Zemřela Vlasta Chramostová
Vlasta Chramostová. FOTO: TV Nova

Zemřela Vlasta Chramostová

6. 10. 2019

Vě věku 92 let zemřela vynikající divadelní a filmová herečka a také signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. 

Vlasta Chramostová začínala s divadlem v Brně. Od 50. do 70. let následně působila na scéně pražského Divadla na Vinohradech, kde ztvárnila několik hlavních rolí, například Marii Stuartovnu, Roxanu či Annu Kareninu.

Po srpnu 1968 měla zakázáno hrát ve filmu, televizi i rozhlase, na velká jeviště nesměla vstoupit celých sedmnáct let. V letech 1970–1972 byla v angažmá Krejčova Divadla za branou. Po roce 1989 se stala členkou Národního divadla, kde hrála do roku 2009 a ztvárnila v něm celou řadu velkých rolí, například postavu Babičky v adaptaci knihy Boženy Němcové..

Zahrála si ve filmech jako Spalovač mrtvol, Bílá paní nebo Je třeba zabít Sekala. Byla dvakrát nominována na Českého lva. Prezident Václav Havel jí v roce 1998 udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Její manžel, kameraman Stanislav Milota, zemřel letos na jaře.

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdena Proboštová
Bydlela nahoře v domě, kde je Deminka. A v některých dnech se před domem klátilo pár umělců s pivem v ruce a rozverně se předváděli před opodál stojícím autem. V té době jsem ani nevěděla jak veliké umělce pozoruju :-((((( O co míň hráli o to víc bumbali :-)))))
Drahomíra Stínilová
Bohužel v poslední době nás opouštějí umělci, kteří buď začínali, nebo byli na vrcholu kariéry, když my jsme byli mladí(t.r.dám příklad pan Munzar, Postránecký, Zindulka,režizéři, fotografové,kameramani, ale i světoví lékaři, vědci atd.). Proto nás to tak zasahuje a dle toho, co je pro každého prioritní, litujeme jejich smrti. Pamatuju se na smrt Dany Medřické. Nebylo to tak dlouho od jednoho z posledních představení Kočičí hry, kterou jsem viděla. Bylo mi tenkrát moc smutno, ale měla jsem své starosti. Dnes to na nás mnohem víc působí, protože máme i víc času uvědomit si sílu konce. Paní Chramostové jsem si vážila nejen pro herecké umění, ale i pro její charakter.
Marie Doušová
oprava:Chramostovou,omluva, vypadlo mi /s/
Marie Doušová
Prosím nesrovnávejte Vlastu Chramotovou s karlem Gottem. Buďme rádi ,že nás v těžkých dobách socialismu měl kdo potěšit. Vlasta Ch. se dožila požehnaného věku a já si ji za postoje vážím a jako umělkyně byla svá a uměla vzít člověka za srdce. Čest její památce.
Antonín Vácha
Souhlasím s názorem, že právě Vlasta Chramostová by si zasloužila pohřeb se se státními poctami. Její statečný postoj v době normalizace byl příkladný. Z tohoto hlediska semi zdá zamýšlené udělení Řádu Bílého lva, nejvyššího státnáího vyznamenání, které hodlá udělit prezodent Zeman Karlu Gottovi trochu přehnané.
Ilona Erika Kolář
Byla to neuvěřitelně statečná žena, jen škoda, že ji neznají dnešní mladí.
Alena Vávrová
R.I.P.
Věra Ježková
Byla to velmi sympatická a statečná žena. Hrát jsem ji také moc neviděla.
Zuzana Pivcová
Paní Vlastu Chramostovou oceňuji hlavně za její charakter. Hrát jsem ji viděla bohužel dost málo.
Soňa Prachfeldová
Měla jsem ji ráda a vážila jsem si jí velice.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.