Fotoreportáž: Listopad stál za starou belu
Foto: autorka

Fotoreportáž: Listopad stál za starou belu

2. 12. 2019

Listopad stál za starou belu. Nejdříve jsem byla nemocná, a tak se nakupilo více dní, kdy jsem prakticky nevzala fotoaparát do ruky.

Nastal čas nahoty přírody. Stromy shodily listí a k nebi spínají své holé ruce a volají: vodu, vodu.

Na Jesenicku byl listopad slunný a suchý. Nezvyklé. Snažím se zachytit přírodu v jejích proměnách. A mám štěstí. Moje ranní procházky jsou prakticky pořád stejné. Kolem řeky a nebo na kopec a po loukách. Mohu ale prohlásit, že každé ráno je jiné. Jedno ráno mám přímo neuvěřitelné štěstí na světlo. V noci byly -4°C, louky jsou postříbřené jinovatkou, která pod mýma nohama křupe. Když přijdu na kopec, slunko už je docela vysoko, je těsně před osmou hodinou ranní.
A vtom vidím to kouzlo, čaro, zázrak. Slunce se plnou silou opírá do jinovatky a ta taje a mění se v mlhu. Krajina je celá ze zlata. Nedýchám, užasle fotím a fotím. Jako bonus mi před objektiv vtančí srnčí trio. Prostě nádhera.

Další den se kouzlo neopakuje, po obloze se honí mraky a slunce si jen těžce hledá skulinku pro své paprsky.
Na stromech u cesty celý rok pozoruji veverky. Pokud jsou dvě nebo tři, jsou na mě moc rychlé, ale když mám štěstí a narazím na jednu, která je buď vylekaná a nebo zvědavá, mám čas na nějaký ten portrét. Rozhodla jsem se, že si veverky trochu podplatím a na strom pověsím kelímek, ve kterém jsem přinesla ořechy a slunečnici. Doufám, že z toho někdo neupeče vánoční cukroví.

Veverka obecná
- patří k našim nejznámějším a nejoblíbenějším zvířátkům. Patří mezi savce do řádu hlodavců. Veverku můžeme spatřit  nejčastěji v městských parcích, ale také v lese. Odkud ji bohužel v poslední době úspěšně vytlačil kůrovec. Říkáte si, co to je za hloupost? No, není. Veverky se živí nejen ořechy, ale, a to především, semeny z borovicových a smrkových šišek. Ale kde je vzít, když lesy jsou vykácené?
- veverka je kromě období páření docela samotářský tvor. I když v zimě se o jedno hnízdo dělí i více veverek, zřejmě proto, aby se spolu zahřívaly.
- veverka obecná je i přes svou četnost chráněná, dříve se lovila nejen pro svůj pěkný kožíšek, ale také na maso (brr!)
- na Sibiři se veverčí kožešiny nazývají běla nebo bělka a sloužily jako platidlo nebo součást naturální daně, kterou od domorodců v 17.- 19. století vybírali ruští kozáci. Zde má pravděpodobně původ rčení Stojí to za starou belu, tj. starou, opelichanou veverčí kožku. (Ta Wikipedie, je fakt chytrá, a já jsem tento odstaveček od ní opsala).

Listopad a zimní měsíce k tomu je ideální na pozorování ptáků v korunách stromů. Jen musíte našlapovat tiše a pak stačí zmáčknout spoušť a ... z fotky není nic, pták uletěl, je fuč. Tak příště zase, potichu a lehce našlapovat. Jednou se to určitě povede, to když se štěstí unaví a sedne i na mě.
Za oknem je poslední listopadový večer, který se změní v prosincovou noc.

Pojďte se se mnou ještě jednou projít tím letošním listopadem. Měsícem, kdy navždy odešel dobrý člověk, můj vzácný přítel  a fotograf pan Miroslav Čučka.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Teda Eli, to nemá cenu, to je zase krása. Myslím, že si focení hodně rozmyslím. **********
Anna Čípová
Elenko, děkuji. Ráda jsem se prošla tvým listopadem a ještě se poučila,
Jindra Hubačová
Elenko, Tvůj listopad ve fotografii byl krásný a já Ti za něj děkuji, pohladil moji bolavou duši, alespoň na chvilku jsem zapomněla na své trápení.-)))
Eva Mužíková
Eleno, prohlížet si Tvé fotky, to je opravdu silný zážitek. Ty ať fotíš, co fotíš, výsledkem je umělecké dílo. Bertice
Miluše Hasenohrlová
Elen,prostě máš talent,tleskám.
Zuzana Pivcová
Eli, pokud podle Tebe stál listopad za starou belu a jeho výsledkem jsou takové krásné fotky, co by se pak muselo Tvou zásluhou zrodit za snímky, kdyby byl vydařený?? :-D Myslím, že pan Čučka by byl také okouzlen. Díky!
Jana Šenbergerová
Krása je závislá na pozorovateli. A ten/ta ji zachytit umí. V kterékoliv roční době. :-)
Lenka Hudečková
Elí, přenádherné fotky, moc se Ti povedly...a článek je taky pěkný, jak jinak...díky
Hana Nováková
Elen, krásný článek a poutavé, podzimní fotky. díky za tu nádheru
Marie Seitlová
Listopad jsi měla možná za starou belu, ale fotky říkají něco jiného. Jsou nádherné, děkuji, že jsi nám je ukázala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...