Můj marný boj s buxusožroutem
Buxusy hubí housenka zavíječe zimostrázového

Můj marný boj s buxusožroutem

8. 10. 2019

V zoufalství, že mi na mé kamenité zahradě nic pořádně neroste, pouze letitý buxus, zanechaný tam minulými majiteli, zakoupila jsem další buxusy, ze kterých jsem udělala "podsadu" pro živé ploty. Buxusy prospívaly a já měla radost. Věnovala jsem jim péči, každý rok je zastřihovala do různých tvarů.

A pak přišel ten letošní rok a s ním "buxusožrouti". Spoléhala jsem na přírodu, že si pomůže, nechtěla jsem žádné postřiky. A tak jsem dopadla, jak jsem dopadla. První začal odcházet velký buxus a po něm další - celkem 28 buxusů! Po neustálém zalévání to vypadalo zpočátku, že se vzmátoří. Ale ne. A tak mi tam zůstaly jen holé pahýly. Počkám do jara a pak se uvidí.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Díky, Jano, za povzbuzení, totéž si myslím i já. Dám jim ještě šanci, zdá se mi totiž, že některé větvičky jsou ještě zelené a "žijí". :-))
Jana Šenbergerová
Asi bych počkala do jara. Bylo by škoda zlikvidovat takové krásné keře, pokud je naděje na záchranu. Třeba v zimě vymrznou a buxusy zjara znovu obrostou. Držím pěsti.
Jana Hošková
Tak to holt v nejhorším příští rok všechno vykopu a spálím - jsou horší věci na světě ! Naštěstí nejsme na "krušpánku" životně závislí co se týče obživy - horší by bylo, kdyby nás napadla třeba sarančata, ne ? :-))
Alena Vávrová
Mám z buxusu takový plůtek na oddělení dvorku od velké zahrady a věřte, že jsem měla velký strach, když jsem se o tomto nebezpečí dozvěděla. Proto jsem si už s předstihem vyhledala informace. Naštěstí pavučinky, ani housenky se zatím neobjevily. Myslím, že Maruška F. se zmínila na chatu, že oni museli krušpánek (tak se říká na Moravě), vykopat a spálit.
Jana Hošková
Díky, Aleno, takže škůdce z východní Evropy a je tu teprve u nás chvíli...třeba přijde krutá zima a bude zneškodněn mrazem (tajně doufám) a já se nebudu muset přemlouvat ke sběru housenek, jejich trusu nebo neustálým postřikům. Do jara si to rozmyslím a pak podniknu nějaký ten útok :-))
Zuzana Pivcová
To je škoda, já takové problémy nemám, protože nemám kytky. A to je taky škoda.
Alena Vávrová
https://zmagazin.cz/zavijec-zimostrazovy-skudce-buxusu
Hana Rypáčková
Potvory jedny ....To je bělásek, ne? Málo brukvovitých rostlin a postříkaná řepka. Tak co mají žrát?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.