Hospoda. Ideální místo pro seniory
Ilustrační foto: pixabay.com

Hospoda. Ideální místo pro seniory

21. 9. 2019

Máme nejlepší pivo na světě, nejkrásnější ženské na světě, ale volné chvíle trávíme nejčastěji doma. Přitom hospoda je ideálním místem pro to, aby člověk nezakrněl. Což platí hlavně pro nás, důchodce.

"Už zase jdete na pivo?" ptá se mě sousedka vždy v úterý před pátou hodinou odpolední. Ví, že pravidelně vycházím z domu a spěchám za svými spolubojovníky za svobodu starých mládenců. Nemám jí za zlé, že každý týden v tuto dobu jde se smetím, aby se mnou prohodila pár slov. Je o takových pět sedm let starší než já (aspoň si to myslím), žije sama, dceru vídá jednou za půl roku, a tak je nešťastná a neustále na něco nebo někomu nadává. Ale já se nedám.

"Ano, mé hrdlo je vyprahlé jako Gobi," odpovídám.
"To je nějaká vaše nová známost?"
"To je poušť, mladá paní."
"No jo, jestli pán už není tak trochu závislý..."
"To jsem, bez hospody nemůžu být. Pojďte taky do společnosti," nabízím ji, byť znám odpověď předem.
"Dejte pokoj, trávit čas v zatuchlé místnosti a nezřízeně se ládovat pivem, to pro mě není."

Je mi jí líto. Až do večera bude vysedávat v okně a večer si pustí televizi a bude se na ni dívat dlouho do noci. Ráno si zajde pro rohlík a deset deka turisty, postěžuje si v obchodě na vysoké ceny, před stánkem s kebabem zabrblá cosi o migrantech a u vchodu do domu počká na pošťačku, se kterou pomluví půlku ulice. A pak za sebou zavře dveře a bude zase sama se svou televizí...

Když se sejde naše parta, je vždy o zábavu postaráno. Baví nás především Míra, bývalý elektrikář a sukničkář. Každý týden má připravenu historku o jedné ze svých milenek. Před třiceti lety se bavil tím, že je balil, teď se baví tím, že je na facebooku vyhledává a sestavuje mozaiku svých vzpomínek. Vtipný je i Rudla, a to jen proto, že za celý večer řekne pětkrát dvě stejná slova: "Ještě jedno". Pepík s Václavem nadávají na fotbalové rozhodčí a pak jsme tu já, Vlastík, Profesor a Doktor (dvě jediné přezdívky v naší partě), kteří rozebíráme politickou a společenskou situaci ve světě.

Zanadáváme si, pohádáme se, ale domů si spokojeně odnášíme svou pravdu a malou, milou opičku. Těšíme se zase za týden a doufáme, že bude ještě otevřeno. Neboť hostinská Boženka každý týden kňourá, že už tu živnost dlouho neutáhne.

 

Další články autora najdete na jeho blogu Glosář tuctového důchodce.

 

Můj příběh senioři
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Drahomíra Stínilová
Oprava - chodí
Drahomíra Stínilová
Můj známý chodá každé pondělí do tzv. Chytrovny. Ráda poslouchám vtipné vejšplechty jeho kumpánů.
Drahomíra Stínilová
Můj známý chodá každé pondělí do tzv. Chytrovny. Ráda poslouchám vtipné vejšplechty jeho kumpánů.
Naděžda Špásová
Pivo mám taky ráda, posezení v hospodě mi taky není cizí. Občas to neuškodí. :-)
Dagmar Bartušková
Jo, pánové, hospoda je super, to je o pokecu i o chlastu. Škoda, že nejste z Prahy. Hned bysme se mezi vás alespoň jedenkrát přifařili. Putyka nám není cizí, pořádaly se pivní čtvrtky, teď už jen občasné ženské srazy. Co se jednou někde všichni sejít? Nemyslím ale na hřbitově. :-)
Jana Kollinová
Článek se mi líbí. Nevím, zda i nekuřácké hospůdky mají stále své skalní návštěvníky. V létě vidím takové party přátel vysedávat každý den již časně dopoledne před cukrárnami. Líbí se mi to. Jsou to starší pánové a při pohledu na ně se mi vybaví takové skupinky někde v Itálii, Řecku nebo jižní Francii.
Danka Rotyková
Když vidím a slyším, jak jsou lidé i u nás na sídlišti na zahrádce hospody veselí, je to pěkné a přeju jim to. Není to o nalévání se pivem, ale o posezení s přáteli a zábavě.
Zuzana Pivcová
Myslim, ze pro radu muzu je hospoda spis debatnim krouzkem nez nalejvarnou. Jen at tam chodi.
Jana Šenbergerová
Sama do hospody většinou nechodím, ale chápu ty, kteří tam rádi zajdou. Hezky jste to napsal.
Květa Řičánková
Manžel vždy říkal** když potřebuješ sehnat řemeslníka, pomoc, poradit musím do hospody v neděli po kostele. Žili jsme dlouho na jižní Moravě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.