Řádí epidemie žloutenky. Jak se vlastně testuje hepatitida typu A?
Ilustrační foto: ingimage.com

Řádí epidemie žloutenky. Jak se vlastně testuje hepatitida typu A?

24. 10. 2019

Už je tady zase. Tentokrát se hepatitida typu A neboli žloutenka v hojné míře objevila v Libereckém kraji. Říká se jí nemoc špinavých rukou a může nás ohrozit na dovolené v zahraničí stejně jako při návštěvě jídelny či toalety v české restauraci.

Jaké testy jsou pro diagnostiku hepatitidy nezbytné?
Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především tehdy, když si lidé před jídlem neumyjí ruce. Proto hygienici upozorňují, abyste si myli důkladně ruce nejen po každém použití toalety, ale i po úpravě syrového masa, vajec, po úklidu v bytě, po příchodu z hřiště či po mazlení se zvířaty. Ve velkém jste ohroženi v zahraničí, pokud konzumujete potraviny studené kuchyně, jídlo upravené na ulici nebo pijete nebalenou vodu. Rizikové jsou zeleninové saláty, neloupané ovoce, ale i maso.

Stanovení diagnózy
Na akutní hepatitidu je často pomýšleno na základě příznaků (horečka, ztráta chuti k jídlu, zvracení), často mívají pacienti tmavou moč, světlou stolici a žluté zabarvení kůže a bělma očí. Diagnózu stanoví lékař na základě celkového vyšetření, krevních testů a vyšetření moči.

Žloutenka neboli infekční hepatitida je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Sleduje se především přítomnost protilátek proti viru a zároveň se sledují hodnoty jaterních enzymů, které jsou při žloutenkách všeobecně zvýšené. Stejně tak se sleduje hladina tzv. bilirubinu v krvi, tedy žlutého barviva, podmiňující barvu kůže, bělma i sliznice dutiny ústní.

Pokud existuje podezření na setkání s infikovaným jedincem, nebo máte dokonce příznaky nemoci, navštivte svého lékaře a nechte se vyšetřit.

  • ALT-enzym nacházený hlavně v játrech; nejlepší test pro diagnostiku hepatitidy
  • ALP-enzym se vztahem ke žlučovým cestám; často zvýšen při jejich blokádě
  • AST-enzym nacházený v játrech a v některých jiných orgánech, obzvláště v srdci a v dalších svalech
  • Bilirubin, odpadní produkt tvořený z přestárlých krvinek, je sloučeninou žluté barvy způsobující žloutenku a tmavou barvu moči, je-li přítomen ve vyšších koncentracích
  • Albumin-měří se hlavní protein vytvářený játry a tento test říká, jak dobře játra tvoří tuto bílkovinu
  • Celková bílkovina-měří se albumin a další bílkoviny v krvi, včetně protilátek vytvářených k boji proti infekcím (protilátky nejsou vytvářeny v játrech)

Podrobněji jsou testy popsané na informačním portálu www.laboratornitesty.cz.

Každý, komu lékař diagnostikuje akutní hepatitidu typu A, musí být ze zákona přechodně umístěn do karantény na infekční oddělení. Osoby, které byly v kontaktu s nemocným (rodina, spolupracovníci, spolužáci apod.), jsou pod dohledem lékaře a epidemiologa po dobu 50 dnů a jsou vyloučeni z aktivit, které by mohly ohrozit zdraví dalších osob – práce v potravinářství, lázně apod.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%