Senioři o vývoji po roce 1989: Životní úroveň je vyšší, ale mezilidské vztahy ve společnosti se zhoršily
Velká anketa portálu i60: Jak se změnil život po roce 1989

Senioři o vývoji po roce 1989: Životní úroveň je vyšší, ale mezilidské vztahy ve společnosti se zhoršily

6. 11. 2019

Ve srovnání s dobou před sametovou revolucí senioři oceňují, že se zlepšila životní úroveň jejich rodiny, jsou spokojenější se svým životem a zvedla se podle nich kvalita života v jejich obci.

Na druhou stranu většina míní, že se zhoršily mezilidské vztahy ve společnosti i chování politiků a potraviny i zboží obecně mají nižší kvalitu. Vyplývá to z ankety portálu i60.cz, které se zúčastnilo 552 seniorů starších 60 let s průměrným věkem 67 let. Čtenáři v anketě srovnávali uplynulých 30 let s životem před listopadem 1989.

Za lepší považuje životní úroveň svojí rodiny 63 procent účastníků ankety, podle 12 procent se zhoršila a přes dvacet procent se domnívá, že se nezhoršila. Se svým životem je spokojenější než před listopadem 1989 přes 57 procent.

Senioři považují obecně za lepší například dostupnost informací potřebných pro jejich život (84,1 %), možnost ovlivnit věci veřejné ve své okolí (48,2 %), kvalitu života ve své obci (56,7 %) i životní prostředí v místě bydliště (53,8 %). Naproti tomu se podle 73,9 % zhoršily mezilidské vztahy ve společnosti a 56,5 % účastníků ankety se domnívá, že je horší politická kultura a chování politiků.

„Názor, že se zhoršily mezilidské vztahy ve společnosti, nevyplývá z toho, že bychom se navzájem nesnášeli nebo lidé kolem byli nepřátelsky naladěni. Mínění seniorů může být ovlivněno tím, co slyší kolem sebe. Tedy takové to rozdmýchávání dvou pólů, například město versus venkov, pražská kavárna versus zbytek společnosti, bohatí versus chudí nebo vzdělaní versus nevzdělaní. Lidé vnímají toto rozevírání nůžek ve společnosti a působí to na ně negativně, navíc v případě hodnocení politiků je potřeba si uvědomit, že dříve jsme o nich nevěděli nic a dnes řešíme jejich politické kroky i osobní život u šálku ranní kávy“ uvedla socioložka Lucie Vidovićová z fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, která se dlouhodobě zabývá sociologií stárnutí. Podle ní je také na výsledcích ankety vidět, že roste zájem starších lidí o problematiku lokálního charakteru a méně už řeší globální věci.

Kvalitu zdravotní péče považuje podle ankety za vyšší 41,8 procenta seniorů, za horší 26,1 procenta. Její dostupnost je horší pro 37 procent a lepší pro 34,8 procenta.

Pokud jde o kvalitu zboží, ta se zhoršila podle 48,2 procenta účastníků ankety, přičemž u potravin si to myslí 56,3 procenta. Opačný názor má 29,5 procenta, resp. 21,6 procenta. Nicméně naprostá většina seniorů – 84,2 procenta – se domnívá, že nabídka zboží a služeb se zlepšila a pro 52,5 procenta je lepší i jejich dostupnost s ohledem na vlastní příjmy. Senioři rovněž vítají možnost cestování (90 %) i dostupnost vzdělání (téměř 70 %)

Senioři měly také možnost vyjádřit život v posledních třiceti letech jedním či dvěma slovy. Nejčastěji se objevovala slova „Svoboda“ a „Zklamání“.

„Řadě lidí změna režimu prospěla, dokázali z ní vzít si pozitiva – možnost vzdělávání a především cestování, což je v anketě velmi patrné. Na druhé straně je tu zklamání lidí, které je nezřídka spojeno s ekonomickou situací – například zažijete krach podnikání svých dětí a to pochopitelně výrazně ovlivní vaši schopnost se z nabyté svobody radovat v plnosti“ uvedla Vidovićová.

 

V anketě měli lidé stručně charakterizovat vývoj za posledních 30 let. Zde jsou slova či slovní spojení, které se vyskytovaly v anketě nejčastěji (čím větší slovo, tím častější výskyt):

Anketa_slova.png

 Kompletní výsledky ankety najdete v příloze pod článkem.

aktivní senioři anketa
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Souhlasím s Naďou Š. Svoboda je oklešťována, ale záleží na nás, zda to připustíme. Bohužel- zatím si to mnozí neuvědomují.
Marie Měchurová
Mirek Hahn má pravdu - těžko se mohli členové jedné vládnoucí strany mezi sebou hádat, táhli přece za jeden provaz. Politická kultura nebyla žádná, přiznejte, kde z vás sledoval přenosy ze stranických sjezdů? Jsem moc ráda za dnešní demokracii. Koho si národ zvolil, toho tam máme, musíme to vydržet.
Naděžda Špásová
Taky jsem se zúčastnila a u některých otázek jsem měla problém s odpovědí. Svoboda je opravdu důležitá, jen si myslím, že až tak svobodní bohužel nejsme. :-)
Antonín Vácha
Výsledky ankety, které jsou pod článkem, mě mile překvapily. Svobodu a demokracii si snad udržíme. A ty mezilidské vztahy se časem jistě také zlepší.
Soňa Prachfeldová
Též děkuji za anketu I60, mám radost , že starší generace se zajímá o celkový společenský a politický vývoj. Přes nešvary, kterými tato společnost trpí , jsem šťastná , že jsme se zařadili mezi svobodné státy a jistě bude ještě líp. Jsme otevřená společnost a i ti politici si musí uvědomit, že záleží na jejich práci pro občany, aby mohli být znovu zvoleni.
Blanka Macháčková
Ráda jsem se ankety zúčastnila a co se týká politické kultury, neuměla jsem posoudit. Bylo to pro mě jako srovnávat jablka s hruškami. Dávám palec nahoru pro Honzu za anketu a taky pro většinu pozitiv, co mi svoboda přinesla.
Dana Puchalská
I já chci Honzovi poděkovat. Byla to opravdu zajímavá anketa.
Věra Ježková
Honzo, díky za zajímavou anketu. Počet respondentů mi připadá velice solidní.
ivana kosťunová
Líbí se ta slovní spojení, kterými účastníci charakterizují vývoj za posledních 30 let a těší mě, že svoboda je tam uvedena největším písmem :))
Mirek Hahn
Osobně mne mrzí to hodnocení politické kultury. Ať se současní politici chovají jakkoli zlotřile...., těžko si dokážu představit horší politickou kulturu než byla soudružská totalitní mizérie.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%