Přestárlý senior. Slovní spojení, které děsí
Ilustrační foto: ingimage.com

Přestárlý senior. Slovní spojení, které děsí

22. 12. 2019

Přestárlý. Ten výraz se běžně objevuje v médiích. Používají ho politici, novináři, lékaři. Jedná se nejen o ukázku ageismu, tedy podceňování či urážení lidí kvůli věku, ale zároveň o nesmyslné slovní spojení.

Je to slovo, kolem kterého by mohla vzniknout celospolečenská diskuse, kdyby někdo měl chuť ji odstartovat. Možná by mu rovnou měla být vyhlášena válka. Každý, kdo ho použije, by mohl být vyzván, ať přesně popíše, co tím výrazem myslí. Protože je velmi odvážné, říct o někom, že je přestárlý. Co si pod tím představit? Že je někdo tak starý, že je na světě příliš dlouho, a tudíž už na něm nemá co dělat? A že někdo jiný rozhodne, kdy se do této škatulky dostal? Nálepkování podle věku je jeden z jevů, který odborníci na stárnutí čím dál více kritizují.

„Slovo přestárlý by se mělo elmiminovat,“ uvedl geriatr Zdeněk Kalvach. „Věk by neměl být identifikačním znakem, lidé by se měli posuzovat podle toho, jaký je jejich zdravotní stav, schopnost zapojit se do života. Pokud se neustále bude zdůrazňovat, jaký kdo má věk, nemůžeme se divit, že se lidé stále více snaží zakrývat šediny, vrásky. Ve společnosti stále přetrvává názor, že starý člověk rovná se pán, který roztřesenými rukama rozbíjí nádobí jako v Nerudově básni Dědova mísa.“

Také další přední odbornice na stárnutí, geriatrička Iva Holmerová považuje jakékoli posuzování lidí podle věku za překonané. „I Světová zdravotnická organizace říká, že by se lidé neměli podle věku nálepkovat. Co je vlastně začátek stáří? Kdo to může určit, rozhodnout? Jakási statistická hranice je pětašedesátka, ale ta je dobrá jen pro tu statistiku, například, když je třeba vypočítat výšku důchodu. Ale v celkovém životě záleží přece na mnoha jiných faktorech, než na tom, kolik je člověku let podle kalendáře,“ uvedla.

Vnímání označení lidí podle věku se v poslední době mění. Zatímco dříve se běžně používal výraz důchodce, nyní si ho jen tak dovolí říct málokdo. „Jednou jsem v tramvaji pronesla něco ve smyslu:  Pozor, nájezd důchodců. Bylo to na zastávce u obchodního centra, kam lidé často jezdí brzy ráno kvůli slevám. Prostě se do tramvaje nahrnulo asi deset starých lidí s taškami na kolečkách, s hůlkami. Byl tam zmatek, neměli si kam sednout, lidé je začali pouštět. Uznávám, že moje poznámka mohla být nevhodná, ale s takovou reakcí jsem nepočítala. Dvě paní na mě začaly řvát, že jednou taky budu stará. Další pán vypadal, že mě vezme holí. Strašně je to naštvalo a vlastně je chápu, ale já to brala jako humor,“ vypráví sedmnáctiletá studentka Veronika z Ostravy.

Lidé jsou čím dál více na škatulkování hákliví. S označením někoho podle věku mají čím dál větší problém novináři. Píší článek, ve kterém se věnují nějakému tématu souvisejícímu se stárnutím, a často přemýšlejí, jaký výraz použít, aby byl korektní a nikoho neurazil. Někdy slyší, že je naprosto zbytečné zmiňovat u osob, o kterých píší, věk. Jistě, jenže pokud jde například o zprávu, že se nějaký lump specializuje na přepadávání starých lidí, jak se vyhnout tomu označení starý či senior, když to tak prostě je. Navíc, když se třeba jedná o text, který je má varovat. Nebo když se píše o penzistech, o důchodcích, o seniorech v souvislosti s problémy, které se jich týkají? Jak je popsat, označit? Jde o normální výrazy nebo mají určitý emoční podtext? Ale hlavně, někomu nějaké slovo připadá jako nevhodné označení, ale druhý člověk vůbec nechápe, proč by nevhodné mělo být, připadá mu normální, nepřemýšlí nad ním.

„Lidem často vadí, když se jim říká důchodce, a připadá jim vhodnější označení senior. Jenže senior znamená latinsky starší, tedy starší než. Jako senior by tedy mohl být označen starší bratr, starší kolega. Přitom by třeba nešlo o lidi ve vysokém věku. Neznamená to, že senior je automaticky starý člověk,“ připomíná Iva Holmerová.

