Nedělní odpoledne za babího léta v Kutné Hoře
FOTO: autorka

Nedělní odpoledne za babího léta v Kutné Hoře

18. 10. 2019

Po nějakém čase jsem opět navštívila Kutnou Horu. A upřímně jsem se zaradovala, že se do ní zase vrátili turisté…z mého dětství jsem si ji totiž pamatovala neustále plnou lidí, což se později změnilo. Turisté na čas jakoby zmizeli. Náměstí, kde to dříve za mého dětství žilo, bylo pokaždé, když jsem tam zavítala, pusté a prázdné. S postavením sídlišť a výstavbou Billy a jiných supermarketů se asi život přestěhoval tam, vysvětlovala jsem si to. Zmizely obchody a obchůdky, které jsem dřív tak důvěrně znala, zmizelo místní kino, zmizely  davy lidí z tehdy hlavní Tylovy ulice vedoucí na náměstí. Ještě, že nezmizela Barbora, utěšovala jsem se tehdy. Chrám sv. Barbory stojí naštěstí neochvějně na svém místě pořád (už několik staletí) a jeho chrliče, před kterými jsem měla kdysi takový respekt, pořád shlížejí z výšky na nás smrtelníky a vypadají stále hrozivě. Vždy jsem měla za to, že plní ochrannou funkci, snad aby se nikdo neopovážil chrám zbourat.

Prošli jsme všechna ta místa mého dětství ze dnů trávených u babičky a dědy. Zaznamenala jsem  změny města a musím říct, že to jsou změny k dobrému. Ale pro mne je stará Kutná Hora, ta, kterou jsem tak důvěrně znala, už nadobro ztracena v čase.

Chtěli jsme na oběd do stylové staročeské restaurace nad uličkou Ruthardkou, avšak pro velký počet cizinců jsme se tam nevešli. Nevadí, jen když se jim u nás bude líbit a chutnat-  skončili jsme o kus dál a na Ruthardku, kudy jsem pravidelně chodívala, jsem se dívala shora od příjemného posezení na terase. Mimochodem – z terasy vede cestička dolů ke krásným starým vrátkům, kudy snad podle pověstí chodil kat. 

Rozina Ruthardova – ten příběh mi vždycky vytanul na mysli, kdykoliv jsem uličkou procházela. Rozina pocházela z vážené a bohaté kutnohorské rodiny. Konec jejího života se odehrával v době, kdy císař Albrecht vypověděl Václavu II. válku a přitáhl ke Kutné Hoře, aby se města zmocnil. Rozina údajně zradila a pustila do města nepřátele, za což byla samozřejmě potrestána - tolik historie. 

Ovšem staré pověsti kutnohorské vypravují poněkud jiný příběh. Její otec Jiří Ruthard byl člověk lakomý a k lidem krutý. Nechtěl, aby nějaký zeť získal jeho majetek, a tak dal radši pro jistotu zazdít Rozinu ve sklepě svého domu. Při čtení této pověsti jsem se vždycky krásně bála a v Ruthardce jsem se ohlížela, jestli se za mnou náhodou nezjeví Rozinin duch, který vystoupí náhle ze zdi. Proto jsem uličkou pro jistotu vždycky velmi rychle prolítla. 

Uličky Kutné Hory jsou malebné a středověkého rázu, zrovna tak jako mnoho domů. Určitě neprohloupíte, když Kutnou Horu navštívíte, pokud jste tam ještě snad nebyli. Nakonec, vždyť to bylo naše slavné královské horní město, kde se těžilo stříbro a razily středověké mince. A také soupeřilo kdysi s Prahou, které z nich bude městem hlavním.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Kutná Hora je krásná. Byla jsem tam v roce 1992. Ráda bych se tam někdy podívala znovu. Teď to se slevami 70+ autobusy z Prahy zadarmo. Děkuji za článek a fotky.
Jitka Chodorová
Jano, moc jste mě potěšila svým článkem. Já jsem v Kutné Hoře nikdy nebyla, i když bych si to moc přála, bohužel, už se asi mé přání nesplní, splnila jste mi ho vy, i když jen částečně, děkuji moc za dobře napsaný článek i s pověstmi, ale i nádherné fotky a vaše vzpomínky z dětství. Asi je dobře, že si zážitky z dětství stále nosíme v sobě, i když nás někdy moc dojímají. Ještě jednou moc děkuji.
Jana Hošková
Děkuji vám všem taky za vaše hezké vzpomínky na Kutnou Horu !
Zdenka Jírová
V Kutné Hoře jsem byla několikrát, naposledy před dvěma roky. Každá má návštěva zaznamenala Kutnou Horu krásnější. To jsem ráda, že naše staré královské město roste do krásy.
Soňa Prachfeldová
Jani, zaímavé, jak člověk i po letech srovnává plusy i mínusy a vše mu vytane na mysli. Prostě místa našeho mládí jsou v našich srdcích.
Věra Ježková
V KH jsem byla několikrát, z toho jednou na Martinské huse. Hezké fotky.
Alena Vávrová
Kutnou Horu jsem si oblíbila již dávno a daří se mi tam vracet. Ráda jsem si přečetla váš článek a prohlédla vaše fotky.
Libor Farský
Připojuji se s radostí k poděkování za moc hezký článek s obrázky. Nejvíce se mi líbí ten titulní. Vysoké věže jsou u gotické stavby více než originální, zřejmě svým tvarem o staletí později inspirovaly autora hyperboloidu na Ještědu v Liberci.
Dana Puchalská
Moc hezký a zajímavý článek a moc krásné fotky.
Naděžda Špásová
Krásné fotky :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...