Benešova vila a táborská setkání
FOTO: autor

Benešova vila a táborská setkání

10. 9. 2019

V první polovině měsíce září otevírá město Tábor svou náruč všem, kdo budou chtít zažít alespoň na chvíli návrat středověké atmosféry v historickém středu města a na Housově mlýně.

V pátek 13. září začíná třídenní setkání pochodňovým průvodem městem a slavnostním ohňostrojem. V sobotu se na náměstích a ryncích otevřou středověká tržiště s vystoupeními skupin historického šermu, rytířským turnajem, historickým průvodem městem. S tímto průvodem se do města vrátí i Jan Žižka z Trocnova a symbolicky převezme vládu nad městem. V průvodu budou představitelé měst spjatých s husitskou tradicí a další hosté ze zahraničí, oblečení do historických kostýmů. Přiváží s sebou trubače, vlajkonoše, taneční a hudební soubory.   

Na tržištích i na hlavním pódiu na Žižkově náměstí uvidíte vystoupení kejklířů, hudebních skupin věnujících se středověké hudbě, divadelní představení, i současné hvězdy hudebního nebe. Housův mlýn, kde se odehrávají nervy drásající vystoupení skupin historického šermu, malé bitvy i souboje, ale i zábavný program pro děti, je nedaleko středu města. Můžete zde navštívit středověkou tavernu (středověkou hospodu), pochutnat si na dobových specialitách. Historické dobroty najdete i na tržištích, vedle keramiky, koření, pečiva nebo například šátku, replik historických zbraní, doma vyráběného mýdla a svíček můžete ochutnat různé placky pečené na ohni i v peci, medovinu.. Budete-li mít trpělivost, "vykouzlí" před vámi řemeslníci postaru například trámy, nabrousí nože, vykovají zvonek, vyřežou sošku... V sobotu se představí husitská krčma s programem, velká noční ohňová show. Trhy a zábava v tavernách končí až dlouho po půlnoci.

Táborské historické městské slavnosti nabízejí zábavu nejen dospělým, ale i dětem. Ty se mohou "vyřádit" mezi historickými hradbami, v Holečkových sadech. Vyzkoušet si můžou lanovou dráhu, výrobu svíček, hry a soutěže pořádané profesionálními agenturami, skauty z Tábora. Stánky v areálu "Dětského ráje" nabídnou občerstvení, suvenýry, drobné dárky z dílen skautů i trhovců, divadelní pódium uvádí od deseti do sedmnácti hodin každou hodinu pohádku.   

Komornější vystoupení se konají v Rajském dvoře patřícím k bývalému Augustiniánskému klášteru, v případě nepříznivého počasí v kostele Narození Panny Marie (vše na nám. Mikuláše z Husi).

Je to příjemné toulat se mezi Holečkovými sady, Housovým mlýnem, Žižkovým náměstím a tržnicí na nám. Mikuláše z Husi, prohlížet si trh na Tržním náměstí, kde sídlí historičtí rytíři a kejklíři ve stanech, své umění předvádějí řemeslníci. Mne lákají středověká řemesla, obdivuji nadšence, kteří z kmenů smrků vytvážejí trámy na krov domu bez toho, že by plánovali na jejich spojení použít hřebíky, obdivuji všechny, kteří se dokáží vrátit do historie a žít v ní svojí prací i zábavou.

Tábor je známý husitskou tradicí, ale slaví i výročí, kdy byl ještě za vlády krále a později i císaře Zikmunda povýšen na královské město (1437).

Od středověkého Tábora si můžete přes den odpočinout, můžete navštívit zajímavosti přímo ve městě, i v okolí. Klid najdete v Botanické zahradě při VOŠ a SzeŠ v Táboře (leží v centru města Tábora vedle údolní nádrže Jordán), ke které se dostanete cestou ze Žižkova náměstí k nádraží po třídě 9. května. Vchod je na konci ulice Jiráskova pod budovou školy (nám. T.G. Masaryka). Čeká na vás arboretum, neobvyklý hospodářský systém se spektrem užitkových rostlin a skleníky se sbírkami teplomilných rostlin.

