Všední den
FOTO: autor

Všední den

17. 11. 2019

Průvodce jedním všedním dnem jedné všední hanácké domácnosti.

Pantáta, již letitý, probouzí se s úlekem, co zameškal, v sedm hodin ráno. A vskutku! Paňmámu nevidí na loži, ni v kuchyni či světnici, ba ani v hygienickém příslušenství bytu. A jéje! To zas bude řečí!

Tedy rychle vydrhnout zuby. Ač je jich nemnoho, v hubě ještě drží, netřeba hledati hrnek s nimi. Opláchnout ksicht, hřebenu není potřebí, vlasy se již toulají světem, když předčasně dospěly. Zhltnout několik patáků, prospívajících nemocnému srdci a škodících zdravým játrům, ledvinám či žaludku. Čaj si nevaří, zapije jedy vodou. Noční oděv vymění za krátké letní kalhoty a staré tílko, na němž se již drahnou dobu skví nápis Pardubický maraton 1994. Ja, to byly časy plné sil, pantáto!

A honem chvátá z patra do přízemí, a tu vidí, jak pilnou má paňmámu. Miska sklizených jahod, půl vědra okurek a hospodyně v zahradě. Obírá rybíz. Pantáta se noří do záhonu hrášku, trhá zelenou hrachovinu a nosí náruče rostlin na dvůr, k dalšímu zpracování. Řečí kupodivu nebylo.

Ještě je třeba naložit objevené slimáky do soli k likvidaci, a na paprikách nalezená mšice musí být ihned otrávena. To je ale otravný dědek, myslí si asi oni živočichové. Pantáta ošetřil postřikem i sousední "dóbky," tedy chryzantémy. Ať má hospodyně radost a hospodář zásluhy o kvítí hřbitovní, jež i on bude časem obdivovat zespodu.

Velitelka domácnosti už na dvoře pere rybíz a drhne červené korálky do mísy. Chce udělat zmrzlinu. Hospodář ji varuje, že ji nedosladí, a jak se ukazuje, má pravdu. Myslí, že ji vnuci neocení. Jahodová zmizí okamžitě, broskvová přijde vhod, když ta první již zmizela, a kyselá rybízová? Ta asi zbude na babičku s dědečkem!

Ten si sedá k hrášku a zelené kuličky se jen jen sypou do mísy. Zvoní telefon! To sousedé odnaproti zvou na ranní kávu. Paňmáma přikryje rybíz a spěchá přes cestu. Ale pantáta kávu nerad, zůstává tedy u hrášku. Za hodinku má hotovo a paňmáma se zrovna vrací od snídaně. Nachystá střevíčky k opravě, dědečku napumpuj kolo a jeď do města k ševcovi! Děd, s botami a radostí, jede. Staví se ještě v záložně a pro noviny a kdovíkde se ještě potoulal, až je konečně zase doma. Než se stačí převléknout ze sportovního oděvu do pracovního, je tu i kuchařka s obědem. Vařit nemusela. Dnes mají oběd firemní, v kastrůlku. A tak pokračuje s rybízem, zatímco hospodář uklidí hrachovinu do pytle a jede s ní na skládku bioodpadu.

Po obědě pantáta hodinku spí, aby byl čerstvý v noční službě, pilná paňmáma zatím uvaří nálev na okurky. Ty přijdou na řadu zítra. Dnes ještě stihnou výlet k vodě. Však to není moc daleko na "Jadran." Tak se přezdívá obrovské díře v zemi, kde se těžil písek na stavbu dálnice z Olomouce do Hranic. Leží mezi řekou Bečvou a potokem Strhancem. Teď je plná vody. Překvapuje však řídká návštěva! Když sejdou ke břehu, vidí, proč je tak řídká. Voda je zelená, zeleňoučká, jak ten ranní hrášek! Až to odrazuje od koupání. Paňmámu navíc straší i značná hloubka, avšak pantáta nedbá na to, ani na ono a noří se do teplé tekutiny. Přeplave Jadran na délku tam i zpět a potom si to ještě dvakrát zopakuje. I ty zbytky někdejší kondice na to přece jen stačí. Ale voda je opravdu příšerně špinavá, na dece mravenci, v okolí neuklizené kelímky i lahve. Zdá se, že dnešní návštěva zde je nadlouho poslední!

Po návratu domů uklidit auto, povečeřet, vyměnit bicykl, na tom pracovním je prázdná duše. Je nutno jet do práce na kole sportovním. Bude to rychlejší? Snad z něj zase nespadne, jako už několikrát! A tak pantáta míří v pěkném podvečeru do zaměstnání, zatímco paňmámu čeká ještě zalévání. A protože dnes není v televizi Ordinace, zbude i čas na besedu se sousedy, na lavičce před chalupou.

Tak si tady pěkně, obyčejně žijí, a půjdete-li okolo, jistě je potkáte!

můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkné. Pohádky pro Adélku lze koupit na této adrese https://www.stahuj-knihy.cz/stahujknihy/eshop/0/3/5/723-Kolarova-Danuse-Pohadky-pro-Adelku
Lidmila Nejedlá
Přečetla jsem to jedním dechem. Pohoda, klid, práce...
Soňa Prachfeldová
Tedy to je maraton, hezky se mi četlo. Trochu mi připomíná naší zahradu, jak fofruji, když chci odjet na pár dní, aby nedosla ouhony. A pravda, už tolik ne zpracovávám, ale rybízový dzem, okurky, fazolky, zelenina, to musí být. A také spousta kyticek.
Dana Puchalská
Já mám ráda klidné dny a ráda jsem si o něm něco v klidu přečetla.
Zuzana Pivcová
To je vylíčení velmi pohodového dne a věřím, že mnozí lidé, kteří si doma rozumějí, mohou takhle hezky a bez stresu a rozčilování na vše možné, co nemohou změnit, žít. Děkuji.
Jana Šenbergerová
Hezky se mi to četlo, vám se to určitě příjemně žije. :-)
ivana kosťunová
Skoro se mi nechce věřit, že se ještě někde žije v takové pohodě, v takovém poklidu.
Lenka Kočandrlová
Nelíbilo se mi ,jak pán likviduje slimáky strkáním do soli! Jsou to sice pro zahradu škodliví tvorové,ale oni jsou takto naprogramováni matkou přírodou,nemohou jinak! Máme více možností,co s nimi,aniž bychom je takto drasticky hubili.Já např. je nosím do přírody,hodně daleko od místa nálezu.Oni si tam někde žijí,vidět nějaká množství nejsou,na jaře jsou pryč,asi se o ně zase ta chytrá matka příroda nějak postarala.Užili si hnědáci španělští svůj mrzký živůtek a nemuseli prožít muka jedů,solí,rozdupání a dalších ohavných smrtí,co jim vládce zahrádky určil !
Anna Potůčková
S úsměvem na rtech jsem četla celé toto vyprávění, neboť tak na půl jsem z tohoto kraje také - žiji na pomezí Hané a Valašska. Opravdu moc hezky napsané!
Mirek Hahn
Příjemně skutečné vyprávění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%