Dnes definitivně končím se Stovkou
FOTO: autorka

Dnes definitivně končím se Stovkou

3. 12. 2019

Stovku jsem sice už dosáhla, ale dnešní prosluněný den lákal k procházce. Nevěřícně jsem četla na chatu, že dnes někde sněžilo a ještě  leží sníh. U nás to na zimu nevypadá ani náhodou.

img-5409-2.jpg   img-5414.jpg

Jen teploměr prozrazuje, že jsou 3°C, to už by zima mohla být. A byla! Není špatné počasí, je jen špatné oblečení - říkává ráda Hanka Práglová. A má pravdu. Na spodní polovinu těla je mi docela chladno, měla jsem si pod ty kalhoty vzít jägrovky! Musím se zahřát svižnou chůzí. Opouštíme naše sídliště a vpravo necháváme budovu nádraží.

img-5417-1.jpg    img-5418.jpg

Ulicí Studentskou kolem hřiště u kuželny jdeme do místní části Skřečoň, kde bydlí Majka S.

img-5419.jpg    img-5420.jpg

Míjíme gympl a závod na zpracovávání plastů. Bohumínští poctivě třídí, v soutěži O keramickou popelnici Bohumín bodoval celkem čtyřikrát po sobě. Třikrát si za třídění odvážel druhé místo, letos poprvé zlato!
 img-5424-1.jpg    img-5421-1.jpg

Musíme se dostat přes koleje...a že jich tady je! Železniční uzel Bohumín!!! Tohle je směr Karviná, Třinec, Mosty u Jablunkova a Slovensko. Nebojte se o naši bezpečnost, koleje jsou za plotem, k přechodu volíme most

img-5425.jpg   img-5426.jpg

Už máme Skřečoň na dosah ruky, zlověstné mraky, snad nezačne sněžit? Nemělo by, protože ledový vítr mračiska rozfoukává. Zima je určitě domkařům, z tohoto domu se valil hnusný černý dým, než jsem vytáhla foťák, už tak moc nedýmil. Zadní komín bez kouře patří továrně Rockwool.

img-5427.jpg    img-5428.jpg

Hledám pěkné skřečoňské objekty. Jasnou zelení se chlubí mateřská škola, kousek dál je žlutá budova knihovny. A kupodivu, mraky jsou fuč!

img-5430.jpg   img-5431-1.jpg

Nesmíme vynechat školu. Jsme zvědavi, jak pokračuje oprava nedávno shořelé části střechy starší školní budovy, kde je školní jídelna. Stále se pracuje.

img-5433-1.jpg   img-5439.jpg

Kulturní památka Kostel Panny Marie Sedmibolestné je stavba z červených pálených cihel, výstavba byla zahájena v roce 1912, ale kvůli válce byla dokončena až v roce 1924, výška věže s křížem je asi 43 m. A za kostelem už začíná lokalita Gliňoč s tůňkami a mokřady. Účelem tůní je zadržení vody v krajině a vytvoření vhodných podmínek pro zvláště chráněné druhy obojživelníků. Lavičky sice v létě lákají k posezení, ale brzo utečete, je tu spousta komárů, a letos tam ještě řádila klíšťata.

   img-5458-2.jpg    img-5449-1.jpg

Domů se vracíme přes liduprázdný park P.Bezruče. Ticho je i v hobbyparku na Mauglího stezce, která je jindy v zajetí stovek  dovádějících dětí.

img-5450-1.jpg   img-5455-3.jpg

Mrazivé počasí vůbec naopak nevadí letošním kůzlátkům v Mauglího ranči. A pod lavičkou si klidně roste žampión!

img-5459-2.jpg   img-5465-1.jpg

Bereme to přes náměstí. Co se tady děje? Vánoční trhy! Konečně důkaz že dnešní vycházka není letní!

img-5463-1.jpg

I když slunce i ve 14 hodin stále ještě osvětluje radnici. A po mracích, ze kterých by snad mělo sněžit, už není ani památka. Mezi vánočními stánky jen prolítnu, láká mě nejvíce teplo domova a představa horkého čaje. A po natlučení výletu mi naskočilo posledních šest kilometrů, takže mám 106 a jsem mezi čtrnácti stovkaři, huráááá!

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Pěkná procházka. Moc hezké fotky, škoda, že si ty v článku nemohu zvětšit.
Soňa Prachfeldová
Prima, jsi akční děvče. Polevila jsem v toulkách jinde, než kolem komína s pejsky, vše nejde dělat. Moc se mi Do stovky líbilo.
Dana Puchalská
Je tam u Tebe hezky. Nikdy jsem v Bohumíně nebyla.
Alena Tollarová
Projekt Do stovky je u konce. Je mi to docela líto. A ještě víc, že stovkařů je, jak píšeš, jen čtrnáct. Že budeš taky vesele chodit dál?
Zuzana Pivcová
Helenko, bezvadné. A jsem ráda, že teď už chodíváš ne s trenérem, ale s manželem. Tak ať vám to pěkně šlape.
Mirek Hahn
Pěkný výkon. A hlavně moc pěkně zpracované články. Ale to už je u vás standard :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.