Máte někdo vindru?
Ilustrační foto: pixabay.com

Máte někdo vindru?

20. 11. 2019

Tuhle jsem někoho slyšela, jak říká, že ho ty vánoce hodně vyšťavily a že už nemá ani vindru. Nevím, proč by měly vánoce někoho vyšťavit, ale zarazilo mě slovo vindra. Slyšela jsem to mockrát, ale co to vlastně ta vindra je?

Honem tedy na chytrý internet a dozvídám se, že vindra je velmi drobný peníz, který se už ani nedá rozměnit  No, asi se opravdu rozměnit nedá, když se vždycky používá v souvislosti "nemám ani vindru", a tak těžko rozměníte něco, co není. Jdu se honem podívat do peněženky a zjišťuji, že také žádnou vindru nemám a dokonce ani flok tu není. Asi jsem chudá jako kostelní myš.

Toto pořekadlo se prý používá nejenom v Čechách, ale také v Americe, v Rumunsku, nebo v Asii. Kostelní myši na tom musejí být opravdu zle, na rozdíl od myší domácích nebo polních. Kostelní myš bude takový chudý příbuzný, a jak je chudý příbuzný, opravdu nevím.Třeba nemá ani  zlámanou grešli nebo floka a možná, že ani prachy. Prachy se mu možná rozprášily.

Někdo je také držgrešle, a tak nějaké grešle ještě má.. Někdy jsou lidé i na mizině a to jim nezávidím ,ale také vlastně nevím, jak mizina vypadá. Možná, že je  dobře, že to nevím, protože to asi není nic příjemného.

No, na mizině ještě nejsem, ale že nemám ani vindru, mě mrzí. Doufám, že mě vánoce nevyšťaví a  ani vám to nepřeji a doufám, že vám nějaké vindry zbydou. Také ty prachy nesmíte rozprášit, ale nebuďte držgrešle. No, a když vám nějaká vindra ještě zbyde, tak mi ji pošlete, ať vidím, jak vypadá..

Hezké vánoce !!!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Hezký článek, pobavila jsem se. Mám doma pár šušlíků, co mi zbyly v šuplíku.
Marie Měchurová
Článek mě hodně pobavil - díky. Přemýšlím o nějakých dalších výrazech oběživa. Napadá mě, že zítra mám důchod - vyberu lupeny a půjdu do ulic.
Naděžda Špásová
Hanko, to je moc pěkný. Tahle rčení samozřejmě znám, párkrát jsem je i použila. Nejhůř je na tom ta kostelní myš, nejen, že je chudá, ale je jí ještě zima, protože v kostelech se většinou netopí. :-)
Libuše Křapová
Já zase hledala v pokladničce aspoň groš nebo prachy - a taky nic :-(
Hana Šimková
Alenko nesmíte tu šrajtofli do průvanu dávat.
Hana Šimková
Asi máš Haničko v těch kapsách díru, jako já s těmi klíči.
Hana Šimková
Lenko na strýčka Příhodu se nespoléhejte.
Hana Rypáčková
Já mám jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. To platí?
Lenka Kočandrlová
Něco mám,ale strýček Příhoda toho má (mít) v záloze víc.....
Alena Vávrová
Velmi vtipné, Haničko, pobavila jsem se také . A vím, co to je, mít občas průvan ve šrajtofli ;-) .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.