Dobré ráno, Albánie!
FOTO: autorka

Dobré ráno, Albánie!

10. 9. 2019

Řekla jsem nahlas ráno, hned po tom, co jsem rozhrnula těžké závěsy na okně a vstoupila na balkon. Usmála jsem se pod vousky. Bude se mi tu líbit!

Spatřila jsem totiž moře zelených a neskutečně voňavých jehličnatých korun hned pod balkonem našeho pokoje a vpravo pláž se slunečníky a modravou dálavu mořské hladiny. Do hotelu Meli Holiday nás autobus z mrňavého tiranského letiště dovezl v jedenáct hodin večer. Na pokoji nás čekala připravená pozdní večeře a postel v příjemně zařízeném pokoji nás vlídně přijala do své náruče.  

Teprve ráno jsme mohli prozkoumat, kde vlastně budeme trávit následující týden. A zklamaní jsme opravdu nebyli. Šestipatrový bílý hotel patří k těm vyšším v albánském Golemu a je posazený přímo na pláži. Z prostorné jídelny, ve které nikdy, ale opravdu nikdy nebyly fronty na jídlo a z níž se linuly tlumené zvuky klavíru, jste se po pár krocích ocitli rovnou na písčité pláži. Koupání v teplém moři je možné prostřídat s koupáním ve sladké vodě čisťounkého bazénu.

Stojím na hranici písku a moře, kotníky mi omývají slané vlnky a obhlížím pobřeží Dračské riviéry. Dlouhatánský záliv lemují bílé hotely, jeden vedle druhého. Turistický ruch už tu také dává o sobě vědět.

Přijeli jsme si sem odpočinout, avšak neodolali jsme a vyjeli si alespoň na jeden výlet, a to do města Durrës, česky Drač. Je to druhé největší město Albánie s přístavem a byzantskými a římskými památkami. Má přes sto tisíc obyvatel a v letech 1914-1920 byla hlavním městem Albánie. My jsme navštívili známou výrobnu albánské brandy Skënderbeu s ochutnávkou místních specialit. Snad nikdo odtamtud neodcházel bez zlatavého pokladu. Ve městě jsme si udělali procházku kolem Benátské věže, římských lázní, římského amfiteátru a prošli se po náměstí a přilehlých ulicích. Průvodcem nám byl mladý Albánec, který studoval u nás a mluvil česky. Musím říct, že během výletu nám o Albánii pověděl mnohem víc než český delegát CK. Tak např. jsme se dověděli, že bylo známo, že v Drači je římský amfiteátr. Nikdo však nevěděl, kde. Až v osmdesátých letech 20. století při hloubení díry pro zasazení stromu jeden muž narazil "na kámen". Výsledkem bylo zboření více než dvaceti domů a vykopání ze země amfiteátru, který ve své době pojal patnáct tisíc zábavy chtivých diváků. Ještě zbývá vykopat asi osm metrů do hloubky arény. Ve městě se snoubí nová výstavba s hotely, byty a moderními obchody známých značek s chudobou vedlejších ulic. V Albánii za vlády Envera Hodži platil totální zákaz náboženství a dnes je prý Albánie velmi tolerantní zemí a pro víru se nikdo nepere.

V moři se vedle sebe koupou ženy v bikinách i ty zahalené od hlavy k patě. Zaujala mě rodina, která tu byla evidentně také na dovolené. Muž, žena a dva větší kluci. Denně jsem pozorovala, jak do vody vstupují táta a kluci v normálních plavkách. Máma celá v černém, byl jí vidět opravdu jen obličej, ruce a nohy od kotníků dolů. Přitom muž se k ženě choval velmi hezky a máma si s kluky ve vodě hrála jako každá jiná máma. Přemýšlela jsem o tom, jestli ten koupací úbor byl její volba nebo ho nosit musela. Pláží procházeli místní zemědělci a nabízeli své výpěstky. Oslík nosil bedýnky s melouny. Muži nosili košíky plné lákavých plodů od hroznů přes broskve a fíky až po ostružiny. Chodila i místní rodina s hudební produkcí. Zahlédla jsem však i závěr konfliktu prodejkyň, bohužel nevím čeho, s turistkami, na které odcházející ženy mezi slunečníky plivaly a volaly něco jako fuj. Tak plynul den za dnem na pláži a večer za večerem na jediné ulici s obchůdky a restauracemi. Bohatství jiných destinací jsem tu zatím neviděla, první řada hotelů luxusních, druhá už méně a třetí už se ztrácela v nepořádku. Líbí se mi, že při výstavbě hotelů zřejmě vykáceli jen stromy nutné pro místo na stavbu a vše ostatní zůstalo, tak jak rostlo před příchodem turistického průmyslu.

Kdo má rád ruch a nakupování, ten asi pojede do úplně jiné země nebo v Albánii do jiné oblasti, kdo má rád klid, toho ráda do tohoto místa pošlu. Přestože v hotelu obden byl program s hudbou, tato utichá o půlnoci a ráno se probouzíte vyspalí do vůně pryskyřice a moře.

Fakt je, že kdyby mi někdo před pár lety řekl, že pojedu na dovolenou do Albánie, dívala bych se na něho s nedůvěrou. A dnes? Shrnu-li svoji dovolenou v Albánii, splnila přesně to, co jsem od ní očekávala. Krátkou dobu letu do Tirany (1 a půl hodiny), autobusem do hotelu necelou hodinu, pěkně vybavený hotel, usměvavý personál, teplé moře s písčitou pláží a pozvolným vstupem do moře a dobré jídlo s výběrem včetně ovoce, zeleninových salátů, dezertů a denně nechyběly v nabídce albánské speciality a plody moře. Jediné, co mě mrzelo, bylo to, že jsme přiletěli i odlétali večer za tmy a z autobusu jsem nemohla pozorovat albánskou krajinu.

 

   

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Alenko moc hezké, díky...
Jitka Hašková
Bezvadné, asi se tam rozjedu sama s cestovkou. Nevím,jestli najdu parťačku, která také touží po jednolůžkovém pokoji.
Naděžda Špásová
Podle fotek jste si užili hezkou dovolenou. Albánie se pomalu, ale jistě stává oblíbenou destinací.
ivana kosťunová
Takhle nějak si představuji cestopisy. Krása ! Ta holčička je za kyblíkem v moři- jenom jí vykukuje hlavička !!
František Matoušek
Hezký článek a hezké fotografie, přesně to, co lze od pí Tollarové očekávat. Hezké nakouknutí do života dnešní Albanie. Díky.
Libuše Křapová
Ali, honem jsem nakoukla , jaké jsi ty získala a popsala zkušenosti. :-) Mám se tu také dobře, po letech jsem si ověřila, že moře zůstává pořád ještě slané :-)
Jana Šenbergerová
Ali, článek i fotky jako vždycky skvělé. Zaujala mě ta, na které je osel s kbelíkem na zádech a holčičkou v kbelíku. To nemá chybu! Náhoda? Záměr?
Dana Puchalská
To je dobře, že Tě Albánie nezklamala. A pochopitelně jsem se ráda podívala i na moc hezké fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...