Ohňostroje - to je moje
Ilustrační foto: pixabay.com

Ohňostroje - to je moje

28. 10. 2019

Nesnáším jakýkoliv velký hluk, a to už od dětství. Tam ostatně bude možná příčina mé fobie, i když věřím, že existuje něco jako paměť genů, přenášená z předků na potomky. To mi nikdo nevymluví. Někdy něco nesnášíme, něčeho se bezdůvodně bojíme, něčeho štítíme, určitý typ lidí je nám protivný a my ani nevíme vlastně, proč tomu tak je. Podle mne něco třeba i v dávné minulosti prožili naši předkové a předává se to v „paměti genů“ dál potomkům. A věda to ještě není schopna potvrdit.

Nevím, co mi předali mí předci. Ale mám zážitek z dětství. V Teplicích-Šanově na jednom starém náměstí  byl pořádán ohňostroj. Byly mi asi tři, maximálně čtyři roky a šla jsem tam s maminkou. Zapomněla jsem dodat, že v mé genové paměti ještě je nějaký odpor k velkým davům, kterým se celý život vyhýbám.

Ošívala jsem se už sevřená v tom davu, malá tříletá malá holčička u země, nic jsem neviděla, jen nohy a boty vedle stojících. A pak to začalo. První rány a ohňostroj. Na náměstí uzavřeném ze všech stran domy to burácelo dvojnásobně -  jak za války. Splašila jsem se. Vytrhla jsem se mamince, skrčila se a prolítla první skulinou mezi nohama lidí. V předklonu jsem kličkovala mezi lidmi a zoufalá máma za mnou. Měla to o moc horší, protože musela lidi rozrážet, já ne, letěla jsem jak splašený králík a využívala při zemi každé díry v davu.

Podařilo se mi dostat na kraj náměstí. V tom okamžiku další ohlušující výstřely, a tak jsem vběhla celá zoufalá do prvního otevřeného průjezdu. Tam to bylo ovšem ještě horší – znásobené ozvěnou. Vyhnalo mne to z toho průjezdu a já vběhla přímo do náruče maminky. Naštěstí. Pro nás tím pádem ohňostroj už skončil a od té doby mne maminka na žádnou takovou akci už radši nevodila. Nehodlala zas prožít to trauma a taky riskovat, že o svého splašeného králíka přijde.

Tohle mě pronásleduje celý život…a už se to zase blíží ! Zase se ode mne bude očekávat, že se zúčastním ohňostrojů a lampionových průvodů.  Nebudu vyděšená babička, co sedí doma u sporáku mezi hrnci, přemůžu svůj odpor a kvůli vnoučatům se snažím, seč můžu.  A tak jsem ve školce byla vždycky přitisknuta za rohem, protože jsem byla pověřena hlídáním nejmladšího člena rodiny. Tomu jsem přikrývala citlivá ouška čepičkou, kapucí a někdy i dekou. Zároveň jsem trnula, jestli se „mistr střelmistr“ strefí do té díry mezi stromy a ne do oken okolních domů obklopujících školku, nebo aby raketa nevrazila do větve a nezměnila směr letu někam úplně jinam.

No – chápu, že lid chce odjakživa chléb a hry. Ale ty miliony, které se vydávají na několikaminutové ohňostroje a rachejtle, bych teda já využila smysluplněji a dala je především tam, kde je potřeba každé koruny a na co se lidi pak po korunce skládají sami.

