Vánoční výstava v Betlémské kapli slaví 40 let
Textilní betlém od Marty Landové. Foto: Archiv

Vánoční výstava v Betlémské kapli slaví 40 let

7. 12. 2019

Tradiční pražská výstava v Betlémské kapli je letos jubilejní. K vidění proto budou ty nejzajímavější exponáty z minulých 40 let. Vedle originálních betlémů a vánočních ozdob i zvykoslovné předměty, které už dnešní děti, ale často ani dospělí, neznají.

Nebo vy snad víte, co je to třezolka, polaz či líto? Na děti čeká na výstavě opět oblíbený kuličkopád, kostkoviště a nebude chybět ani funkční mlýnské kolo!

„Na letošní jubilejní výstavě bychom rádi představili to nejzajímavější, co bylo na našich akcích k vidění v průběhu minulých čtyř desítek let. A věřte, že vybrat to nejlepší, nebylo vůbec jednoduché. Každý z těch krásných předmětů je důkazem, kolik je u nás zručných a umělecky nadaných lidí. Inspirací třeba pro domácí vánoční výzdobu jistě budou ozdoby z vosku, dřeva, dřevěných hoblin, vaty, skleněné foukané i korálkové, papírové, ozdoby z různých těst, ze slámy, přírodnin a plodů. Ovšem naše výstava je typická především originálními betlémy, za nimiž k nám každoročně míří návštěvníci ze všech koutů republiky i ze zahraničí. Betlémy jsou vytvořené z nejrozmanitějších materiálů a za použití nejrůznějších technik. Vybrali jsme pro vás třeba ty, které jsou typické pro určitou betlémářskou oblast – betlémy kralické, ústecko-orlické, příbramské, třebíčské… Ale najdete u nás třeba i skautský betlém,“ přibližuje náplň letošní výstavy v Betlémské kapli Blahoslav Lukavec, který je od roku 1992 jejím organizátorem.

Oáza klidu a pohody v centru Prahy
Děti i dospělí si na výstavě připomenou různé zvyky spojené se slavnostním adventním a vánočním časem. A možná poprvé zjistí, co představují nejrůznější vystavené zvykoslovné předměty, jako je vrkoč, svět, ježek, zahrádka, třezolka, polaz, líto nebo figurky ze sušených plodů.
V některých dnech budou na výstavě osobně předvádět své umění řezbáři i krajkářky a na připraveném pódiu se odehrají různá hudební vystoupení, zazní koledy a vánoční písně. 
„Smyslem celé výstavy je především ukázat návštěvníkům kouzlo klasických českých lidových Vánoc, protože jsme zjistili, že to je to hlavní, co u nás lidé hledají a proč se k nám opakovaně vracejí. Těší nás, když od návštěvníků slyšíme, že míří na výstavu za klidnou a pohodovou vánoční atmosférou, která tady ve sklepních prostorách Betlémské kaple skutečně vždy panuje a dá tak všem rychle zapomenout na hektický a hlučný život panující venku,“ dodává Blahoslav Lukavec s tím, že u příležitosti jubilea jsou některé prostory věnovány těm vystavovatelům, kteří se akce účastní již několik desítek let, a další jako vzpomínka na ty významné umělce, kteří již mezi námi nejsou.
Organizátoři také připomínají – nenechte děti doma! Právě pro ně je na výstavě připravený oblíbený kuličkopád, kostkoviště, mlýnské kolo, a možná i další vánoční překvapení.

 

Praktické informace o výstavě
Místo:
podzemní prostory Betlémské kaple, Betlémské náměstí 4, Praha 1
Vernisáž: 29. 11. 2019 v 16.30 hod
Termín konání výstavy: do 2. 1. 2020
Otvírací doba: denně 9.00–18.00 hod (24. 12. 2019 a 31. 12. 2019 9.00–14.00 hod, 25. 12. 2019 a 1. 1. 2020 13.00–18.00 hod)
Vstupné: plné – 100 Kč, snížené – 50 Kč

výstavy
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jsou to nádherné věci.
Hana Rypáčková
Ten látkový u mne vede...Ráda se na výstavy vypravím. Letos mám skouknuté už tři...
Zuzana Pivcová
Líbí se mi, že se výstavy betlémů neopakují, protože každoročně mají ještě speciální téma, např. byly zvony a zvonky, řemesla... Určitě se sestrou zase půjdeme. Prostor v podzemí je úžasný, i když se tam při velkém počtu návštěvníků poněkud hůře sestupuje.
Jitka Hašková
Na výstavu v Betlémské kapli a v Botanické zahradě Na Slupi chodím každý rok. V Praze je výstav hodně,ale tyto dvě považuji za nejlepší.
Jana Šenbergerová
Vždycky žasnu, z čeho dovedou lidé betlém vytvořit. Tentokrát mě zaujal voskový a moc se mi líbí ten na skle.
Věra Ježková
Výstavy betlémů tam jsou vždy krásné. Přispívá k tomu i prostředí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.