Jak mohou města pomoci osamělým seniorům
IIlustrační foto: pixabay.com

Jak mohou města pomoci osamělým seniorům

30. 12. 2019

Nejen v České republice, i v jiných evropských zemích populace stárne. Se stárnutím jde často ruku v ruce osamělost. Například v sousedním Německu je údajně téměř každý desátý občan ohrožen samotou.

Nejen v naší zemi, i v jiných evropských zemích populace stárne. Se stárnutím jde často ruku v ruce osamělost. Například v sousedním Německu je údajně téměř každý desátý občan ohrožen samotou. I když mnozí namítnou, že v naší zemi je jiná ekonomická i sociální situace, a jiní budou tvrdit, že jakékoliv průzkumy a ankety jsou formální a nejsou řešením, přesto vám chceme nabídnout několik tipů z vyspělých evropských států, které se snaží ulehčit osamělým seniorům jejich mnohdy nelehký život.

Za výbornou myšlenku jsou považovány tzv. "povídací pokladny", tak, jak byly zavedeny v jednom supermarketu v Nizozemsku. Tam si pokladní vědomě nechávají čas, aby se s nimi mohli zákazníci u pokladny dát do řeči. Pro mnohé starší zákazníky je to možná jediný hovor za celý den. Obvykle nezůstane jen u hovoru o vlastním nákupu, nýbrž pokladní se stane jakýmsi psychologem a zákazníkovým dobrým známým. Řada starších lidí téměř ani nevychází z bytu, vrcholem dne je nezřídka právě nákup v supermarketu nebo v pekařství. Pokud ovšem tato zařízení jsou někde poblíž k dispozici. Průzkum v Německu ukázal, že v některých městech je obchod vzdálen cca 300 metrů, zatímco jinde přes 3 kilometry, což představuje pro mnohé starší osamělé lidi značný problém. To znamená, že naděje, že by právě supermarket ochránil lidi před osamělostí, dost klesá.

V péči o osamělé lidi jsou malá města daleko před velkoměsty. Např. v jedné obci s počtem 1 000 obyvatel byl pro seniory zřízen jedním mladým podnikatelem pečovatelský dvůr (ne obvyklý penzion) zvláštního druhu. Lidé tu žijí v objektu společně s domácími a hospodářskými zvířaty, vaří si a pečují o zvířata, s nimiž si oboustranně poskytují společnost.

Osvědčila se i tzv, platforma sousedské výpomoci. Evidovaní senioři si navzájem nabízejí určitou výpomoc. Jeden, který je fyzicky méně zdatný, pomůže někomu s počítačem. Za to nedostane peníze, ale body. Za ty si pak může nechat od někoho dalšího posekat trávník, nechat se odvézt autem k lékaři nebo na nákup.

V Dánsku, které je k seniorům hodně vstřícné, jsou různé organizované nabídky nejen na internetu, ale třeba i v obchodech, kde jsou k dispozici pohlednice s nabídkou "Nechcete jít s námi na oběd?", Tu si může takto oslovený ponechat nebo ji třeba donést někomu dalšímu. K 75. narozeninám dostane každý občan pozvánku do městské rady. Pořádají se společné obědy pro seniory.

Nápady, jak potěšit osamělé lidi, nemusí být nijak nákladné. I u nás se v tuto předvánoční dobu objeví sem tam nějaká vlaštovka. Nejsou to rozhodně jen polévky pro chudé, které vaří radnice nebo některé církevní řády. Již druhým rokem se v obchodním centru v Praze na Chodově pořádala akce Štědrovečerní večeře pro 100 pozvaných osamělých lidí. K ní se mohli přihlásit lidé sami nebo nahlásit někoho známého, o němž věděli, že zůstal sám.

Važte si svých rodin a přátel a nezapomínejte ani na ty, kteří takové štěstí nemají.

aktivní senioři stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Článek je víc než zajímavý, děkuju za něj.
Jarmila Komberec Jakubcová
Díky Zuzko za podnětný a zajímavý článek.
Marie Ženatová
Mílá Zuzanko, moc děkuji za velmi obohacující článek o životě osamělých lidí a jejich možnostech pomoci třeba i od státu nebo různých jiných institucí v jiných částech Evropy. I já mám ve svém okruhu známých mnohé osamocené, kterým se snažím trochu pomoci, ale je to jen taková malá kapička v moři potřebných.
Hana Nováková
Zuzko, díky za krásný článek. Nevěděla jsem, kde a jak se starají různé státy o osamocené seniory. Je to dobré téma pro radní, jenže u nás ??? no nevím. Poslední věta příspěvku má svoji hloubku a nejen v tento čas... děkuji. Pohodový závěr roku a snad i příští rok nejen k nám oběma bude přízniv....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...