Šedý zákal a cylindr
Ilustrační foto: ingimage.com

Šedý zákal a cylindr

23. 10. 2019

Snem každého lékaře je umřít zdravý. Povedlo se to např. tomu, co si předem napsal epitaf: „Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než mohl srdce své k boji vytasit, zemřel mlád dvaceti čtyř let“.

No jó, ale věk dožití českých mužů je 76 a žen 82 let.

Když mi bylo 70 let, zjistil jsem, že mám zamlžené vidění, rozostřené vidění, neostrý obraz, hlavně při pozorování předmětů do dálky; nepříjemné oslňování a citlivost na silnější světlo (například na sluneční světlo); oslňování při nočním řízení automobilu; barvy nejsou tak syté jako na druhém oku, lámou se, mají jinou intenzitu a odstín; při pohledu jedním okem se předměty jeví zdvojené až ztrojené; narůstající krátkozrakost.

Šel jsem k očnímu lékaři a ten povídal, že je to normální vzhledem k věku a že mi začíná šedý zákal, což bude nutno někdy operovat. Předepsal mi brýle a optometrička mi vyrobila čtvery brýle: čiré s polarizací na dálku, sluneční na dálku, počítačové na 1 metr a čtecí. Stálo to hromadu peněz. Všechny brýle s cylindrem. Dobrý!

Ve věku 74 jsem se odhodlal jít na operaci obou očí na šedý zákal (čím dříve, tím lépe). Řekl jsem si, že na ty zbývající dva roky do 76 to ještě stojí za to.

Oční klinika ve Vinohradské nemocnici je milá, přívětivá a profesionální. Umí to a mají vybavení. Sekají to jako Baťa cvičky. Operace trvá 15 minut, nic nebolí (anestezie jsou jen nějaké kapky do oka). Hned jsem mohl jet taxíkem domů. Doma jsem musel 14 dní kapat do očí 2x denně kapky. Následně jsem musel po měsíci jít k očnímu lékaři na kontrolu. Ten říkal: „Dobrý, povedlo se to. A teď si jdi Kájo do optiky nechat udělat úplně všechny brýle znovu“. Pověděl jsem mu, že to zas tak bezva není, že mi oči slzí a někdy pálí. On na to: „No jo musíš si na blíže neurčenou dobu 3x denně kapat do očí tzv. “umělé slzy“, tedy kapky HYLO Comod“. Ano, pomohlo to.

Internet je plný milých reklamních keců, že operace šedého zákalu je ping-pong. Ne, není! Vlastní operace tělo nebolí, ale okolí (kvalita života a peníze) bolí. Prý budete na dálku bez brýlí. Blbost!

Začne to operací prvního oka = zahoďte stávající brýle, které jsou navždy k nepotřebě, a připravte se na dva měsíce nekvalitního života. Pak přijde po 14 dnech operace druhého oka. Nové brýle můžete mít až tak měsíc po poslední operaci, až se to zklidní.

Zašel jsem do své oblíbené optiky v poliklinice Praha Petrovice. Po půlhodině měření a laborování s osami jsme dospěli ke čtyřem druhům brýlí. Dioptrie i na dálku, různé osy a cylindry. Jestli to bude fungovat, ukáže teprve čas. Jo ty cylindry operace neodstraní.

A teď to, o čem se moc nepíše, neboť je to úžasný business. Voperované čočky 2 x 3.500 Kč (Mohly by být i obyčejné od pojišťovny zadarmo); 3 flaštičky očních kapek 1.500 Kč. Umělé slzy Hylo Comod za 380 Kč. Nové brýle (obroučky mám ty původní, takže jen skla) 24.000 Kč. Jo, to je pecka!

Nejhorší jsou ty dva měsíce poloslepého života (čtení, počítač, televize, venku a doma to šlo jakž takž s levnými slunečními brýlemi). Bolení hlavy. Půjčil jsem si v knihovně audioknihy = super! Např. Toulky českou minulostí, Co život dal a vzal, Babičky – Mrtvý kuchař. Poslouchal jsem to se zavřenýma očima a občas usínal.

Na klasické dioptrie, si je potřeba zvyknout, na cylindrické brýlové čočky trvá návyk o trochu déle. Ze začátku se vám bude motat hlava, můžete mít pocit na zvracení, vše se bude houpat a bude to nepříjemné. Zpočátku můžete mít také pocit pokřivených rovných ploch. To vše se časem ustálí, pokud nejste na cylindry zvyklí. Po takových 14 dnech nošení už by mělo být vše v pořádku a mozek by si měl na nová sklíčka zvyknout a přijmout pohled přes ně.

Lze si představit, že při astigmatismu má rohovka tvar ragbyového míče, místo aby měla tvar míče na fotbal. Světlo dopadající na místa s větším zakřivením se zákonitě lomí jiným způsobem než u míst s menším zakřivením.

Cylindr je hodnota na lékařském předpisu, která se vyplňuje pouze u osob, které trpí oční vadou zvanou astigmatismus. Ke korekci astigmatismu se používají speciální torické čočky. Tyto čočky jsou zapsány vždy formou dvou dioptrických hodnot (např. +2,0 +0,5 ax 90). Tento zápis dioptrií čočky znamená, že v horizontálním řezu čočkou můžeme naměřit +2,0 dioptrie, zatímco ve směru vertikálním naměříme dioptrií 2,5 což je součet základní dioptrie +2.0 a cylindru +0,5.

