Když chytrá domácnost pomáhá
Chytrá domácnost. Jak může vypadat?

Když chytrá domácnost pomáhá

5. 11. 2019

O chytrých domácnostech se již nějakou dobu mluví, ale do běžných domácností se dostává pomalu. Co to tedy vlastně znamená, kdy s chytrou domácností začít a jak si usnadnit život?

Chytrá domácnost
Na otázku, co znamená chytrá domácnost, není úplně jednoduchá odpověď, protože v dnešní době se snaží být „chytrý“ každý spotřebič. Chytrost ovšem nespočívá v dovednosti kávovaru vytvořit 5 druhů kávy. Chytrá domácnost obnáší propojování zařízení (kávovar, termostat, žaluzie, atd.), které spolu navzájem komunikují a tím zvyšují svoji přidanou hodnotu pro uživatele. Ovládat tato zařízení můžete prostřednictvím aplikací v mobilním telefonu, anebo dokonce i hlasem.

chytrá domácnost.png

Automatizovat toho lze již opravdu spoustu
Může to znít poměrně složitě, ale začít se dá již s málem. Lze začít třeba u otevírání garážových vrat a následně doplňovat o další prvky, třeba řízení teploty v domácnosti pomoci termostatu. Rozšiřovat domácnost o další chytré zařízení je v dnešní době již velmi jednoduché, neboť jich je na trhu dostatek a jsou ověřené uživateli.

Co všechno již může být zapojeno do chytré domácnosti?

- termostat (pohodlný dohled a nastavení teploty v domě)
- osvětlení (pohodlná správa a kontrola nad vybraným osvětlením)
- venkovní žaluzie (ovládání)
- bezpečnostní rolety
- vchodové dveře
- garážová vrata
- reproduktory
- televize
- bezpečnostní vchodové dveře
- kamerový systém
- vypínače a zásuvky
- vysavače
- mnoho kuchyňských spotřebičů (třeba i ten kávovar, který udělá kávu ještě před příchodem do kuchyně)

Správa chytré domácnosti probíhá nejčastěji skrze mobilní telefon, kde často v jedné aplikaci můžete ovládat většinu prvků chytré domácnosti a navzájem je propojit. Můžete nastavit, že po otevření vjezdové brány dojde k rozsvícení příjezdové cesty. Automaticky nastavit zatažení venkovních žaluzií v průběhu dne podle svitu slunce.

Není hudbou budoucnosti, kdy se zazvoněním budíku dojde k automatickému vytáhnutí rolet, kávovar vám připraví kávu a virtuální asistentka automaticky pustí tu vaši oblíbenou skladbu a sdělí vám počasí na celý den. Nově jsou již k dispozici i hlasoví asistenti, kteří umožňují správu vaší chytré domácnosti přímo skrze hlasové pokyny. V takto vybavené domácnosti lze večer hlasovým pokynem zhasnout světla, zatáhnout rolety a vypnout televizi. 

bydlení
Hodnocení:
(4.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Klapal
To, jak chytrá domácnost opravdu funguje jsem viděl poprvé někdy před dvěma měsíci u svého známého. Musím říct, že jsem se pro to velice nadchl. Přesně něco takového bych chtěl asi i k sobě domů. Pokud se nepletu, tak on má všechno propojené přes https://www.jablotron.cloud/ takže veškeré prvky chytré domácnosti může ovládat dálkově. Toto řešení se mi velice líbí.
Danuše Onderková
Mám chytrou zásuvku. Když přicházím večer domů, tak si ji už venku mohu zapnout a do bytu přicházím když mi lampička svítí. Dcera má hlasové ovládání Google a výhodou je že nemusí zapínat PC, když něco nutně potřebuje najít. Využívá ho i vnuk, protože když něco neví, zeptá se Googlu. má to propojené se světly v místnostech. Když jsem k ní přijela a vysvětlila mi co a jak, tak jsme se u toho nasmály, neboť Google mi stále odpovídal že nerozumí. Má angličtina je minimální. Ale nakonec si na mne zvykl a komunikovali jsem v pohodě.
Eva Mužíková
Děkuji, nechci.
Soňa Prachfeldová
Přenechávam tyhle chytré záležitostí mému synovi, ten je kutil. Myslím, že raději budu fungovat sama ve své domácnosti a zatěžovat svůj mozek i tělo různými úkony.
Jitka Hašková
Je to zajímavé pro rodiny. Pro samotného člověka to nemá cenu.
Alena Vávrová
Jj, takhle chytrou, až vychytralou, domácnost má můj mladší syn. Takže když tam zrovna pár dní pobývám, jsem nutně za blbku :-P .
Karel Boháček
Mám fotovoltaiku, podl.vytápění, klimatizaci, náhradní zdroje, přípravu TUV a TV .Vše fungovalo 2 roky bez problémů, bohužel vše taky stárne, máme tu vzdušnou vlhkost, prašnost, vibrace a každé zařízení má nějakou životnost, takže dnes někdy hledám závady, opravuji a volám servis, který zanedlouho budu i platit. Takže další vymoženosti už nechci. Pokud dojde k , teroristickém útoku či selhání sítě, erupci slunce, bude to všechno v pr...
ivana kosťunová
Při mých technických schopnostech raději zůstanu starých způsobů. To už bych ten mozek nepotřebovala opravdu na nic.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám v domečku instalované některé vychytávky popisované v článku. Pokud vše funguje je to prima. Bohužel občas se stane, že nám vypnou el.proud. Pak jsem měla problém. Čím složitější elektrotechnika tím problémy ve funkčnosti.Mám např. automatické zatahování žaluzií podle světla, rozsvícení příjezdové cesty. Ale tím končím a nic dalšího nebudu instalovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.