Sicílie cestou necestou - díl I. - ETNA
FOTO: autorka

Sicílie cestou necestou - díl I. - ETNA

5. 9. 2019

Ráda bych se s vámi podělila o naše zážitky z cest po Sicílii. Protože jsem nevěděla, co zvolit, a fotografií mám záplavu, musím „svůj malý cestopis“ rozdělit do třech dílů, a sice s názvy Etna, Syrakusy a Cesta na sever. 

Naším strategickým místem pro výjezdy se stal hotel Atlantis a samozřejmě ležící málem pod Etnou. Dlouho jsem váhala usadit se tak blízko, ale snad to Etna ještě nějakou chvíli vydrží a neukáže nám svou sílu v plné nádheře, doufala jsem. O to bych totiž ani v nejmenším nestála. Obdivovala jsem odvahu lidí postavit si vesnici přímo na jejím úbočí. Já, postižena jednou ze svých bývalých profesí, jsem Etnu co chvíli pro jistotu kontrolovala z okna hotelu a po očku ji sledovala, když jsme jeli kamkoliv. Pořád kouřila, potvora, nedala si ani na chvíli pokoj! Nevěřila jsem jí ani trochu navzdory tomu, že tam vede lanovka téměř až k vrcholu, v zimě se tam lyžuje a v létě tam proudí zástupy návštěvníků – holt byznys je byznys a kdo chce kam, pomozme mu tam. 

Vyjeli jsme na parkoviště u Etny autem a pak se vyvezli ještě kus lanovkou. Dál se muselo jet speciálními malými mikrobusky až k vrcholu a potom asi pěšky, a to jsem teda odmítla. Nejsem totiž čumilem za každou cenu – Etna je nevyzpytatelná, stále kouří a občas vyplivne rozžhavené kameny do celkem slušné vzdálenosti a už se několikrát stalo, že lidé byli popáleni zrovna tak, jako na Liparských ostrovech. Moje touhy dobrodruha zas tak dalece nesahají a na plameny se můžu podívat do kamen na chatě. 

Etna nás ovšem odměnila za „odvahu“ překrásnými pohledy shora. Pohledy na nespočet kráterů a kráterků (nemá totiž jen ten jeden nahoře) a v dálce bylo vidět i město a moře. 

Byl to úžasný zážitek a jsem ráda, že jsem překonala svou nedůvěru – promiň, Etno, ale jednou mi to celkem stačilo a odteď tě budu sledovat jen v televizi ! :-))

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Vaše vyprávění vzbuzuje touhu se opět někam rozjet. Někam. Kamkoli. Už se to asi nepovede. hezky se to čte.
Eva Mužíková
Jani, ráda jsem si přečetla a prohlédla. To muselo být zajímavé.
Zuzana Pivcová
Když jsem byla před lety na Kosu, tak jsem si s jednou tamní CK udělala výlet lodí na 2 okolní ostrovy. Jedním z nich byl Nissyros, kde byla vyhaslá sopka. Autobus nás vyvezl nahoru a sestoupili jsme do obrovského vyhaslého kráteru. Je však pravda, že tam místy ještě bublaly horké prameny a síra byla cítit všude. Byl to zážitek. Sicilii už nenavštívím, ale početla jsem si.
Jarmila Komberec Jakubcová
Na Etně jsem byla před cca 5 léty a přiznám se, že lanovkou jsem nechtěla jet. Stačilo mi to na úpatí. Na Liparech jsme byli lodí navštívili jme ostrov Vulkán.
Jana Hošková
Hezky jste mi to napsaly,dik! ?Zjisťuju,že s věkem jsem čím dál tím opatrnější a nechce se mi jakkoli zbytečně riskovat...ale ty Lipary mne mrzi, holt se nedá stihnout všecko..tak snad bude jestě nějaké příště.
Jana Šenbergerová
Není odvážný ten, kdo se nebojí, ale ten, kdo se bojí, ale svůj strach překoná. Pěkně jste to ve svém cestopísku vyjádřila, děkuji.
Alena Vávrová
Mám ráda cestopisná vyprávění, dík.
Marie Seitlová
Sicílii jsem projela, moc se mi tam líbilo. I na Etnu jsem se dostala. Zajímavý zážitek, zem teplá, někde se i kouřilo. Jeli jsme lodí i na Lipary.
Dana Puchalská
Musí to tam být doopravdy nádherné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.