Moderátorka Jana Havrdová: Ledničku nepřecvičím
Moderátorka Jana Havrdová: Foto: Archiv

Moderátorka Jana Havrdová: Ledničku nepřecvičím

29. 11. 2019

Znáte ji České televize jako moderátorku pořadu Sama doma. Zároveň je ale Jana Havrdová prezidentkou Českého svazu aerobiku a fitness, dvojnásobnou mistryní světa ve fitness step, působila jako cvičitelka a byla tváří mnoha pohybově osvětových projektů. 

Působíte jako moderátorka pořadu Sama doma. Jak se vám daří kloubit práci, tři děti a sportovní aktivity?
Jako každá máma musím skloubit dohromady péči o rodinu, vlastní práci a také péči o sebe. Jen spokojená máma a spokojená moderátorka nebo manažerka může dobře fungovat na více frontách. V posledních letech hodně čtu knížky o osobním rozvoji, pracuji na sobě. Sport a pohybová aktivita k tomu jednoznačně patří. Každá z nás by si měla udělat alespoň pár desítek minut denně pro sebe. Ať už pro sportu nebo s knížkou v ruce.

 Jak jste se k moderování dostala?
Nabídka moderovat Sama doma přišla po seriálu cvičení Buď fit s Českou televizí. Dramaturgie Sama doma mi dala příležitost i prostor naučit se tuto úžasnou práci a já jsem za to moc vděčná. Sama doma je moje univerzita života, neustále se učím nová témata a setkávám se zajímavými lidmi. Navíc mne tato práce nutí starat se o svůj vzhled. Moderátorka musí na kameře dobře vypadat. A to si pak každý koláč navíc raději rozmyslíte…

Je moderování adrenalin? Jaký nejzábavěnější „šotek“ se vám do vysílání vloudil?
Kritická situace nastává, když nás chytne záchvat smíchu. Občas se to podaří, odbouráme se a návrat do normálního moderování bývá náročný… Pár takových momentů máme s mojí parťačkou Martinou Hynkovou Vrbovou za sebou, ale naštěstí nám to diváci odpustili.

Která témata vás v Sama doma nejvíce baví?
Rozhodně všechna „moje“ témata, tedy životní styl, pohyb, vaření, móda. Ale naštěstí máme absolutní většinu témat velmi zajímavých. Jen zcela výjimečně téma nesedne, ale i s tím si musíme poradit.

Kolik času trávíte přípravou na každé natáčení? Jak se konkrétně připravujete?
Scénář obvykle dostáváme den předem k prostudování. Hlavní příprava ale probíhá před vysíláním, kdy se potkáme s hosty a téma s nimi doladíme.

Jak se změnilo vnímání Čechů a sport 30 let od Sametové revoluce? Čeho jste si všimla?
Češi byli vždy vášniví sportovní fanoušci a dle mého názoru se před revolucí i více hýbali. Čím rozvinutější je naše společnost z hlediska ekonomiky i technologického rozvoje, tím méně je třeba běžného pohybu v každodenním životě. V posledních několika desetiletích výrazně stoupl výskyt civilizačních onemocnění a současně se zásadně snížilo množství pravidelné fyzické aktivity. To vše vytváří velký potenciál pro fitness sektor, který není zaměřen na výkonnostní sport, ale na právě na podporu pravidelného pohybu v každodenním životě a trvalou změnu životního stylu svých klientů.

Hýbou se Češi dostatečně? Jaké jsou nejoblíbenější sporty, které Češi dělají aktivně?
Češi se nejraději věnují individuálním sportům – jízdě na kole, běhání a právě fitness. Fitness je ovšem vnímáno jako široká škála aktivit nabízených ve fitness centrech. Od dynamických skupinových forem cvičení přes individuální trénink a bojové sporty až k aktivitám Body&Mind. Je to ale jen třetina Čechů, kteří se hýbou alespoň jednou v týdnu. Zbývají dvě třetiny se žádné fyzické aktivitě nevěnují a výsledek ve výskytu civilizačních onemocnění, mezi které rozhodně patří nadváha, obezita, cukrovka nebo i stres a řada psychických problémů, je bohužel fatální.

 Jak vy osobně sportujete? Jak často a co děláte?
Snažím se žít čiperný život, tedy každý den ujít alespoň deset tisíc kroků. K tomu přidávám 2-3x týdně běh, jogu a také speciální EMS trénink, který posiluje celé tělo pomocí elektrických impulsů.

Jaké aktivity na podporu pohybu FISAF.cz má?
FISAF.cz zahájil v roce 2011 kampaň Česko se hýbe. Vedle pravidelné dávky tiskových zpráv z oblasti zdravého životního stylu se zaměřujeme hlavně na pohybové programy pro děti. Moc nás baví projekt Děti na startu, který aktuálně běží ve více než 250 střediscích po celé ČR a také seriál soutěží Česko se hýbe ve školách. Máme tak na svém kontě opravdu tisíce sportujících dětí a to nám dělá velkou radost.

