Rozloučení s Albánií
Foto: autorka

Rozloučení s Albánií

25. 10. 2019

Když jsem loni opouštěla po čtvrté Albánii, byla jsem tak napůl rozhodnuta, že už se tam nevrátím. Ale stačilo málo, něco jako vzdálené volání, a už jsem si po necelých třech týdnech rezervovala letošní zájezd. Tím spíš, že se mi díky spolupráci našeho portálu s cestovní kanceláří Delfín Travel naskytla výborná nabídka..

Albánii jsem objevila poprvé v roce 2015 a hned při prvním pobytu si mě získala, aniž bych však ještě tušila, že se z toho stane takřka má letní tradice. Asi, jako když jezdím na chalupu do jižních Čech, jen o něco dražší.

Jezdila jsem stále ve stejném závěrečném zářijovém termínu, do stejné destinace, do stejného hotelu, znala jsem alespoň od vidění všechen hotelový personál a snad už i prodavače v okolí a průvodčí v autobusech městské dopravy. Byl to pocit: Tak už jsem zase tady. A věřte, nebyla jsem sama!

O Albánii jsem zde několikrát psala. Chtěla jsem informovat o různých památkách, přírodních krásách, o zdejších lidech, změně společnosti, růstu životní úrovně a na druhé straně zachování vlastní identity, dosud nepoškozené masovým turismem. Zkrátka získat pro Albánii i další nadšence, což se mi možná v několika případech i povedlo.

Letošní Albánie mi ukázala i svou drsnější tvář, snad abych na závěr poznala opravdu v rámci svých turistických možností vše. Ta drsnější tvář bylo zemětřesení. I když tentokrát se jednalo o zemětřesení údajně nejsilnější za 30 let (5, 8 st. Richterovy škály), v jehož epicentru jsme se shodou okolností ocitli, otřesy půdy nejsou v této zemi jako všude na Balkánu a ve Středomoří ničím vzácným. Vzpomeňme si na ničivé zemětřesení ve Skopji v době našeho mládí. Pro zdejší lidi je to fakt, který může nastat, a s tímto vědomím tu normálně žijí. Podobně jako obyvatelé států s neustálými válečnými konflikty. Inu, stalo se, zažili jsme zemětřesení, nebylo to příjemné, ale hlavní, že se nikomu z nás nic nestalo.
 
Nemám to ale Albánii, ani Jadranu za zlé. Byl to jen důkaz, jak mocná je příroda, planeta, celý vesmír a jak je třeba chránit a vážit si toho, co máme, včetně lidských vztahů.

Věřím, že se bude Albánie i nadále rozvíjet a že bude úspěšně fungovat i náš cestovní ruch. Myslím, že v Albánii patříme my Češi k oblíbeným turistům. Doufám, že posílíte jejich řady.

A tady máte vzkazy:

Rajmonda Rema Kushova, mladá albánská recepční v hotelu Vivas v Durrës:

V hotelu Vivas pracuji jako recepční už 5 let (mezitím se stala matkou dnes dvouletého synka). V hotelu Vivas se ubytovávají kromě českých turistů i další z EU, ale občas i Američané nebo Izraelci. Z České republiky sem vozí turisty pouze CK Delfín Travel, jinak tu byli Češi jen individuálně. Češi jsou dobří turisté, nejsou arogantní, nestěžují, pokud něco potřebují, požádají o to. Mám ráda starší generaci, protože jsem žila se staršími příbuznými, jsem na ně zvyklá, vážím si jich. Mnoho lidí sem přijede znovu. Odhaduji to tak na 40 procent. Čeští turisté neumí moc anglicky, ale zkoušejí i jiné jazyky, gesta, já už se naučila pár slov česky, vždy se domluvíme. Zdejší hotel je klidný, ale vše je tu snadno dosažitelné. Hotelový personál je přátelský. Určitě sem přijeďte, teď budeme trochu rekonstruovat, aby to tu bylo ještě lepší.

