I kanalizační poklopy mají svůj půvab
FOTO: autorka

I kanalizační poklopy mají svůj půvab

26. 9. 2019

Kdo z nás si někdy nezanadával nad kanalizačními či jinými poklopy, když přejížděním přes ně se zabryndal, protože právě upíjel svou milovanou coca-colu?

Nebo, kdo si z nás zlostí nezadupal, když zakopl o kanálový výstupek a sedřel si novotou nablýskané boty? Kdo si z nás nedal zoufalý taneček na poklopu kanálu, když zjistil, že mu jeho škvírou propadl do podzemí klíč?

Těch příběhů s kanály by se našlo, viďte? Přesto je míjíme, nijak zvlášť se jejich existencí nezabýváme. Vždyť s nimi je jen potíž.

Já však jednoho dne vzala tato silniční a chodníková litinová víka, v rámu jištěná svou vlastní váhou (leckdy až 100 kg), na milost. Čekala jsem na peróně pražského hlavního nádraží na zpožděný vlak. Jako lev v kleci jsem chodila sem a tam, od značky ke značce. Tou značkou byl kanalizační poklop. Při několikáté otočce jsem si poklopu více všimla. Byla na něm secesní budova hlavního nádraží. „Krásná práce“, pomyslela jsem si. „Jak asi vypadá kanál ve městě?“, ptala jsem se sebe a zvědavost ve mně nastartovala zájem, který přerostl ve fotosbírku, které, nebudete věřit, vévodí právě český poklop Pražských kanalizací. Hrdou Češku v sobě nezapřu.

Ovšemže - všechny mé kanálové kousky mám ráda. Technicky je nekategorizuji, neboť nejsem ani cestářkou, ani stavební pozemní specialistkou. Sbírám jen jejich jedinečný půvab, který mnohdy nepřízeň počasí anebo lidská „ruka“ překryjí svou mocí a znečistí ho (bláto, písek, rez, nedopalky, …). Jediným rozlišovacím prvkem mých kanálů je místo, kde je nafotím – země, město. V mé sbírce jsou krasavci nejen z českých měst a okolní Evropy, ale i např. z Thajska, Mexika, Zanzibaru aj.

Mám z mé sbírky radost. Z míst, která navštívím, si nevozím pouze zážitky a fotografie podobající se těm z katalogů cestovek. Vozím si i jedinečná svědectví o tom, že místa, kde jsem se nacházela, mají svůj podzemní kanalizační život, který je pro lidi v naší civilizaci bohužel samozřejmý.

hobby
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Mesarčová
Zuzanko, ano, kradou se, predevsim ty malé. U nás si možná vzpomenete také na období sběrných surovin....proto mnohá mesta mají jasný identifikátor na poklopech, eliminuji následné prodeje z krádeží
Zuzana Pivcová
To jsou moc hezké poklopy. Zároveň se mi ale vybavilo, jak jsou v Albánii ukradené poklopy, protože je zloději dávají za peníze do sběru.
Alena Vávrová
Zajímavý koníček ;-)).
Jana Kollinová
Článek se mi líbí. Také mě zaujaly nově instalované teplické kanalizační poklopy. Jsou na nich německé a české nápisy. Zažila jsem v Teplicích tzv. sběratelské období kdy železné mřížové poklopy končily ve sběrnách kovů a na silnicích zely nebezpečné díry.
ivana kosťunová
Asi přestanu chodit s hlavou v oblacích a budu se dívat více po čem šlapu. Netušila jsem, že je to tak zajímavé. Díky za upozornění.
Alena Tollarová
Jak je vidět, všechno může mít svůj půvab, jen se dívat a vnímat. Hezkých kanalizačních poklopů si sice všímám, ale nefotím je. Vyfocenou mám jen krásnou jednu korunu českou u nás před spořitelnou.
Jana Šenbergerová
Krásná sbírka. Všímám si, že některé poklopy jsou skoro uměleckými díly, ale většinou je nevyfotím. Díky za článek i fotografie. Potěšilo mě, že nejsem sama, kdo se pozastavuje nad "kanálama". :-)
Dana Puchalská
To je víc než zajímavá ukázka. Děkuju.
Anna Potůčková
Tak to by mně nikdy nenapadlo hledat rozdílnosti i na kanalizačních poklopech. Asi si jich ted budu více všímat...… Vlastně ani nevím, jaké poklopy má moje vesnice nebo město Holešov, kde jsem strávila snad nejvíce roků svého života.
Mirek Hahn
Pěkná sbírka. Znám pár lidí, kteří také sbírají fotky poklopů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.