Mých 30 let v dobrém i zlém
Foto: autorka

Mých 30 let v dobrém i zlém

17. 11. 2019

Když jsme před 30ti lety slyšeli v rádiu a televizi, co se děje v Praze, dva dny mi trvalo, než jsem si to přebrala v hlavě a usoudila, že se už konečně třeba budeme mít lépe.

Byla jsem vděčná studentům a hercům za to, že se za nás bijí na Národní třídě a cinkají klíči. Líbilo se mi, když zpívala Marta Kubišová z balkonu budovy Melantrichu Modlitbu pro Martu nebo českou hymnu.

Obdivovala jsem Václava Havla…

Nelíbilo se mi, jak v práci (pracovala jsem v jedné Základní škole) plno kolegů „převlékalo kabáty“. Jistě víte, o čem je řeč.

V roce 1991 jsem se pustila do podnikání, které bylo skvělé, měli jsme se lépe, jen jsem pracovala 20 hodin denně místo obvyklých 8,5. Ale líbilo se mi to. S touto činností jsem neskončila kvůli politice, ale ze zdravotních a rodinných důvodů.

Ovšem nelíbilo se mi, že zanikají české továrny, tolik vyhlášené ve světě. Pocházela jsem z Liberce a naše Textilana začala pustnout a z budov se za pár let staly ruiny. Od malička si pamatuji nápis, který mě doprovázel při každé cestě tramvají na trase Liberec-Jablonec -  „Textilana obléká moderního člověka“. A nebyla to jen tato „fabrika“, jak všichni víme.

Ale zase se mi v této době líbí, jak se na mnoha místech opravily komunikace, památkové budovy, hrady, zámky a pod. Které bohužel za komunistů z nějakých záhadných důvodů chátraly.

Ano, zvedly se nám platy, po maturitě jsem v roce 1982 začínala pracovat za 1450 Kč čistého, po revoluci jsem měla větší výplatu, ale postupně začali obchodníci zdražovat.

Stavěly se supermarkety, které taktéž začínaly s nízkými cenami, a dneska? Kdeže ty loňské sněhy jsou. Diskonty a supermarkety většinou zlikvidovaly malé obchodníky a dnes nevědí, co by si za zboží účtovaly.

Rozvedla jsem se, ale pak si našla druhého manžela, za kterého jsem šťastná a jsem ráda, že jsme se potkali. Vstoupili jsme spolu do druhé desítky společného života?. Dcera vystudovala VŠ, bohužel taky mi umřela maminka.

Přestěhovala jsem se z Jizerských do Krušných hor :-)

Takže, jako asi každý z nás, za těch 30 let jsem prožila dobré i zlé, krásné i špatné roky, ale se svým životem jsem v podstatě spokojená.

A tak to asi má být…

Soutěž - Mých 30 let
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Leni, moc hezky napsané***i já se připojuji k ostatním = přeji Vám oběma vše dobré!!!
Lenka Hudečková
Děkuji, děkujeme i s Jiříkem :-)
Jitka Chodorová
Lenko, přeji krásný další život s manželem.
alena hofírková
Leni,napsala jsi to krásně a pravdivě.A jsem ráda,že mohu patřit mezi tvé přátele.
Lenka Hudečková
♥♥♥
Soňa Prachfeldová
Leni, hezký životní příběh, žij dalších 30 let šťastně s Jiříkem.
Jiří Hudeček
Krásný a pravdivý článek. Jsem také moc rád, že jsem si tě našel :-)
Eva Mužíková
Leničko, děkuji Ti za upřímná slova. Bertice
Hana Rypáčková
Lenko, hodně štěstí pro vás oba...Moc se mi líbí vaše toulání...
Zuzana Pivcová
Lenko, vy jste velmi sympatická, milá dvojice, přeji vám, že jste se našli a že spolu žijete i přes různé "mouchy" v naší společnosti hezký život. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.