Mých 30 let - pro mě to byl nový svět
Foto: archiv autorky

Mých 30 let - pro mě to byl nový svět

16. 11. 2019

Bylo mi 40 a dnes je mi 70. Byla jsem němčinářka a dnes jsem po mnoha letech v archivu důchodkyně a dočasně tak trochu členka redakce i60. Měla jsem po smrti partnera neobývaný mimopražský byt a bydlela raději přechodně u sestry, zatímco dnes bydlím ve vlastním malém bytě v Praze na Jižním Městě. Byla jsem sama a dnes jsem zase bez partnera. Je to málo osobních změn nebo moc?

Protože patřím k té menšině žen, které svůj život (dobrovolně - nedobrovolně) místo rodině zasvětily práci, bylo mou největší polistopadovou změnou nové zaměstnání a s tím spojené otevřené dveře do světa. Vynechám individuální turistiku, protože mnozí mohou namítnout, že si ji stejně nemohou z finančních důvodů dovolit. Ani já jsem neměla nikdy nadbytek peněz. Mám na mysli pracovní cesty, hrazené většinou zaměstnavatelem nebo zvoucí stranou, které neznamenaly žádnou rekreaci, nýbrž vyžadovaly z mé strany mnoho práce a úsilí.

Po celé dlouhé roky, kdy jsem učila němčinu, jsem jezdila do NDR. Tehdejší rozdělený Berlín symbolizovaný zdí mi vždy zas a znovu dával pocítit rozdělený svět. Potkávala jsem starší páry ze Západu, kterak jdou na nedělní oběd, viděla jsem nakupovat americké vojáky, sloužící v Západním Berlíně. Byli ze světa, který nám byl jako nepřátelský uzavřen. Opravdu bych si nikdy, nikdy nepomyslela, že se to změní a já budu stát na druhé straně Braniborské brány, že i já vyjedu do světa.

Nová práce na oddělení 2. světové války, tedy konkrétně práce s německou válečnou dokumentací, uloženou ve vojenském archivu, mi zcela změnila život. O do té doby neznámé a nepřístupné fondy vypukl v Evropě i jinde ve světě obrovský zájem, protože mimo jiné odhalovaly mnohé dosud neprobádané válečné zločiny. Díky spisům, které jsem třídila a inventarizovala a v té době se jako jediná u nás v nich vyznala, mi bylo umožněno zúčastnit se různých jednání, konferencí, výstav v Německu, ale i v jiných evropských zemích a výjimečně i soudního procesu v Austrálii. Spisy sloužily jednotlivcům, úřadům, soudům, dokumentačním střediskům, zkrátka celé veřejnosti. Všude do zahraničí jsem se dostala zcela volně, bez pověření zvláštními tajnými úkoly, jako to bylo dříve v případech lidí cestujících na Západ. Když jsem mluvila na nějaké konferenci či výročním zasedání archivního výboru nebo doprovázela ředitele na jednání s vedením zahraničních archivů, které s námi chtěly spolupracovat, říkala jsem si, že to snad nemůže být pravda. Já, Pivcová, která nesměla jet ani do Jugoslávie, jsem zastupovala náš vojenský archiv, a v této oblasti vlastně naši republiku.

A tím se dostávám k tomu, co jsem chtěla podtrhnout. Ne se chlubit svou vlastní důležitostí, protože právě tak jezdili v jiných oborech zase jiní a jinam. Chci jen říct, že najednou nás ve světě začali brát nejen jako málo významnou postkomunistickou zemičku, ale také jako stát s bohatou historií a schopnými lidmi, jako stát, který i jim může být v něčem nápomocen a má co nabídnout. A to byl krásný pocit.

Dnes už vzpomínanou práci dávno nedělám a na služební cesty nejezdím. Ale jsem moc ráda, že jsem v těch uplynulých třiceti letech (spíše v jejich první polovině) byla jedním z kamínků v mozaice úspěšné prezentace naší republiky v zahraničí. Kéž by tak k tomu měla příležitost a podmínky i nastupující generace.

Soutěž - Mých 30 let
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Zuzko, jsem na tebe pyšná, a obdivuju tě. Díky za zajímavý obrázek tvých třiceti let. ♥
Marie Měchurová
Každý jsem na tomto světě k něčemu předurčeni. Je vidět, že Vy jste se s tím poprala se ctí a láskou.
Jaroslava Handlová
Když člověk dělá svoji práci s takovým nasazením jako Ty, Zuzko, a zužitkuje všechny své vědomosti k úspěšné činnosti a reprezentaci, pak si zaslouží úctu a obdiv. Ode mne už jsi získala obojí dávno. Je dobře, že tento „nový svět" Ti nedovolil zestárnout.
Eva Mužíková
Zuzko, velmi zajímavé shrnutí ze kterého cítím, že jsi měla svoji práci ráda.
Jiří Libánský
A ještě jsem o Zuzaně zapomněl napsat, že je sice sebevědomá, ale většinou až nemístně skromná.
Marie Novotná
Obdivuji Tě. Jsi úžasná. Díky za to, že jsi taková, jaká jsi.
Zuzana Pivcová
Jirku je nutno brát s rezervou. Na vojenské dějiny jsou tu jiní odborníci. Něco jiného je historik a něco jiného archivář.
Jitka Hašková
Měla jsi a máš stále zajímavý život. Jsem ráda, když si mohu s tebou popovídat.
Libuše Křapová
Zuzko, tvůj pohled na uplynulých třicet let je hodně zajímavý :-)
Jiří Libánský
Několikrát jsem zažil, když do vojenského archivu přišli badatelé požádat o vyhledání něčeho v dokumentech. K mému, a hlavně jejich, velkému překvapení jim toho většinu okamžitě Zuzana vysypala přímo z hlavy. Není člověk, který především o německé armádě na území protektorátu, by toho věděl tolik co Zuzana. Ostatně i ve znalostech rakousko-uherské armády by s ní asi málokdo mohl soupeřit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.