Lampionové průvody – to je taky kapitola sama pro sebe. A to hlavně kvůli lampionům samotným. Ještě teď mám v živé paměti, jak jsem vždycky přišla před lety s dcerami na lampioňák a vypadaly jsme, jak když jsme vylezly odněkud z pravěku, protože všichni už měli lampiony na baterky a my jediné jsme strašily se svíčkami. A to jen proto, že manžel v tomto směru neuznával pokrok civilizace a umanutě setrvával na své zásadě, že lampion MUSÍ být se svíčkou, protože jinak to není to pravé. To vzrůšo, když vám shoří ještě před zahájením průvodu, sotva zapálíte svíčku a s ním ještě nejlépe i kus vašeho kabátu! Bez tohohle vzrůša bych se teda já obešla a ještě teď, po tolika letech, jsem trpěla s jedním chlapečkem u školky, který taky jediný měl s maminkou lampion na svíčku a ten mu shořel a on srdceryvně plakal a maminka nad ním i nad troskami lampionu bezradně stála a vypadalo to, že bude plakat taky… My jsme ovšem, díky zeťům, pokročili a vnoučata už měla též lampiony na baterky. Přesto to dopadlo - no hádejte, jak ! Jasně, že lampiony nesly děti obvykle chvilku a pak jsme je nesli my dospělí. Nejvíc se asi vyřádili tatínkové – nezapomenu, jak jeden lítal kolem průvodu se svítícími rohy a v hrůzostrašné masce, oděn v něčem příšerně chlupatém. Menší děti upouštěly lampiony na zem, řvaly strachy, vrhaly se na matky a já byla ve velkém pokušení podrazit tomu tatínkovi nohu. Takže …už se zase letos těším…

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Já jsem také taková celoživotní pyromanka, ale bez těch ohňostrojů. Jsou sice krásné, ale hlučné, drahé a nebezpečné. Nehledě na to, že je po nich vždycky velký nepořádek. Jsem Pražačka, ale rok co rok na ohňostroj nadávám a nejsem sama. Myslím, že tohle je nám zbytečně vytýkáno, přece o tom, zda ohňostroj bude nebo ne, nerozhodují lidé žijící v Praze, ale magistrát města a ten se lidí neptá. Škoda, peníze by se mohly použít lépe.
Eva Mužíková
I já bych to šílení zakázala, chudáci zvířata!!!!!
Lenka Kočandrlová
Ohňostroje by měly být tak jednou za 10 let,aby to bylo zase bráno jako něco zvláštního.Pro mne jsou to spálené peníze,kdyby mi je někdo poslal,tak se neurazím...Lampiony jsou něco zcela jiného,to,že nám to vnucovali jen jako oslava VŘSR,za to nemůžou....Nejhorší jsou ty pytlíky - létající a hořící jsou sice hezké napohled,ale ze všeho nejnebezpečnější - ty už způsobily mnoho požárů!
Ilona Erika Kolář
Jsem jednoznačně pro zákaz ohňostrojů!!! Trpí zvířata!!!!!!!!
Hana Nováková
Jako Věra J. jen k ohni velkému mám respekt, jinak malé ohníčky s buřty, vzpomínám na lampionové průvody, miluji ohňostroje. Sleduji jaké byly kdysi a jak nádherné jsou dnes. Můj syn, když byl v Austrálii, tak v Sydny u opery fotil a filmoval ohňostroj a my jsme se z toho potom těšili. Říkal, že to bylo nevídané, sledovali jsme na satelitu a on nám pak volal. Něco neskutečného. Ohňostroje jen na Silvetra a na veškerý oheň dobrý pozor. Někteří lidé mě doslova fascinují, je výrazné sucho a oni musí mít buřty na ohníčku a pak lítají a ulívají doutnající trávu. Pražáci jsou Pražáci... netýká se těch myslících. Jinak oheň do přírody patří, ohňostroj jeuž vynález člověka, snad aby napodobil hvězdy, nebo létající jiskřičky, ale jednou v roce by to bylo snesitelné.
Anna Potůčková
Souhlasím s komentářem Jitky H. Jsou to zbytečně vhozené peníze, které by mnohem více pomohly nemocným dětem i dospělým, pomohl by v různých ústavech na jejichž mnohé obyvatele se sbírají víčka z PET láhví!
Věra Ježková
Jsem pyromanka. Miluju táboráky, oheň v kamnech, v krbu, hořící svíčky, prskavky, lampionové průvody i ohňostroje.
Jitka Hašková
Naprosto souhlasím. Jsem také pro zrušení všech ohňostrojů a rámusů, včetně letních koncertů ve volné přírodě. Lepší využití peněz by se určitě našlo. Nejen lidé, ale hlavně příroda trpí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.