 Ženy si často povzdychnou, že téměř nejí, ale stejně nezhubnou. Čím to může být?
Spousta žen má dlouhodobými a opakovanými dietami otupělý metabolismus. Nefunguje normálně. U řady z nich paradoxně pomůže začít jíst více a kvalitně. Pak začnou hubnout. Vždy ale funguje základní matematické pravidlo, kdy příjem kalorií musí být menší než jeho výdej. Do výdeje se ale počítá i bazální metabolismus. Je úplný nesmysl, aby žena přijímala méně než 5 000-6 000 kJ denně. Pokud sportuje, mělo by to být více.

Někdo radí jíst 5x denně, jiný jen 3x… Jaký interval mezi jídly se vám osobně osvědčil?
Ohledně časového rozložení jídla existuje spousta dobrých voleb. Jako účinný pomocník mi přijde metoda přerušovaného půstu v rozumném nastavení. Pro začátečníky: v průběhu 12 hodin přiměřeně jím, pak ale 12 hodin nejím. Je možné přejít až na poměr 8:16. Větší časové rozpětí bych dlouhodobě nedoporučovala. Vždy ale stejně jde o kalorie. Pokud za 12 hodin sním více než jiní lidé za 2 dny, těžko mohu hubnout.

V čem lidé nejčastěji při hubnutí chybují?
Nejsou na sebe dostatečně přísní. Uzobávají spoustu drobných mlsků, tu oříšek, tu sušené ovoce. Vždy je třeba vnímat úplně všechno, co za den nejen sním, ale také vypiji. Nápoje bývají často zdrojem skrytých kalorií. Sama jsem si vyzkoušela přísný režim „života na kalorických tabulkách“, vydržela jsem 6 měsíců a za tu dobu zhubla 8 kg. Každý, kdo chce opravdu zhubnout, zhubne, ale chce to disciplínu jak v jídle, tak i v pití, a hlavně v pohybu.

Na kolik je pro zhubnutí cvičení důležité?
Bez pravidelného pohybu se hubne těžko. Stejně ale platí, že „ledničku nepřecvičíš“. Jen správné nastavení pohybu a jídla s celkovým deficitem přijatých a vydaných kalorií funguje. Pohyb je nutný vždy a v každém věku. Bez pohybu tělo nefunguje, jak má, ztrácí fyzickou, ale i psychickou kondici. Celkově je třeba žít čiperně. Každý den nachodit kolem 10 000 kroků, ideálně 2x týdně přidat silový trénink a nezapomenout na cvičení typu jóga nebo pilates, které má skvělé fyzioterapeutické účinky.

Nějaká osobní tajná rada…?

Vyplatilo se mi nastavit si pár základních pravidel. Když je dodržím, cítím se dobře:

  1. Ledničku nepřecvičím – pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu, ale je třeba mít v pořádku jídelníček, jinak se výsledky nedostaví.
  2. Každé jídlo by mělo obsahovat kvalitní bílkovinu a zeleninu nebo ovoce.
  3. Sacharidy rozhodně nevyřazuji, ale pokud mám možnost vybrat si, vždy volím celozrnnou verzi.
  4. Sladké – čím méně, tím lépe, a to bez ohledu na to, jestli je raw, bez mouky nebo má jinou „zdravější“ podobu.
  5. Od každého jídla stačí 1 menší porce. Nepřidávat si!
  6. Ohlídat si pitný režim. Sladké nápoje vynechávám úplně, kávu jen s malým množstvím mléka. Skvělá je čistá voda, ovocné nebo zelené čaje.
  7. Vždy se mi vyplatilo mít alespoň základní plán, co a kde budu přes den jíst. Pokud díky nabitému programu vyhladovím, tak pak sním i to, co bych si normálně nedala. Na svačinku připravenou z domova nedám dopustit.
  8. Nemlsat večer. I celozrnné krekry s nízkotučným našlehaným sýrem mají kalorickou hodnotu. Večeřet nejpozději kolem sedmé, pak už jen v případě hladu před spaním bílý jogurt nebo skyr či neslazený tvaroh.
  9. Pravidelně se vážit. Jen tak případné tloustnutí odhalíte včas a nemusíte pravidelně nasazovat tvrdá dietní opatření.

Důležité na konec: „Když občas nějaká pravidla porušíte, tak se taky nic nestane. Zdraví, pohoda a krása zdaleka nezávisí jen na aktuální váze nebo množství naběhaných kilometrů. Přeji všem hodně zdaru!“ vzkazuje Jana Havrdová.

 

rozhovor
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Píšu si :"ledničku nepřecvičíš"...
Danuše D'Engeli
Hezký článek, souhlasím s Jitkou H. Ještě bych přidala mít pevnou vůli a každodenní disciplínu.Pak jde vše, tak, jak si člověk přeje.
Jitka Hašková
Děkuji za rozhovor. Jana je moc šikovná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%