Nastoupíte-li do autobusu č.11, 13, 16, 17, ve směru Sezimovo Ústí, Planá nad Lužnicí a vystoupíte ve stanici Sezimovo Ústí I, náměstí (je zde kostel Povýšení svatého kříže z 19. století), jste jen několik stovek kroků od parku s hrobkou a muzeem prezidenta Edvarda Beneše. Park s hrobkou je celoročně volně přístupný, památník se otevírá v sezoně (Více na http://www.husitskemuzeum.cz/pamatnik-dr-edvarda-benese/).

Vila Hany a Edvarda Benešových je přístupná - rezervace vstupenek je možná přes stránky http://rezervace.benesovavila.nm.cz/. Pod vilou směrem k řece je skalka, zahrada, na jejíž tvorbě se podílel i spisovatel pan Čapek. Vypráví se, že když paní Benešová čekala, že něco ve skalce pokvete, vydala se do ní hned, jak v sobotu večer do Sezimova Ústí  s manželem přijeli. A když byla na jaře už tma, šla s lampou, s baterkou. Benešovi pobývali ve Francii, v Provenci a moc se jim líbily vily s plochou střechou, otevřené odpolednímu slunci. Z jejich přání vyšla konečná podoba vily (vekovského domu). Ve stejném areálu, na kraji obory jehličnatého, převážně borového lesa je i Fierlingerova vila, spíše (lovecká?) chata, mezi nimi se v lesíku skrývá skromnější vilka L.Strimpla (před II. světovou válkou patřili oba k pracovníkům ministerstva zahraničí, Z. Fierlinger se po válce stal ministerským předsedou).

Upozornění: "Budete-li chtít vilu navštívit, raději se na kontaktní adrese objednejte, nemuseli byste se do areálu dostat. Museli byste se spokojit s návštěvou hrobky a památníku, vilu si mohli prohlédnout jen zpoza plotu z cestičky vedoucí mezi řekou Lužnicí a vilou.

Z náměstí v Sezimově Ústí I. je to po červené značce čtyři kilometry k národní kulturní památce, Kozímu Hrádku. Zde jako host Jana a Ctibora z Kozího pracoval a žil (a kázal – viz známý citát: ..."káži mezi ploty hradu jenž slove Kozí"...) Mistr Jan Hus.  Zřícenina (pravděpodobně byl hrad zničen v roce 1438, když táhl Albrecht II. Habsburský na Tábor) je v údolí Kozského potoka, na relativně dosti klidném místě (buduje se protihlukový val), i když dost blízko odsud vede dálnice D3. Příjezd automobilem ke Kozímu Hrádku je možný přes městskou část Tábora – Měšice - a od Plané nad Lužnicí či Chýnova přes Turovec. Pěšky se můžete po červené vrátit zpátkynebo pokračovat do Sezimova Ústí II. (2,5 km) a do Tábora jet z náměstí Tomáše Bati stejnými linkami autobusu (11, 13, 16, 17) – směr Tábor, Klokoty.

Pokud by se vám nechtělo ještě zpátky do Tábora, můžete jet autobusem číslo 13 do Plané nad Lužnicí a podívat se na vilu, ve které žil po návratu do ČSR, v dubnu 1920, T. G. Masaryk. Najdete ji po pravé straně v kopci za mostem přes Lužnici u silnice směřující do Ústrašic. Před ní je památníček s bustou. Vila je soukromým objektem.

 

Ivan Dvořák pro i60

 

 

 

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Tábor mám moc ráda. K mým nezapomenutelným okamžikům v tomto městě patří návštěva muzea v dobách VŠ studií. Pro skupinu ruských učitelů jsem měla přeložit „dvoukomorová houfnice“. Vyřešilo to „ružjo“, tedy zbraň.
Dana Puchalská
Moc zajímavá pozvánka.
Zuzana Pivcová
Tábor mám moc ráda, ale teď už jsem z jižních Čech bohužel zase pryč. Něco málo jsem zažila jen v Týně nad Vlt. a v Bechyni.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.