To nesmím je nebezpečná věta
Ilustrační foto: ingimage.com

To nesmím je nebezpečná věta

18. 10. 2019

To nesmím jíst, to je nebezpečná potravina. Takovou sukni si nikdy nesmím obléknout, nebude mi slušet. To nesmím říkat... Mnozí lidé si do svých myslí implantují, že pro ně něco není vhodné, ba je to pro ně přímo nebezpečné.

Ale když mají vysvětlit proč, nedokáží to. Někdo žije s pocitem, že něco nesmí celý život. Často se tento problém objevuje, když přijde řeč na jídlo nebo na oblečení. A ženy jsou v tomto oboru rozhodně aktivnější než muži.

„To já nesmím jíst,“ prohlásila nedávno jednašedesátiletá Alice na návštěvě u známých, když hostitelka přinesla na stůl jednohubky a mísu salátu. „A ty taky nesmíš, vždyť to víš,“ řekla směrem ke svému muži, který se už mezitím jednohubkami radostně ládoval.
„Jsi na něco alergická? Tady na těch jednohubkách jsou oříšky, ale tyhle jsou jen se šunkovou pěnou a na těchto je sýr...“ snažila se hostitelka.
„Ne, já prostě nemůžu pečivo, mléčné výrobky.“
„Aha. Tak počkej, nakrájím nějaké salámy, to já nevěděla.“
„Ne uzeniny taky nesmím. Nedělej si starosti.“

Hostitelka je kolegyně Alicina muže, takže se ho pak vyptávala, jaký zdravotní problém jeho paní má. „Žádný. Ona má prostě celoživotně vsugerováno, že určité druhy potravin nesmí jíst, aby neztloustla. Nyní se k tomu přidala posedlost různými výživovými směry, takže už prakticky nejí nic,“ vysvětlil.

Dotyčná dáma, sedmdesátiletá Jana, od té doby Alici pomlouvá, že je zblázněná z diet. Ovšem dotyčná Jana zároveň výraz, že ona sama něco nesmí, používá také velmi často, aniž by si to uvědomovala.

„Takovou sukni si nikdy nemůžu obléknout, na tu se ani nedívám.“
„Tak si ji zkus, uvidíš, že ti bude slušet.“
„No to vůbec, takový střih já nesmím.“
„Co blázníš, proč nesmíš? Máme čas, když už zkoušíš ta trička, zkus k ním tu sukni, třeba budeš překvapená.“
„Nepřichází v úvahu, k mé postavě tento střih nesmím.“

Někdy si člověk přečte nějakou radu v časopise, jindy se nechá ovlivnit názory někoho blízkého, někdy si za radu přímo zaplatí v nějakém kurzu zdravé výživy, hubnutí, změny stylu. Může jen doufat, že zaplatil tam, kde mu poradí dobře. Ovšem právě pokud v nějakém kurzu či poradně slyší, že něco nesmí, měl by zbystřit.

Takový výraz by totiž měl používat jen lékař a to jen v opravdu vážných případech. Jestliže vidí, že něčí játra mají namále, je naprosto jasné, že řekne, že dotyčný pacient už nesmí požít ani kapku alkoholu. Ale jestliže člověk zaplatí nějaké dívčině, která vede kurz výživového poradenství a kurz aerobiku zároveň a ta mu sdělí, že v žádném případě už nikdy nesmí sníst ani kousek toho či onoho, pozor.

„Neexistují zakázaná jídla. Ano, některá jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst, pokud nemáte zdravotní omezení,“ říká Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, odbornice na hubnutí. „Nejsou dobrá a špatná jídla, ale různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z jídla,“ tvrdí.

„Zákazy zpravidla nic nevyřeší, to přece každý ví už z dětství,“ říká psycholog David Šmahel a jako příklad uvádí situace, když rodiče zakazují dětem sedět u počítače. „Pokud s nimi nekomunikují a nesnaží se přijít na to, proč děti u počítače vysedávají, proč nemají jiné zájmy, razantní zákaz bez jakékoli motivaci nevede k řešení problému,“ dodal.

Psychologové říkají, že v podstatě stejné to je s našimi zákazy vnitřními, které si dáváme sami sobě. Mnohdy si něco zakážeme, ale ve skutečnosti tím neřešíme problém. Jestliže si někdo celý život myslí, že určitou potravinu nesmí jíst, svědčí to o tom, že je nejistý, nespokojený s tím, jak vypadá. Ale tím, že si nikdy nevezme rohlík, i když má na něj ukrutnou chuť, to nevyřeší.

psychika
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radana Chybová
Mě tyhle věci značně znechutila moje nebožka maminka.Ta nemohla to ,ono a ještě něco navíc a naopak,když jí něco takzvaně dělalo dobře,tak jsme to museli shánět po všech čertech. Když chudinka přišla o rozum,začala jíst všechno.Čekala jsem,jak jí bude zle po vajíčkách a po alkoholu,ale nikdy nic. A ten alkohol,to si nemyslete,to nebyla otázka panáka,kdepak.To byly výslechy na téma,zda není v dezertu lžička rumu. Dávno před tím,než začal frčet lepek a laktóza ,jsem se musela obrnit trpělivostí.
Eva Mužíková
To nám to odsýpá - díky Tvé odpovědi Zdenko. Jsem na tom zrovna tak:))))
Věra Ježková
Dtto Zdenka.
Dana Puchalská
Dtto jako Zdenka.
Jana Šenbergerová
Mně v dětství lékaři kvůli kopřivce zakázali kyselé ovoce, tzn. všechno, které mám ráda. Žádný rybíz, angrešt, jahody atd. Raději jsem se do krve škrábala, než bych si je nechala vzít. Nepřestala jsem ho jíst, zatímco kopřivka to časem vzdala. Mohu všechno, co si dovolím. Bohužel si nedovolím vždycky všechno. :-)
Danka Rotyková
Soujlasím s Vámi, Zdenko. ☺
Zdenka Soukupová
Pokud něco nesmím ze zdravotních důvodů, jak se píše v článku, pak to dodržím. Ale jinak SMÍM VŠECHNO! V jídle, sportu, oblečení... a jsem spokojená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.