Zářijový výlet do Borovan
FOTO: autorka

Zářijový výlet do Borovan

24. 9. 2019

Tak nám to léto zase uteklo. Děti jsou ve škole a zámky i hrady se loučí s posledními návštěvníky. V téhle době je dobré vyrazit za seniorskými zážitky.

Letos jsme se rozhodli vyměnit naše známá místa a vydat se směrem k Novohradsku. Útočištěm na prodloužený víkend se stalo jihočeské, malebné městečko Borovany. Že budou historické památky v půlce září, a hlavně v pondělí, zavřené, nás ani nenapadlo. Vlastně mi to moc nevadilo, protože z prohlídek interiérů a informací o majitelích si téměř nic nepamatuji. Vnímám spíš přírodu kolem, parky a atmosféru.

Naštěstí Borovany uprostřed půvabného okolí nabízejí bohaté zážitkové menu. Například možnost zapůjčení elektrického kola v informačním centru na zámku a výlet do Trocnova za Žižkou. Bez pár pádů do škarpy se to teda neobešlo, ale to jen do té doby, než si na těžký dopravní prostředek člověk zvykne. Jan Žižka stojí uprostřed louky v krásném parku a je překvapivě velký. Mnohem větší než na obrázcích v dějepisu (viz fotografická příloha). Jinak příroda nádherná a zdravá únava i s modřinami na stehně nadměrná.

Další den jsme naplánovali, už raději autem, prohlídku městečka Nové Hrady. Bylo pondělí, takže zámek i hrad s koželužnou a kovárnou zavřené. Ale Terčino údolí – přírodní památka Novohradska, nás nadchlo. Park byl založen hraběnkou Terezií Buquoyovou v roce 1765. Zbytky  Modrého domu, Lázničky, pětset let starý dub i uměle vytvořený vodopád – to všechno se dá zvládnout tam a zpět v pohodlném tempu asi za dvě hodiny. Zbytek dne nám přálo houbařské štěstí. Pár kilásků za městem v březovém lesíku se na nás těšil oddíl kozáků, taky klouzky, pár hříbků i lištičky.

Byl to podařený a příjemný zářijový výlet. Ještě dnes se z toho dávám dohromady.

PS. Jestli někdo z vás zná, nebo pochází z těchto míst – mám prosbu. Zaujala mě cedule na parkovišti u Terčina údolí o jakési Přeshraniční stezce zdraví, která vede z Nových Hradů až do Rakouska. Nevíte někdo,  jestli je to prodloužená cesta Terčiným údolím, nebo se tam dá odněkud dojít kratší cestou?  A odkud? Děkuju za případnou informaci.

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Celý kraj je krásný. Jižní Čechy mám víc než ráda. Fotky jsou zajímavé.
Zuzana Pivcová
Bohuzel neznam, diky za vylet.
Mirek Hahn
Dobrá volba, také se mi tam líbilo.
Věra Lišková
Byla jsem tam jen jednou a souhlasím, díky odlehlosti se tam zachovala nezničená příroda. Je tam krásně.
Hana Nováková
Díky za krásný výlet, ráda bych navštívila, ale nejde to. Mám ráda zříceny, zbytky domů, které v sobě mají mnohdy tísiciletou historii. I krajina je nádherná, Jistě to byl příjemný výlet před zimou
Jana Šenbergerová
Novohradsko je lákavé, ale pro našince příliš vzdálené. Pěkně jsem si o vašem výletu početla a fotkami se pokochala. Dík.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.