Mgr. Altin Kutra, hlavní delegát CK Delfín Travel pro Albánii:

S CK Delfín Travel spolupracuji od roku 2013. Hotel Vivas se zprvu jmenoval Belle Air a pochází z 90. let, tomu odpovídá i jeho charakter, některé jiné hotely, které CK nabízí, jsou modernější. Od roku 2015 je možno poskytnout tu i stravování all inclusive. Kromě Čechů mám zkušenosti ještě se slovenskými turisty. Delfín Travel nabízí seniorům mimosezónní částečně dotované zájezdy, které jsou výhodné cenově, ale je zde i snesitelnější počasí než v plné letní sezóně. Fakultativní výlety průběžně obměňujeme podle zájmu turistů. Zjistili jsme, že je přitahuje více příroda než města s památkami. Hodně lidí ze zájezdů se sem vrací, a to i vícekrát. Jako turisté jsou zde Češi slušní. Albánští delegáti jsou vybíráni CK Delfín Travel na moje doporučení. Důležitou roli hraje jejich znalost češtiny, např. letošní delegátka Noela v Česku studuje. Myslím, že senioři se rozhodují pro Albánii hlavně kvůli ceně zájezdů, dosažitelnosti, počasí, cenám zde, přírodě a stále ještě kvůli nepoznamenanosti turismem. Na příští rok se snažím zpracovat i dokumentární filmy o Albánii, které budeme turistům v hotelu promítat. Je to náročné, ale velmi zajímavé.

Všem upřímně dovolenou v Albánii doporučuji. Určitě budete spokojeni. A já se tímto s Albánií loučím.

Zájemce bych ráda odkázala na několik fotogalerií na mém zdejším profilu, kde najdou snímky z mých návštěv Albánie v letech 2015 - 2018. Letos jsem se zaměřila pouze na Durrës, což bylo naše místo pobytu, s výlety jsem se nechtěla opakovat. Rovněž články najdete při zadání hesla Albánie.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Od Zuzky jsem si zajímavé vyprávění hned po jejím návratu vyslechla, nyní jsem si konečně prohlédla i hezké fotky.
Dana Kolářová
Pěkné fotoloučení.
Hana Práglová
Je moc dobře,že máš spoustu vzpomínek,které ti nikdo nevezme...a se kterýma ses dokázala podělit...Tam jsem nikdy nebyla...
Helenka Vambleki
Povídání i fotky-paráda, ale přee jen, po tom strachu, co jsme o tebe letos měli, nějak nemám chuť jet zrovna tam :)
Eva Mužíková
Také jsem si ráda článek přečetla a prohlédla fotky. Vím, že se do této země nikdy nepodívám, proto díky za zprostředkování..Také jsem se o Tebe moc strachovala..
Elena Valeriánová
Zuzko, konec dobrý všecko dobrý. To zemětřesení s námi zatřáslo se všemi a to strachem o tebe. Byla jsem jednou v Albánii, ale měla jsem smůlu na neschopné delegáty. Ale nelituji toho i tak to byla krásná dovolená. Fotky super. *****
Anna Potůčková
Moc hezká reportáž, krásné fotky a hlavně že jsi dojela z Albánie v pořádku!
Alena Tollarová
Byla jsi to Ty, Zuzko, kdo mě jako první informoval o Albánii takovým způsobem, že jsem se chytila drápkem. A když tam byl na dovolené loni syn a byl nadšený stejně jako Ty, bylo rozhodnuto a do Albánie jsme se letos také vydali. Byli jsme o kus dál než Ty a taky se nám moc v AL líbilo. Však jsem o tom taky napsala.
Soňa Prachfeldová
Zuzko, ale měli jsme o Tebe strach, když pan Libánský nás informoval pravidelně o zemětřesení a byli jsme rádi, že jsi se v pořádku vrátila. Albánii neznám, jen z vyprávění .
Marie Seitlová
Zuzko děkuji za článek a pěkné fotky. Jsem ráda, že jsi v pořádku přijela domů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.