Nepodceňujte chřipku. Zvláště u seniorů mohou být její následky fatální
Ilustrační foto: ingimage.com

Nepodceňujte chřipku. Zvláště u seniorů mohou být její následky fatální

9. 11. 2019

Bolí vás hlava, klouby, jste celkově unavení a máte horečku? Je to obyčejné nachlazení nebo už začíná pořádná chřipka? Nepodceňujte tyto příznaky a nemoc nepřecházejte. Zejnéna u starších lidí hrozí velké zdravotní komplikace.

Chřipka rozhodně není obyčejné nachlazení. Lidé její závažnost často podceňují, a to i přesto, že v souvislosti s touto infekcí dýchacích cest v ČR ročně zemře čtyřikrát více lidí než při dopravních nehodách. Existuje přitom účinná zbraň proti chřipce – očkování čtyřvalentní vakcínou.

Chřipka versus rýma
Téměř sedmdesátiletého důchodce Richarda lékař varoval, že vzhledem k jeho věku pro něj chřipka představuje vážné riziko a měl by uvažovat o očkování. On si však vakcínu aplikovat nakonec nenechal. Když se u něj později projevila únava a bolesti kloubů, zpočátku si myslel, že jde jen o lehčí virózu.

„Bolelo mě celé tělo. Cítil jsem se slabý a vyčerpaný a bylo mi hůř a hůř. Když na to teď zpětně vzpomínám, přijde mi to skoro neuvěřitelné,“ říká Richard. Jeho stav se zhoršil natolik, že mu syn zavolal záchranku. V nemocnici pak ležel skoro dva týdny. Než se plně zotavil, trvalo to další měsíc.

Chřipka není pouhé nachlazení, takový omyl může stát člověka i život. V momentě, kdy vás bolest schvátí natolik, že nemůžete ani vstát z postele, jde zřejmě už o opravdovou chřipku. Ta přichází často velmi rychle. Nezáleží na tom, že jste před tím byli úplně zdraví. Chřipku doprovází obvykle horečky nad 38 stupňů, bolesti svalů a kloubů i celková únava. Může se přidat kašel, který bývá obvykle suchý a dráždivý. Rýma a nachlazení brzy odezní, oproti tomu chřipka vás provází déle a může způsobit vážné komplikace.

Senioři v ohrožení
Obzvláště nebezpečná je chřipka pro pacienty nad 65 let. Vedle slabší výkonnosti imunitního systému v seniorském věku k tomu přispívá i častější výskyt chronických onemocnění srdce, cév, dýchacího ústrojí, ledvin nebo cukrovky. Tyto dlouhodobé potíže se v důsledku prodělané chřipky často zhorší. Seniorům také déle trvá následná rekonvalescence, což potvrzuje i Richardova zkušenost. „Stále se necítím úplně zdravý. Mám velké obavy, co ta chřipka udělala s mými plícemi,“ dodává.

Řada seniorů se do původní formy už nikdy nevrátí. Jak dokládá výzkum společnosti ppmfactum z letošního ledna, právě obavu z toho, že se po nemoci nevrátí do původní kondice, sdílí téměř polovina starších občanů. Lékař doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., seniory upozorňuje na to, že očkování může zachránit život.

Očkování jako prevence
„Není to nic komplikovaného ani časově náročného. Kdo nechce být zbytečně nemocný a riskovat komplikace, měl by se prostě nechat očkovat. Nic lepšího v rámci prevence chřipky pro seniory neexistuje, i proto je pro ně toto očkování plně hrazeno,“ radí docent Maďar. Ten zároveň působí jako garant kampaně „Přežil jsem chřipku“, která seniory upozorňuje na to, že pár vteřin, během kterých se aplikuje čtyřvalentní vakcína, jim může zachránit život. Očkování je podle něj nejúčinnější zbraní proti chřipce. „Největší přínos očkování je v poklesu rizika závažného průběhu nemoci, prokazatelně snižuje pravděpodobnost hospitalizace i úmrtí, vakcína tedy umí poskytnout to nejdůležitější,“ dodává.

Podle výzkumu se v uplynulých deseti letech nechala očkovat proti chřipce více než třetina seniorů, což je mnohem méně než v jiných vyspělých zemích. Zbylé dvě třetiny se podle docenta Maďara často očkování zbytečně bojí nebo chřipku dál podceňují.

Všem pacientům nad šedesát pět let očkování proti chřipce plně hradí zdravotní pojišťovny. Stejně tak mohou požádat svého praktického lékaře o bezplatné očkování pacienti, kteří se léčí s chronickým onemocněním srdce, cév, dýchacích cest, ledvin nebo s cukrovkou. Neměli by však otálet, vakcínu je ideální aplikovat v období od konce října do prosince, tedy včas před vypuknutím chřipkové epidemie.

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Pokaždé po očkování protichřipkovou vakcínou jsem onemocněla a byla jsem tak tři týdny nepoužitelná. Od té doby, co se nedávám očkovat, proběhne v zimě jen lehká rýma, a jinak jsem zdravá. Tak proč se trápit ?
Věra Ježková
Upřesním to. Internistka pravila, že je to pěkná blbost nechat se očkovat proti chřipce při oslabené imunitě. Nemám důvod jí nevěřit, je moc fajn.
Alena Gebauerová
Mám sníženoz imunitu díky krevní nemoci a hematoložka mi to přímo zakázala.
Eva Mužíková
Nechávám se očkovat již řadu let, letos k tomu přidám ještě očkování proti pneumokokům. Každého věc, já na řeči proti nedám.
Irena Mertová
Nechávám se očkovat každý rok. A chřipku jsem od té doby neměla - jen všelijaké virozy...
Věra Ježková
Děkuji za článek. Velmi nemám ráda, když se s despektem říká „obyčejná chřipka“. Mám oslabenou imunitu. Imunoložka mi navrhla místo očkování proti chřipce, které mi nedoporučila internistka, očkování proti pneumokokům. Již jsem ho absolvovala.
Dana Puchalská
Očkovat jsem se nechala jen dvakrát. Poprvé před 3 roky pohoda, tak jsem absolvovala očkování rok poté. A to bylo horší než zápal plic, který jsem zažila 5 let předtím. Nikomu bych nepřála tu reakci na očkování .Takže už nikdy. A minulý i letošní rok jsem přežila úspěšně- žádná chřipka.
Jitka Hašková
Stejně musím jednou umřít. Tak na co se nechávat očkovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.