K stáru chceme minimalizovat svůj domov. Přitom bez mnoha věcí nemůžeme být. Co s tím?
Ilustrační foto: pixabay.com

K stáru chceme minimalizovat svůj domov. Přitom bez mnoha věcí nemůžeme být. Co s tím?

11. 11. 2019

Každý, kdo se z prostorových důvodů, hlavně při přestěhování do menšího bytu, rozhodl omezit svůj domov, ví, že ta zkušenost je jako citová lavina. Tak nějak vypadá proces zbavování se věcí.

Při "zmenšování" svého domova se nejprve zbavíme odpadu, který se nám nahromadil v našich obydlích mnohdy za řadu let. To zahrnuje ty položky, na kterých nám opravdu už nezáleží, někdy dokonce ani dříve nezáleželo. Zkrátka tu byly. Vyřazujeme staré krabice plné věcí, které jsme už roky nepoužívali. Vyhodíme i kartony knih, naskládaných v suterénu. To je ta snadná část.

Pak vyloučíme další věci, protože jsme rozhodnuti si zjednodušit okolí a něco vyřadit. To už dá víc přemýšlení a plánování a je to obtížnější. Ale zvítězí rozum a úsudek, kolikrát jsme tu kterou věc v posledních letech použili. Co se týče oblečení, má prý se žena zbavit toho, co si za poslední 3 roky nevzala ani jednou na sebe, a ne naopak uvažovat, že jednou to třeba zase přijde do módy.

A pak ovšem eliminujeme ty věci, které byly kdysi součástí našeho života. Věci, které měly historii a příběh a pro nás něco znamenaly, rodinné předměty, dárky. Věci, kterých bychom se ve skutečnosti nikdy nechtěli zbavit, ale jsme k tomu nuceni, protože už na ně nemáme místo. To je ta nejnáročnější část. Například jídelní servis po předcích, který nám připomíná dávné dětství a rodinné oslavy a svátky, dobu, kdy byli naživu rodiče a přicházeli i další příbuzní.

Ano, je těžké takové věci opustit, a to kvůli silné emoční vazbě na to, co symbolizují. Mnohým z nás je zatěžko oddělit se totiž od minulosti. Zbavit se věcí, které v nás vyvolávají vzpomínky, často znamená přehodnotit svůj současný život. Zkusme se zamyslet a pochopit základní důvod našeho připoutání k té které věci. Co to znamená, že je pro nás tak důležitá? Jídelní servis, je to symbol lásky, bezpečí, soudržné rodiny? Nejsou snad tyto potřeby naplňovány v našem životě i v současnosti, i když jiným způsobem, s jinými lidmi, v jiném prostředí? Pokuď ano, buďme za to vděčni. A pokud ne, zeptejme se sami sebe, zda tuto potřebu si nejde splnit jiným způsobem, než jen uchováváním dávných věcných předmětů. Abychom si obecně pamatovali minulost, na to nepotřebujeme žádný hmotný předmět. Zkušenosti a vzpomínky zůstávají v nás i tak a budou i nadále.

Pokud se dokážete oprostit od věcné minulosti, můžete zažít svým způsobem i osvobozující pocit. Své "vzpomínky" můžete darovat někomu potřebnému a navíc ušetříte své potomky nutnosti likvidovat po vás jednou, až odejdete, spoustu pro ně zbytečných věcí, s nimiž si třeba nebudou vědět rady.

bydlení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Občas se také podívám po bytě, co by se odtud dalo "odstěhovat" - ne však na chalupu, ale do kontejnerů s věcmi pro další využití. Na chalupě jsem se už také mnoha věcí zbavila. Knížky, o které už nemám zájem, dávám do sběrných skříní, odkud si je zájemci odnesou. A mé dvě sbírky - "kočičí" a nerosty - snad by mohly posloužit (první jako součást Kočičího muzea, druhá ke studiu budoucím geologům).
Věra Ježková
Občas provedu čistku, zejména oblečení a knih. Nevyhazuji, odkládám na příslušná místa. Do mého malého bytu se toho moc nevejde. Proto nemám ani příliš vzpomínkových věcí. Čistku ve sklepě nám udělala povodeň 2002. Bohužel tam byly hezké knihy pro děti.
Hana Rypáčková
Taky mi to nejde, jak bych chtěla...Děti nic nechtějí, ale jsou rády, že to retro občas u mne vidí.
Danka Rotyková
I já mám zkušenosti s tříděním svých věcí. Jsem typ shromažďovací, i když nevytvářím sbírky. Hodí se mi naprosto všechno, takže mne může zachránit jedině zdravý rozum. Navíc, před 6 lety jsme se se synem museli zbavit kvůli rekonstrukci bytu téměř všeho, hlavně vybavení bytu. Poté jsme se rozhodli neshromažďovat a stále věci redukovat. Zatím to jde, ale musím se trochu přemáhat. V tomto případě je to určitě správně.
Jindra Hubačová
Nic neshromažďuji a pravidelně ,vždy v podzimu , třídím a nepotřebného se zbavuji /oblečení , boty/. Hodnotné věci, jako starý porcelán jsem rozdělila mezi syny a něco zůstalo, rovněž některé knihy jsem darovala. Vím, že co nepoužiji jeden rok, hlavně oblečení, dávám na charitu.
Jana Šenbergerová
Mám řadu koníčků, ale vyhazování čehokoliv mezi ně, bohužel, nepatří. Zato větu "To se může hodit" mám natrénovanou dobře. Už léta čekám na chuť se do svých "sbírek" pustit. Zrovna teď jí mám plnou hlavu, ale záda se brání. :-)
Irena Mertová
Při stěhování jsem se zbavila mnoha věcí, ale zatím mám místo na uchování ostatních. Nechci se všeho zbavit, občas přesto probírku dělám. Ale z minulosti vycházím a ráda se tam vracím, je mi mezi "krámy a tretkami" dobře.Až jednou bude po mně někdo likvidovat - bez citové vazby - stačí na to jedno odpoledne. To vím z vlastní zkušenosti. Oni si pak mladí jistě poradí :-)
Jarmila Fialová
Hlavně to chce neshromažďovat,nedělat sbírky - oni to stejně dědicové vyhodí
Jarmila Komberec Jakubcová
Protože jsem se před 13 léty stěhovala z paneláku do rod.domku měla jsem možnost provést vytřídění potřebných a nepotřebných věcí. Bohužel ale opět se mi hromadí nepotřebné věci. Nezbývá než opět třídit.
Zdenka Soukupová
Tak mám pocit, že článek je o mně. Skoro stejně ty své "poklady" řeším. Už jsem udělala několik výběrových (a vyhazovacích) kol, a pořád toho dost zbývá. Ale když ono je tak těžké to vyhodit....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%