduchost. Trendem je neokázalý luxus.  

U šperků se rozhodně vyplatí řídit se hesly – méně je více a v jednoduchosti je krása.
Období začátku 90. let, kdy byl po sametové revoluci český trh zavalený spoustou levných, nekvalitních a přeplácaných „šperků“ z Balkánu, a lidé se ještě v nabídce neorientovali, je už naštěstí pryč. Dnešním trendem je jednoduchost a nadčasovost. Takový šperk se totiž nikdy neokouká.

Vzor první republiky
Šperk musí být jednoduchý, nápaditý a také dokonale řemeslně zpracovaný. U zdánlivě „jednoduše“ působících klenotů je totiž vidět každá chybička. Různé efekty okolo sice dokážou případné nedostatky maskovat, ale působí rušivě.

„Doporučila bych vybírat šperky elegantní, neokázalé, s pěkným a kvalitním přírodním kamenem (safír, smaragd, rubín nebo diamant), zasazeným v bílém zlatě nebo platině. Podobné šperky se nosily za první republiky, kdy byla na prvním místě krása, kvalita, precizní práce a trvalá hodnota,“ připomíná výtvarnice a výrobkyně šperků Ester Engelová. 

Pozor na módní přešlapy
Ve snaze vypadat krásnější se často dopouštíme zbytečných chyb. Platí to i o výběru a nošení šperků. „Nejčastěji ženy chybují v tom, když chtějí zkombinovat velká množství šperků dohromady. Out je i kombinace prstenů ze žlutého a bílého zlata na jedné ruce. Anebo nošení bižuterie s diamantovými šperky dohromady. Nešvarem je i pořídit si kulaté náušnice, když máme kulatý tvar obličeje, nebo si vzít nápadné extravagantní náušnice k běžnému sportovnímu oblečení,“ dává příklady módních přešlapů Ester Engelová.
Pokud chcete upoutat šperkem pozornost, vsaďte na prsteny v neotřelém osobitém designu, třeba s výrazným přírodním kamenem fantazijního brusu, který zaujme svou velikostí a barvou. Velmi atraktivně působí i velké závěsy na krk s přírodními kameny a perlami. U náušnic si můžete pohrát s jejich délkou nebo zvoleným kamenem či perlou.“

Vše musí ladit
Věk není při výběru šperků rozhodující, ale ze zkušeností šperkařů vyplývá, že mladší ženy dávají většinou přednost bílým kamenům v bílém zlatě, které se hodí téměř k jakémukoli oblečení. Velmi oblíbené jsou u nich i bleděmodré akvamaríny nebo topazy.
Zralejší ženy prý více tíhnou k barevným kamenům v kombinaci s diamanty a k perlám. Umí ocenit i barevné safíry a netradiční brusy kamenů.  

 

móda
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Už dlouho jsem neviděla člověka, respektive ženu, která je ověšená šperky tak, jak píšete v prvním odstavci. Safí, smaragd, rubín nebo diamant, tak to se skutečně vyskytovalo v zámožných rodinách, které přežívaly z první republiky. Ti lidé, kteří dnes kupují takové šperky, ti se asi nebaví čtením nějakého článku na i60. Ostatně, nenosím ani bižuterii ani prsteny s diamanty. Diamant znám ten, se kterým se řeže sklo.
Marcela Pivcová
Tak ve výběru šperků budu asi úplně "out". Bílé i žluté zlato se mě netýkají, prstýnky nanejvýš stříbrné. Náušnice a něco na krk vlastní výroby, avšak občas i s přírodními kamínky. Diamanty to ovšem nejsou. Když se ale někomu zalíbí, mám z nich větší radost než ze zlata a diamantů.
Dana Puchalská
Ano umět zkombinovat šperky aby ženu zdobily, je opravdu náročné. Ta krámářská bouda je velmi trefné. Já občas nosím 2 prstýnky a myslím, že to stačí.
Dagmar Bartušková
Opr. ...které nekrášlily ...
Dagmar Bartušková
Šperky se musí umět nosit. Viděla jsem mnoho přešlapů u žen. Např. žádný krk a velké kruhy v uších, které nejrašlily, ale spočívaly na ramenou nebo lalok, do kterého se zařezává řetízek. To platí i naopak - příliš dlouhý krk by neměl být ozdoben dlouhými visacími ozdobami, neboť ho ještě prodlouží. Na nevzhledných a neupravených rukou je často k vidění pomalu na každém prstu prstýnek, že to působí, jako by majitelka toho vyletěla z kramářské boudy. Sama nosím na ruce jen jeden prstýnek, ale snubní ní to není. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%