Jisté však je, že některé výrazy, uváděné často v souvislosti s lidmi vyššího věku, urážlivé jsou a tím rozhodně je už na začátku zmíněné slovo přestárlý. Jedině by se jeho použití dalo ospravedlnit vysvětlením, že jde o stejný význam jako třeba přezrálý sýr. Tedy něco vysoce kvalitního, pro opravdové fajnšmekry. Ale protože víme, že ti, kteří slovo přestárlý používají, ho rozhodně nemíní v souvislosti s tím, že jde o něco kvalitního a obdivuhodného, je třeba jim pokaždé říct: Mohl byste mi, prosím, vysvětlit, co slovem přestárlý míníte? Co si pod ním konkrétně představujete? Vsaďme se, že pokud k takové situaci dojde, bude zajímavá.

aktivní senioři stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Novotná
Když to spojení někdo použije, tak tím jenom ukazuje, jaký je hlupák. To mě nevzrušuje.
Jiří Lupoměský
Naprosto souhlasím s autorkou článku paní Hofmanovou, že v současné době se stále více projevuje určitá nechuť vůči starším lidem. Úmyslně říkám starším, a ne starým, nebo dokonce přestárlým. Myslím, že je to dáno celkovou atmosférou v současné společnosti, která preferuje mládí jako výraz jakési modernosti, nebo, řekněme, pocitu "být in". Domnívám se ale, že v pozadí těchto trendů je vnitřní strach ze stárnutí v době, která přijde a o níž si málokdo dělá iluze. Ale zde mě napadá jeden z Murphyho zákonů, který říká: "Cítíte se výborně? Zůstaňte v klidu, to přejde!"
Helena Ševčíková
To určitě, pane Volfík. Sami o sobě si můžeme dělat legraci kdykoliv.
Josef Volfík
No a co? Mně je 73 a o sobě prohlašuji, že mám už po záruční lhůtě. Člověk se ze sebe musí umět udělat srandu, jinak se z toho všeho zblázní.
Helena Ševčíková
Oni by nás někdy ti mladí nejraději někam odklidili už v 65 letech. Nedávno jsem četla zprávu od jednoho redaktůrka určitě ještě s mlékem na bradě, že byla přepadena 60letá stařenka. Tak tomu by neměli dávat ani pero do ruky!
Lenka Kočandrlová
Kdysi bývali někteří staří lidé v úctě a vážnosti : předávali mladým své vědění,zkušenosti,návyky,rady.Dnes nikdo nechce poslouchat,vše se hledá na netu,přijímají se za své vyslovené bludy,překrucují se dějiny...Stáří je dnes na závadu,my víme,jak to bylo kdysi a nenecháme se jen tak opít rohlíkem.Takže začalo se cpát mládí vpřed,dle amerického vzoru,i když se mnohokrát ukázalo,že to není dobré.Častovat starší lidi různými přívlastky,nápadně/nenápadně poukazovat na senilitu,demenci,neschopnost,omezenost. Nesmíme se tomu poddat, nenecháme se nedovzdělanými rádobymladými válcovat! Stačí jen být obezřetný,udržovat si všeobecný rozhled,nežít minulostí,připravit se na možné útoky dopředu.Zůstat mladý uvnitř,když už to není zvenčí vidět!
Hana Novotná
Ano, i já jsem se setkala u lékaře ortopeda s podivným rčením. Bolelo mě rameno a když lékař prohlédl rentgen řekl: ů ano, rameno je katastrofálním stavu - ale vzhledem k vašem,u věku vás nikdo na operaci nutit nebude". Jak obratně řečeno, že jsem stará a proč mě tedy operovat? Stále se setkávám s podivem že když je mi 81, jak je s podivem, že ještě žiju!
Jana Šimonová
Slovo přestárlý jsem snad nikdy neslyšela, ale vadí mi i titul senior. Proč, je třeba se ptát. Inu, byly časy, kdy se k slovu senor vázaly pocity moudrý, zkušený, někdo, kdo si zaslouží úctu mladých. Dnes je doba jiná. Dnes za slovem senior cítím opovržení, jde o člověka pomalého, překážejícího, zejména v Kauflandu, pobírajícího bezplatný zisk v podobě důchodu a příspěvku na bydlení, šeredného s hnusnou pletí, řídkými vlasy, špatnými zuby a nevkusem v oblékání a tetování, ... Nemusím pokračovat, všichni víte své. Trochu jsem hyperbolicky nadsadila, sorry, ale jen trochu ;).
Soňa Prachfeldová
Přestárlý seniorů je děsný výraz, je to vložení člověka do škatule, že už není k ničemu, že překáží na svete, zdržuje všechny a všechno a ještě si dovolí mít nějaké požadavky a názory. Také v souvislosti s názvem senior /nelíbí se mi/ se používá 70 a p. senior zavinil, udělal, neudělal, způsobil atd, proč se nepoužívá 20lety nezaměstnaný , 30, 45 ,50 pracující, zavinil .... Půjdeme asi do ulic a dočkáme se posměchu ? Je takto nastavená společnost ve všech směrech a je to špatně i pro mladé, kteří též zestárnou a možná to ucítí ještě více na své kůži. Jsi starý - mlč a nezaclanej. Hnus velebnosti !
Marie Faldynová
Slovo přestárlý je i pro mne neuctivé, jsem ráda, že už jsem ho dlouho neslyšela.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.