Mých 30 let - Klíče
ilustrační foto: pixabay.com

Mých 30 let - Klíče

15. 11. 2019

Co se týká listopadu 1989, tak musím říct, že já jsem klíčema  nezvonil. Samozřejmě jsem rád, že zmizela nesmyslná ideologie a vše, co s ní souviselo.
Ale to, co se stalo potom, kdy se zlikvidovalo naše dobře prosperující hospodářství, prostě neberu. To, co se stalo se společností, kdy zmizela úcta mezi lidmi, starost a úcta ke stáří, k rodině, a kdy celých 30 let vládne mamon, je do nebe volající.
Odešlo mně za tu dobu mnoho přátel na nemoc, která kosí většinu lidí a vzniká hlavně ze stresu, rakovinu. I já ji mám. To jsou změny, které já cítím a vnímám jako důsledek takzvané sametové revoluce. 

Soutěž - Mých 30 let
Autor: Jiří Smrž
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Jo, jo, všechno se mění, ale není jasné, že to mají na svědomí jenom lidé, tedy asi mi všichni.? Jak se říká, každý má to, co si zaslouží, tak si sáhněte do svého svědomí svědomí a představte vy jak jste přispěli a snažili, aby to nebylo tak hrozné. Každý režim nebyl dokonalý, ale opravdu ho tvoří lidé.
Hana Rypáčková
Taky si myslím, že vztahy se zkazily už před sedmdesáti lety a před třiceti se prostě nenapravily. Ale hlavně lidé nejsou stejní .
Jitka Caklová
"Vše tu nějak fungovalo", dost "dobrá" věta. Nejde jen o hornické byty viz. Bakala, ale o všechny, zaměstnanecké či OPBH byty. To se to žilo, v bezpracně, případně "za obálku" získaném třípokojovém bytě za 120.- Kčs nájemného měsíčně včetně energií. Kdo si před padesáti lety uvědomoval, že si ho režim za takzvaný blahobyt ve skutečnosti kupuje a tím ho zbavuje schopnosti stát na vlastních nohou, respektive, svobody.
ivana kosťunová
Kořeny tohoto stavu nejsou v r. 89, ale ještě o 40 let dříve, kdy nás buď dobrovolně, či nedobrovolně opustily naše opravdové elity. My, co jsme nadšeně zvonili, jsme příliš věřili. Máme na současném stavu také svůj podíl. Nedokázali jsme si tu demokracii ohlídat.
Hana Nováková
Pane Smrž, hlavně zdraví, po 30 letech se zničilo vše, co tu nějak fungovalo. Byli jsme soběstační, nikdo jsem nedovážel zmetky protože byly na potraviny vysoké a přísné normy atd. Zbytek jste napsal velmi výstižně. Dovršilo se to amnestií a od té doby to šlo z kopce. Vztahy mezi lidmi jsou špatné, jak psala JC zvonill klíčena a co např. horníci vesus Bakala? a další a další ,vydalo by to za hodně stránek. Tohle už nikdo nedá dohromady a demokracie? Tu si každý vykládá po svém. Občas mám pocit, že nejsme už ani právní stát. Někdy se nedá věřit ani tomu, jak soudce rozhodne, někdy to napálí a jindy je na první pohled vidět, že to nemůže být jen tak. A náš Parlament a Senát - škoda mluvit, jistě každý má svůj názor...
Zuzana Pivcová
Je to osobně smutné. Člověk vždy posuzuje tu kterou dobu ze svého osobního hlediska a postavení. A asi to je tak za každého režimu: jedni se mají lépe, druzí hůře.
Jitka Caklová
Pane Smrži, jasně a stručně napsáno. Největší průšvih vidím ve skutečnosti, že lidé zvonili klíči od bytů, které jim nepatřily, aniž by si, v euforii kterou před třiceti lety prožívali, uvědomili, že o ně mohou přijít. Co se pohnojilo před 70ti lety, nikdy se nedá napravit.
Soňa Prachfeldová
Je hodně pravdy ve vašem příspěvku, ale nic není a nebude dokonalé. Přeji vám , ať se zlepší zdraví, život je přes všechny vady krásný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.