Mých třicet let - Dobrá škola života
Ilustrační foto: pixabay.com

Mých třicet let - Dobrá škola života

13. 11. 2019

Život je cesta k určitému cíli. Nestačí vědět, kam jdeme, ale i jak. Nestačí proto jen zvolit cíl, ale zvolit i trasu. Třicet let svobody pro mě znamená, že jsem si cestu ke svému cíli mohla konečně určit dobrovolně. Třeba trnitou, toulavou, dlouhou, krátkou, přímou i klikatou. A jestli jsem nějaké své mety nedosáhla, je to jen a jen má chyba.

Do mých Kristových let jsem nějaký cíl měla, ale pokud jsem nešla tak, jak mi jiní předurčili, zpravidla jsem k němu nemohla dojít. Byly to okolnosti, které mě k té cestě nutily, ale nebyla to moje volba. To pohodlí přímé vyšlapané cestičky možná někomu vyhovovalo. Já se v tom trápila.

Už třicet let se nemám na co vymlouvat. To, že neumím řádně cizí jazyky, za to si mohu jen a jen sama. To, že jsem se neuplatnila jako prosperující podnikatel? Měla jsem to ve svých rukách a nevyužila. To, že mohu cestu po světě upřednostnit před novou kuchyní či novým autem, je moje rozhodnutí. Však v té staré se taky dá vařit a v tom, co už není in, taky jezdit. A to, že si mohu teď vylít srdce a postěžovat si na tu starou cestu mého mládí, je také jen a jen na mně. Ale mohu!!!

Třicet let demokracie pro mě znamená dobrou školu života. Někdy podmračenou, jindy plnou úsměvů. Vím, co chci, někdy nevím, jak, ale mám na to dobré pomocníky. Své děti, přátele a svobodu. A jsem za to opravdu velmi vděčná.

 

 

Soutěž - Mých 30 let
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Rok 1989 zavinil,že mnohé,co si člověk naplánoval,se už nestalo.Jiné události a velké změny nastaly,aniž by to člověk kolikrát tak chtěl.Měla jsem v té době malé děti,tak jsem neměla čas někam chodit,natož cinkat klíči! Vrátila jsem se do práce po mateřské a první,co jsem dostala do ruky byl papír s výpovědí....Nakonec se vše zase změnilo,byla jsem 22 let OSVČ se všim dobrým i špatným,co to obnášelo.Nelituji zpětně ničeho,jen toho,že jsme různými změnami přišli o byt,o možnost si ho koupit.Tolik,abych si koupila nějaký později za již velké peníze, mi už nikdy nezbylo,půjčovat si penize : to nikdy, a tak člověk na stará kolena musí bydlet jinak a jinde,než byl zvyklý. Dnešní doba neoplývá žádnými zárukami,nic není jisté ,stabilní ,tím je mnohem horší,než za našeho mládí. A co se týče svobody: k čemu bezbřehá svoboda,když zase funguje (auto)cenzura,doma se říká něco jiného než ve škole i mezi lidmi,koukáme na ČTV,co nás krmí demagogií,zrovna jako kdysi za "komunistů"! Můžeme cestovat, číst si co chceme,můžeme demonstrovat a mít svoje názory. Máme nové kampaně zaměřené na seniory - snaží se udělat z nás senilní a nanicovaté starochy,co už všechno zapomněli.....
Jaroslava Handlová
Blanko, výstižná stručnost je Tvoji velkou předností. Ty prostě víš, jak na to, a to se mně líbí.
ivana kosťunová
Blanko, skvělý začátek. Tak nějak to vnímám také. Ale o čem teď budu psát já ?? :)) :))
Zuzana Pivcová
Bezvadné, Blanko, jako vždy v Tvém případě věcné a chytré.
Dana Puchalská
Blanko, povedlo se Ti to. Děkuji.
Naděžda Špásová
Blanko, napsala jsi to moc hezky a pravdivě. :-)
Mirek Hahn
První vlaštovka. A skvělá! Kde to mám podepsat?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.