Jeseník není daleko
autorka

Jeseník není daleko

26. 10. 2019

Fotografická výstava Česko očima seniorů v jesenickém divadle bude končit koncem října. Ráda bych ji jako skalní příslušnice i60 a snad i jako autorka některého z výstavních snímků viděla. Pohled na vlakové spojení, vyplivnutý milým idosem, mi rozjasnil líce. Zjistila jsem totiž, že cesta Roudnice nad Labem - Jeseník a zpět se dá docela v pohodě zvládnout v jednom dni. Sice to představuje víc hodin ve vlaku než v Jeseníku, ale to se dá zvládnout. I začala jsem se chystat na cestu. Aleno, budeš spát u nás, přišel mi vzkaz a bylo rozhodnuto. K Eleně Valeriánové se přidala ještě Zdenka Žichovská a v pondělí 20. října mě z mlhou zastřené Roudnice unášely České dráhy směr Morava. Někde za Českou Třebovou se mlha rozplynul,a a když na mě v Zábřehu na Moravě mávala Zdenka, která kvůli mně vstávala ve čtyři ráno, aby stihla ještě jiné svoje záležitosti, už svítilo sluníčko. Společně jsme dorazily do Jeseníku a přivítaly se tam s Elenou.

Prohlédly jsme si nejen pěknou výstavu, ale prošly se spolu Jeseníkem. Kvůli časovému presu jsme si nevyšláply vzhůru do lázní po svých, ale nechaly se tam dovézt. Po kávě v luxusním lázeňském domě Priessnitz jsme se vydaly na okružní vycházku lázeňským parkem. Podzim se nám předváděl v těch nejúžasnějších barvách, jaké si pro toto roční období můžete představit, a sluneční paprsky nás donutily sundat bundy. Obešly jsme park, protkaný mnoha cestičkami a vyzdobený památníky a prameny, podívaly se dolů na Jeseník, na protější Zlatý chlum a Křížový vrch i vzdálenější Praděd. Loudaly se Balneoparkem s Hájem víly Ozdravy, kde se nabízí nejrůznější způsoby vodní terapie, abych tak řekla od pitné kúry po kúry koupací. Ze stejného důvodu jsme se opět nechaly vyvézt na protější Křížový vrch, kde je kaplička a překrásný horský penzion. Odtud jsme sešly cestičkou křížem krážem podél křížové cesty. Elena mě provedla "svojí trasou", odkud nosívá krásné obrázky. Čas neúprosně ubíhal a po pohádkových dvaceti šesti jesenických hodinách se jen zaprášilo. Po čem se nezaprášilo ani nezapráší, to jsou vzpomínky na pěkné chvíle s kamarádkami, a mně nezbývá než znovu opakovat - díky, holky; díky přátelství napříč republikou; díky íčko, bez jehož síly bychom se nikdy nepotkaly.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Děkuju za krásný článek i fotky. Zase jiný pohled na Jeseník a okolí. Podle fotek je vidět, že počasí Vám přálo a užily jste si příjemné chvíle. Zdenička je milá a obětavá průvodkyně.
Eliška Murasová
Tak jsem si konečně přečetla článek o kraji, který mám tak ráda. Moc pěkně si to napsala i fotozdokumentovala.Byla jsem tam v květnu a ta Tvá místa viděla. Bylo více času, tak jsme byli i na rozhledně Chlum, dávala jsem i na FD.
Marie Bartošová
Pěkné. Musely jste si prima užít :-) Tu kávičku se šlehačkou bych zvládla, cestování už hůře.
Hana Práglová
Hezké čtení.Díky.Jeseníky jsou krásné a s přáteli dvojnásob!!
Soňa Prachfeldová
Bezva povídání i fotky.S kamarády je ten svět hned hezčí.
Dagmar Bartušková
Álo, závidím! Ráda bych se s vámi také toulala po tomto mně vzdáleném kraji, a neodolala bych kúře pitné ani koupací. Fotky super!
Hana Polednová
Álo, moc hezké fotky i článek. Krásné počasí jste si objednaly a zasloužily.
Marie Ženatová
Díky za hezký článek i nádherné fotečky, které mi připomenuly můj dávný pobyt v těchto lázních. Ty nejlepší dny jsem zde postupně prožívala jako doprovod při zdejším pobytu mých dvou malých vnoučků, kteří se zde léčili s průduškami...
Marie Seitlová
Ali, díky za článek o tvých toulkách s děvčaty z ička. Krásné fotky.
Elena Valeriánová
Přálo nám počasí při našich krátkých jesenických toulkách. Byla jsem ráda, že Ti u nás líbilo a měla jsem radost z tvé přítomnosti. Díky za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.