Proč se lidé v důchodovém věku vracejí ke svým dětským koníčkům
Ilustrační foto: pixabay.com

Proč se lidé v důchodovém věku vracejí ke svým dětským koníčkům

6. 4. 2020

Většina lidí si myslí, že tvrzení o návratu do dětství nebo o zralém věku coby druhém dětství je snůška nesmyslů. Nemusí to být však tak docela pravda.

Jedna nedávná studie se zabývala pátráním, co by dělali senioři rádi, aby se cítili co nejspokojenější. Výsledky průzkumu naznačily, že mnozí by rádi těžili z toho, jaké věci je zajímaly ještě ve školním věku, a že by na své někdejší zájmy rádi navázali.

Čas od času se k tomu naskytne nečekaná příležitost a člověk dostane novou šanci, vrátit se k někdejšímu koníčku, který díky svým životním zkušenostem dokáže rozvíjet a zdokonalit, i třeba v nějaké nové souvislosti.

Svědčí o tom příklad jedné starší dámy, která coby školačka sbírala panenky a místo starých obnošených šatiček jim šila nové. V dospělém věku šila místo toho na své dcerky. V ještě zralejším věku se rozhodla napsat knížku pro děti, ale scházely jí ilustrace. Při té příležitosti ji napadlo, že by k tomu mohla použít panenky. Začala se tématikou panenek zabývat podrobněji, nejen je opět sbírat, ale i sama je vyrábět, fotografovat, úspěšně vystavovat. Z dětského koníčku se stal takřka profesionální zájem.

Podobně se může člověk vrátit k jiným ručním pracem, hudbě, fotografování, výtvarnictví, ale i ke sportu, třeba v podobě místního trenéra, nebo k práci novináře. Ať už budoucnost přinese cokoliv, i když se nestaneme profesionály, můžeme stále zkoušet nové věci - jen pro zábavu či pro radost svou i druhých.

Zamyslete se nad tím, co jste rádi dělali, když vám bylo třeba deset. A jakým zálibám se oddáváte nyní? Je něco, co sice třeba není přímo oživením vašeho dětského koníčku, ale v nějaké podobě s ním souvisí, navazuje na něj?

Bude pro nás potěšením dozvědět se o zájmech a zálibách, které jste měli, ať už jen v dětství, nebo jste je dříve či později znovuobjevili a ony dokázaly obohatit váš život.

stárnutí vzpomínky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Také jsem ráda četla a také si myslím, že mám knih zbytečně moc. Bavilo nás také chodit do přírody, i dneska je mi nejlíp v lese.
Libor Farský
Knihy, knihy, knihy. Populárně naučné všeho druhu a mým novým koníčkem je literatura pro děti, včetně biografií spisovatelů a ilustrací. Nakupuji pořád další, hlavně v antikvariátech a z druhé ruky, řeším problémy s jejich umístěním a rodina mě považuje za cvoka. :-(
Zuzana Pivcová
Takže jsi, Evčo, u svého "koníčku" (i když v Tvém případě se mi ten termín moc nezamlouvá) zůstala, jen se od soukromého pojetí rozrostl do pojetí širšího, o nic méně důležitého, asi naopak!!!
Eva Mužíková
Já to mám trochu jinak. Od mládí až do sedmdesáti tří let jsem žila ve společnosti zvířátek, starat se o ně byl takový můj celoživotní koníček. Po odchodu pejska Bertíka jsem si uvědomila, že opatřit si v tomto věku nového by rozumné nebylo. Ale jelikož bez společnosti zvířátek být nedokážu, jezdím pomáhat do útulku a hlavně, během celého roku se u mně vystřídá několik pejsků, jejichž majitelé potřebují na delší dobu odjet a nemají kam pejska dát. Takže můj celoživotní koníček změnil sice trochu svůj řád, ale žije.
Eliška Murasová
Sbírala jsem výstřižky herců z časopisů a novin a lepila je do sešitů .Později časopis kino nevzpomenu si, byl ještě nějaký další, láska k filmu mi zůstala do dnes. Chystám se číst o Evě Zaoralové -Život s filmem.
Věra Ježková
Pohledy jsem taky sbírala. Později jsem je vyhodila kvůli nedostatku místa.
Anna Potůčková
Jako holka jsem ráda vyšívala, sbírala pohledy, ale hlavně mým koníčkem bylo dopisování se sovětskou dívkou z Permu, se kterou jsem si vyměnovala pohledy a jiné různé věci, které jsme si posílaly v malých balíčcích. Nyní mám koníčky různé - pletení, fotografování a chovatelství
Elena Valeriánová
Na jeden dětský koníček, který přetrval po celý můj život, jsem pozapomněla. Čtení. A teď mame zavřenou knihovnu.
Dana Puchalská
Jako malá holka jsem ráda vyšívala. Pomalu a jistě se k tomu vracím. Je to krásný a uklidňující koníček. Až na tu cenu. Ovšem výběr materiálu je perfektní. Teď jsou v galanteriích fronty na materiál k výrobě ropušek, tak počkám.
Jana Hošková
Zuzko, hezký článek. Ovšem když si já vzpomenu na svá dětská léta, čím jsem chtěla být....tvrdila jsem, že chci jezdit s popelářským vozem, spolužák mého muže chtěl prý být zas v 1. třídě čertem...naštěstí jsem měla co dělat, abych jezdila s naší Škodovkou. Ale zálib mám dnes dost. Možná bych chtěla vydat knížku mých trapných životních příhod a věnovat ji svým vnoučatům, aby věděli, co byla jejich babi zač...ale nevím, jak na to. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%