Podzimní rozjímání
FOTO: autorka

Podzimní rozjímání

28. 9. 2019

Nastal podzim. Zni to nostalgicky. Znamená to konec koupáni, bezstarostnych dni na dovolené. Ale zároveň začíná doba sklizně všeho, co jsme od jara pěstovali,abychom si udělali zásoby dobrot na zimu. Houbaři se radují z plných košíků nádherných hřibů, v neděli voní z domácností tradiční štrůdl k odpolední kávě.

I obyvatelé lesů a parků se chystají na zimu. Včera na procházce zámeckým parkem jsem viděla nejméně 15 veverek, které byly zaměstnány zimnimi přípravami. Pilně zahrabovaly nasbírané lískové ořísky a bukvice, kterých se v parku hojně urodilo.

Podzim už byl cítit ve vzduchu, má svou charakteristickou vůni tlejícího listí s trochou vody z rybníka a větru, který někdy mírně, ale někdy se lví silou fouká, aby pomohl stromům zbavit se listí.

Také nebe, které je někdy vyfoukané do azurova, se najednou potáhne černým flórem a pláče nad ztrátou léta. Tak nezapomeňte na procházky deštník. Ptáci, kteří se ještě nedávno překřikovali, buď už odletěli nebo nemají ke zpěvu důvod. To ticho v parku úplně křičí. Musíme si počkat zas až do jara na jejich příjemný ptačí koncert.

To se mi líbí.

 

příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Mám ráda podzim i vše co k němu patří. Mám ráda všechna roční období , s přáním, ještě jich pár zažít a prožít.
Eva Mužíková
Ráda jsem si přečetla, moc hezké.
ivana kosťunová
Nostalgické zamyšlení koresponduje s dnešním počasím. Hezké.
Věra Lišková
Pěkně napsáno.
Věra Ježková
Zdeni, v létě se nekoupu, na dovolenou nejezdím, sklízet nemám co, na houby nemám kam chodit, štrůdl peču občas nezávisle na sezoně. Při nečasté procházce ve Stromovce potkám tak jednu veverku. Podzim miluju. I s deštěm a mlhami, chladnem a kratšími dny. Je pro mne smíření, zklidnění. Napsala jsi to moc hezky.
Mirek Hahn
Příjemné čtení.
Zuzana Pivcová
Když to bude klasický podzim, ráda ho uvítám. Moje maminka byla také Beranka a podzim neměla ráda, říkala, že na ni všechno padá. Teprve před smrtí najednou řekla, jak je i ten podzim krásný.
Naděžda Špásová
Zdenko, ano, léto je fuč zbývá jen vaše nostalgacgá úvaha, ale dobře napsaná. Jenom vám řeknu, že včera v lese by mi byl deštník k ničemu, prostě jsem zmokla jako už dlouho ne. :-)
Anna Potůčková
Mám moc ráda podzim, vyhovuje mně zejména venkovní teplota a pak pro jeho barevnost. Moc hezký článek!
Drahomíra Stínilová
Jak je ten podzim lákavý k nostalgii. Moc pěkné rozjímání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.