Ischia jako na dlani
Kostel Soccorso ve městě Forio. FOTO: pixabay.com

Ischia jako na dlani

13. 10. 2019

Ostrov  Ischia se nachází v jižní části Itálie, obklopen Tyrhenským mořem, v Neapolském zálivu v oblasti Kampánie. Jak jsem měla možnost poznat, je  největším, nejkrásnějším, ale i nejslavnějším ostrovem v Neapolském zálivu. Byl zde natočen film "Nebožtíci přejí lásce" neboli také známý jako "Avanti" v hlavní roli s Jackem Lemmonem.

Poznávací zájezd jsem si zakoupila od CK Delfín z důvodu, že nabízel hlavně návštěvu různých termálních lázní na ostrově. Také i hotel, ve kterém jsem byla ubytována, měl tři termální bazény, z toho jeden krytý.

Na ostrově pramení 150 termálních léčivých pramenů a mně tak trochu připomínal ráj na zemi. Ostrov vyrostl kolem hory Monte Epomeo. Výstup na kopec jsme nemohli bohužel uskutečnit, protože v den, kdy se měl výstup uskutečnit, zasáhla ostrov silná bouřka. Jinak jsme měli stále letní počasí, i když už byl první říjnový týden.

V obci Lacco Ameno jsou nejluxusnější hotely, kam jezdil každoročně i náš Mistr Karel Gott, jak nám sdělila naše delegátka. Turisté se prý nejraději jezdí koupat do nejstarších lázní na světě "Nitrodi".  Jedná se  o sprchovou terapii. Voda je mírně radioaktivní a má antiseptické účinky. Také má údajně omlazující účinky. Sprchovala jsem se co nejdéle, ale zatím vypadám stále stejně.

My jsme bydleli v hlavním městě Forio. Jeho symbolem je sněhobílý kostelík Santa Marie del Soccorso. Pokud zahlédnete z kostelíka zázračný "zelený paprsek", budete mít až do konce života štěstí. Já bohužel neviděla ani ten kostelík.

Co se týče jídla, tak nejvíc mi chutnal "králík po ischijsku". Obyvatelé ostrova si ho často dělají jako své nedělní sváteční jídlo. Králíci jsou vůbec  hodně rozšířeným zdrojem masa ostrovanů, tedy kromě ryb a mořských plodů. V hotelu jsme měli široký výběr domácí zeleniny, ovoce a hlavně ryb.

Každý den jsme jezdili po ostrově do různých termálních lázní, z nich nejkrásnější jsou Poseidonovy zahrady. Jedná se o komplex bazénů s termální léčivou vodou různých teplot a pro případ deště jsou bazény zakryty vysouvací střechou.

Z celého zájezdu se mi asi nejvíce líbila návštěva maličkého, ale přenádherného ostrova Procida - je to ostrov citronů a námořníků. Ostrov je místo, kde se ve středověkém přístavu Coricella zastavil čas. Různobarevné domky jsou naskládané jako krabičky od sirek, mezi nimi se proplétají uzounké uličky se starými kostely a nad touto scenérií se tyčí středověká pevnost na skále Terra Murata.

O Ischii by se toho dalo hodně napsat, ale protože není zase tak vzdálena od nás, je lépe poznat jeho atmosféru osobně. Let do Neapole trvá z Prahy cca 2 hodiny a pak asi hodina trajektem na ostrov. Určitě tento zelený a citronový ostrov navštívím i příští rok.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Pravečková
Krásně napsané. Před týdnem jsem se vrátila z ostrova Ischia. Právě třídím fotky pro další moji fotoknihu. Souhlasím. Žádná slova nenahradí osobní zážitek z ostrova, který si právem oblíbily i takové osobnosti jako byl Karel Gott, Sofia Loren a další....
Daniela Hessova
Také pro mně je povídání o Ischii krásnou vzpomínkou. Opravdu zajímavý ostrůvek se spoustou zajímavých míst a Poseidonovy zahrady úžasné. Toužím se tam ještě podívat, na mnoha místech jsem tam nebyla...
Jaroslava Handlová
Jarmilo, jsem ráda za připomenutí Ischie. Měla jsem příležitost užívat krás tohoto ostrova v září roku 2007. Všechno, co popisuješ, ve mně probouzí příjemné vzpomínky. Návštěvu mohu vřele doporučit každému, je tam co objevovat.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nadi jak hledám, tak hledám ale nevím co máš na mysli "chybičkou". Dík když mi to napíšeš, budu psát další článek a třeba bych ji udělala znovu. Pa
Naděžda Špásová
Jarmilko, sorry, chybička se vloudila, ale to nic nemění na tom, že to tam je krásné, viď. :-)
Hana Rypáčková
Moc hezky napsaný článek, Jarmilo. Nebyla jsem tam, i když často lákána, koupám se hlavně v moři a bylo mi líčeno sestupování a vystupování od moře. Tak nevím....Bazény nemusím...
Květa Řičánková
Byla jsem na Ischii jen jeden den,stačili jsme ji objet,poznat nejpěknější místa a kdo chtěl také se vykoupat v moři.Bazény v půlce června pro horko už byly zavřené. I tak to stálo za to.
Eva Mužíková
Jarmilo, mám ráda takovéto články. Nejsou dlouhé, řeknou vše podstatné a neschází i trochu humoru. Díky
Zdenka Jírová
Film Nebožtíci přejí lásce" přímo zbožňuji a vždy se dívám, když ho v telce dávají.Je tam hezky a moc lituji, že ž se tam asi nepodívám. Vaše fotky jsou moc pěkné a přímo vybízejí k návštěvě.
Jan Zelenka
Paní Jakubcová, koukám, že jste velký cestovatel. Ostrov Ischia bohužel neznám, ale Itálii jako krajinu, její architekturu, způsob života, to vše úplně zbožňuji. Přesto, že nás Itálie připravila o syna. Vzpomínaný film je úžasný, jemný, romantický. A k tomu máte krásně čisté fotky. Nezávidím, užijte si ještě hodně takových cest.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...