Tip na celoroční výlet: Hlinsko a Betlém
Foto: autorka

Tip na celoroční výlet: Hlinsko a Betlém

12. 11. 2019

Ranní obloha dávala tušit, že i v listopadu může přijít krásný den. Optimistická předpověď meteorologů se začala naplňovat. Během jízdy vlakem jsem pozorovala, jak sluníčko rozzářilo husté lesy Vysočiny, a paprsky se procházely po loukách. Větřík rozechvěl listí stromů, které mě svým mihotáním přilákaly na mimořádnou módní přehlídku.

Strýček Podzim financoval paní Přírodě barevné róby pro javory, duby, buky, břízy a další stromy. Jen smrky a borovice zůstaly ve svých zelených uniformách. Však taky proč by se měly měnit, když jim to tak sluší? Stačí, že z jehličí se vysvlékají do naha nestydaté modříny!

Za okny vlaku defilovaly stovky modelek a modelů.  Vánek jim roztančil kštice a sem tam nechával spadnout některý list, podobně jako vypadávají k podzimu života i lidské vlasy. Vůbec to ale nebyla smutná podívaná – naopak, byla to radostná jízda podzimní krajinou. Jela jsem do Hlinska v Čechách.

Hlinsko je menší městečko, s necelými deseti tisíci obyvatel. Protéká jím řeka Chrudimka. Když se vydáte od nádraží dolů k řece, nemůžete minout BETLÉM. Je zde plno roubených domečků z druhé poloviny 18. století. V nich žili v minulosti četní řemeslníci. Především to byli hrnčíři a tkalci. Některé domky byly opraveny, a v roce 1995 se část tohoto souboru stala Památkovou rezervací lidové architektury (společně s dalšími stavbami ve skanzenu na Veselém Kopci, vzdáleném odsud přibližně
9 km). Betlém je přístupný celoročně, více informací získáte v Informačním centru, které sídlí přímo v jedné z těch roubených chaloupek zde, v Betlémě.

Svými fotografiemi vás zvu na malou procházku tímto hezkým městem. Ještě dám dobrý tip na oběd. Občerstvit se můžete ve velmi příjemné a útulné Restauraci U tvrze. Ta se nachází hned pod Poděbradovým náměstím. Za návštěvu stojí určitě kvůli dobrému jídlu i pití, pěkným dekoracím a příjemné a pohotové obsluze. Mně tuto restauraci doporučila místní pošťačka a já jsem jí za to vděčná. Mohu tuto restauraci doporučit s radostí  i vám, kteří se náhodou do Hlinska vydáte.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Elenko, Hanko, Maruško, děkuji také Vám za milou odezvu.
Marie Novotná
Cestopisy tvojí rukou psané, jsou pro mne poznávací. I když jsem na Veselem kopci už byla, neviděla a neslyšela tolik informací jako z Tvého článku.
Hana Rypáčková
Ráda jsem se s tebou prošla...
Elena Valeriánová
Jaruško, už první dva odstavečky tvého článku mě doslova okouzlily. Jak nádherně a poeticky popsaný podzim. Krásné fotky, které zvou lépe než tisíc slov. Děkuji.
Jaroslava Handlová
Zuzko, co Ti můžu odpovědět - nevím - ale taky Ti děkuji. Jezdím a chodím různě a hodně, to psaní už pokulhává, já vím. Avšak zrovna dneska jsem zveřejnila další výšlapy po mém okolí v projektu "Do stovky." A dávám dohromady aspoň něco z toho, co jsem nachodila od jara přes léto, až dosud.
Jaroslava Handlová
Vím, že Veselý kopec je navštěvovanější, také to tam mám ráda. Těší mě, že mnohé (mnozí) tento kout Vysočiny znáte a někomu jsem přiblížila snad i něco méně známého v Hlinsku./// Álo, s tím spojením to opravdu není nejlepší, zejména nyní, kdy jsou na trati mezi Pardubicemi a Hlinskem výluky. Zvládnout se to dá, ale byl by to výlet od časného rána na celý den.
Zuzana Pivcová
Děkuji za hezkou nabídku, prezentovanou stylem hodným finalistky televizní soutěže o naší zemi. Sice se tam nedostanu, ale i tak jsem si ráda s Tebou "zacestovala". Jezdi a piš častěji, prosím.
Alena Tollarová
Pozvánka je víc než lákavá a cestu jsi popsala podzimně poeticky. Rovnou jsem se podívala do jízdních řádů, ale radost mě přešla. Tak jsem si aspoň prohlédla fotky.
Marie Seitlová
Jaruš, pěkný tip na výlet, před mnoha lety jsem tam byla i na Veselém kopci. Moc se mi tam líbilo.
Naděžda Špásová
Jarko, moc hezký výlet. Na Veselém kopci jsme před lety byli. Sice nám dost pršelo,ale jinak se nám tam líbilo, hlavně práce dráteníka. Pěkné fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%