Odnaučila jsem se závidět
ilustrační foto: pixabay.com

Odnaučila jsem se závidět

9. 9. 2019

Závist je taková zvláštní vlastnost. Člověk si někdy nemúže pomoci a závidí. Ne, že by toho, komu závidí, nesnášel, ale je mu líto, že to, co má ten druhý, z nějakých důvodů nemá taky. Někdo ze závisti i ublíží,ale to je závist zlá a nevyléčitelná. Tak takovou závist jsem nikdy neměla.

Mám pocit, že už vlastně nezávidím  nikomu. Mám, co snesu a můžu mít, a je to !  Auto?  Neumím řídit, tak na co by mi bylo ? Vila? Abych ji snad musela uklízet a udržovat ? Zahrada ? Už se na zahradě nemůžu realizovat z různých důvodů. Služky a zahradníci? Nelíbilo by se mi, dívat se, jak se pro mne plahočí. Děti ? Už se rozprchly, ale mají se celkem dobře  Že jezdí na dovolenou do exotických krajů ? Co já bych tam dělala, když špatně chodím?. K moři ? Nesmím na sluníčko a vůbec už ho špatně snáším. Hodně dobrého jídla ? Na co?. Abych ztloustla a neunesly mě nohy? Hodně peněz? A co bych si koupila? Zlato a drahé kameny? Není důvod si na staré hrdlo věšet drahý náhrdelník. Oblečení? Jo oblečená chodím, ale přiměřeně věku .Minisukně a roztrhané kalhoty kriticky zavrhuji.. 

Teď by se možná mohlo zdát, že vlastně závidím mládí, protože to ještě může tohle všechno. Ale mládí také nezávidím.Už jsem si užila svoje a jsem ráda, že to mám za sebou.Nebylo to vždy úplně jednoduché. A ty nepravosti, které se dějí u nás i ve světě, tak ty těm mladým nezávidím vůbec.

A docházím k závěru. Ano, jsem stará a zjišťuji, že toho potřebuji čím dál méně, ale vúbec mě to netíží .Mám kde spát, co jíst, mám svůj klid, svého pejska, pár přátel  a lidi, závist už se mě opravdu netýká. Přeji si jenom trochu toho zdraví a co nejméně bolestivý konec.A víte, že bez té závisti je ten život nějaký jednodušší?

PS. A teď mám strach, aby mi někdo nezáviděl to stáří.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Hanko, já Vám to stáří vůbec nezávidím. Já ho totiž taky mám! Ale přiznám se, že občas někomu závidím. Ne nějaké hmotné majetky, to ne, ale hlubší znalosti z různých oborů, které já nemám (ty znalosti). A pak to přejde ve vztek na sebe, že jsem byla líná si to taky nastudovat.
Věra Ježková
Po celý život děkuji osudu, že mne ušetřil vlastnosti zvané závist. Nikdy jsem nezáviděla nikomu nic hmotného. Ve svém věku nezávidím mladým jejich mládí; starším přeji, že se dožili (ale závist to opravdu není). Pokud bych nějakou závist u sebe přece jen připustila, byla by to ve vztazích. Možná se jí říká žárlivost. Ovšem v míře přiměřené, která nikomu neubližuje.
Hana Nováková
Moc krásně napsané, závist nám užírá život. Jen já se přiznám, že někdy trochu závidím zdravým jejich zdraví, ale potom si hned řeknu, že je i dost těch, kteří jsou na tom hůř než já, takže to není až tak hrozné. Kdo má zdraví v pořádku má vše nejcennější, co člověk na světě může mít. Díky za článek
Jana Šenbergerová
S tímto článkem mohu jen souhlasit. Zdravá závist může člověka pozvednout, ta nezdravá i zničit. Je to asi jediná ze špatných vlastností, která je mi naprosto cizí.
Zuzana Pivcová
Haničko, máš víc než správný pohled na zbývající život. Myslím, že jsem také čím dál větší minimalistka. Ne, že bych se někam zavřela a nic nepodnikala nebo nesledovala, ale nejbližší je mi asi (v jakékoliv sféře či rozměru) rčení: Světská sláva, polní tráva.
Anna Potůčková
Nadi tak to stáří přece jen někdo závidí! Jsou to ti co musí pracovat a nemůžou si ještě užívat tak jako my, relativně zdraví důchodci, kteří můžou cestovat, scházet se apod.
Mirek Hahn
Líbí se mi moc jak je to napsáno, stručně, pragmaticky, otevřeně. A obsah můžu jen podepsat, není co dodat. Moc dobrý text.
Naděžda Špásová
Hanko, to je hezké pojednání. Závist světem vládne a je stará, jako lidstvo samo. Neboj se, stáří ti opravdu nikdo závidět nebude, tedy aspoň si to myslím. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.