Trochu, je problém při střelbě. Vidím bezvadně terč, ale mířidla vidím jen tak tak, chvílemi lépe, chvílemi prakticky ne. Řeší to laserový zaměřovač.

Tady na íčku je možno vyhledat mnoho článků na vyhledávací heslo: šedý zákal. Články jsou starší, ale nenašel jsem v nich to, co jsem hledal: "Jak dlouho budu mimo provoz a kolik to bude celkem stát?" Proto jsem tento článek napsal.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
"Za krále Holce, byla za groš ovce". Jo oční kapky už taky nejsou levné. Neplatí je pojišťovna. Po operaci na 2 oči na předpis Tobrex 5ml, 2x Nevanac 3mg/ml. Následně po 3 týdnech po operaci, na doporučení očního lékaře, "umělé slzy" HYLO COMOD 10 ml = 300 kapek. Možná na Internetu najdete nějakou levnou lékárnu.
Věra Ježková
Karle, poněkud se divím. Už jsem o tom napsala ve zdejších diskusích tolik, že je to brnkačka, že už se nechci opakovat. Operovali mi jen jedno oko, ale stejně. Žádné dlouhé pooperační nepříjemné stavy jsem neměla. Za čočku jsem dala taky 3 500. Pár dní po operaci jsem si do oka něco kapala. Na vysokou cenu brýlí jsem zvyklá, protože řadu let nosím multifokální, samozabarvovací, tenčená a tvrzená skla. Na rozdíl od tebe nestřílím. Příští rok na jaře bych měla jít na operaci druhého oka. Opět na kliniku Gemini do Průhonic.
Danuše Onderková
Umělé slzy si kapu dle potřeby, ale ty jsem používala i dříve.
Danuše Onderková
Také přidám mou zkušenost. Rozhodla jsem se pro operaci obou očí sama. Potřebovala jsem dvoje brýle, jedny na čtení a jedny do dálky. Skla na každé oko jiné a počínající šedý zákal. Zjišťovala jsem reference na různé kliniky, i od známých a nakonec se rozhodla jít na soukromou kliniku do Zlína k doc. Smečkovi. Spousta známých mne přesvědčovala, že je to zbytečné protože v Ostravě je také specializované špičkové pracoviště a lékaři byli školeni doc. Smečkou. Trvala jsem si na svém. Při předoperačním vyšetřením docentem jsme se domluvili že půjde odstranit obě vady, na blízko i na dálku i počinající šedý zákal. Udělal mi obě oči najednou. 14 dní jsem musela kapat předepsané speciální kapky (cena kolem 100,-). Je pravda, že jsem šla bez doporučení a na soukromou kliniku, ale vyplatilo se mi to. Sice jsem zaplatila za jedno oko 25000,- ale jsem bez brýlí, při poslední kontrole před týdnem vidím perfektně a občas zvládnu za slunečného počasí bez tmavých brýlí. Na jemné kruhy kolem světel mne upozornil, že to je způsobeno čočkou, ale není to tak strašné. Vůbec to nevnímám. Takže za mne, se mi operace vyplatila. Jsem po operaci rok. Má sousedka byla v Ostravě a brýle musela začít nosit po 3 měsících, protože měla problémy.
Karel Hyndrák
Jestli to stojí za to, zatím nevím. Ještě jsem nevyfasoval v optice ty čtvery nové brýle.
Libuše Křapová
No, Karle :-( Mám také doporučení na operaci, budu na to mít? A vůbec, stojí to za to, když problémy zůstávaji? :-(
Zuzana Pivcová
Karle, to mě moc nepotěšilo.. Chystám se na oční vyšetření, protože jsem zrak (kromě standardních brýlí) dost zanedbávala. Znám lidi, kteří s výsledky operace spokojeni nejsou. Finanční stránka je také důležitá, ale hlavně výsledek. Za informace každopádně děkuji.
Soňa Prachfeldová
Je to prostě zásah do organismu člověka a oči jsou velmi citlivé. Jsem též po operaci šedého zákalu obou očí už jsou to dva roky při platila jsem si za čočky abych viděla na blízko i na dálku při řízení auta což je docela fajn ale je tady to ale.při nočním osvětlení vidím všude duhové kruhy nejhorší je to okolo světel aut chilli omezuji jízdu nanejvýš na podvečer prý s tím již nejde nic udělat. Při denním světle mohu číst bez brýlí při umělém osvětlení brýle mít musím po roce mi nastal druhotný šedý zákal u obou očí tak po objednávce mi vylejzrovali obě oči. Mám je velmi citlivé musím pořád nosit sluneční brýle pokud je ostřejší světlo, až na tyto věci se mi zrak velmi zlepšil. Znám případy kdy lidé museli i několikrát a moc se to nepovedlo budiž řečeno že ve většině případů tomu tak není.
Mirek Hahn
Informace z článku se hodí. Díky.
Jitka Hašková
Dodatek kamarádka měla operaci před 2 lety.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.