Jedupaní

Jedupaní

19. 12. 2019

Jsou všude mezi námi. Nevím, kolik jich je; věřím, že ne moc. Setkáváme se s nimi téměř denně. Jistě jsou taky jedupáni. Ale těch je nejspíš méně než jejich ženských protějšků.

Nevím ani, jak taková jedupaní vypadá. A je mi to vlastně jedno. Může to být elegantní dáma, stejně jako paní, která o sebe příliš nedbá. Vím ale, jaká je uvnitř. Zlostná, závistivá, nepřející, bezohledná … Představuji si, že každý den potřebuje vypustit svou jedovatou slinu, aby se cítila lépe. Vyřkne nebo napíše několik ostrých slov, je bezdůvodně nepříjemná na manžela, pomlouvá své známé, v obchodě se oboří na nevinnou prodavačku, pohádá se ve frontě, v dopravním prostředku se dere neurvale o místo k sezení …

Nejspíš má k tomu, jaká je, své důvody. Jsem přesvědčena, že je také nešťastná, nespokojená se svým životem. Že se jí nesplnil nějaký sen, cítí křivdu, prožila velkou bolest. Ale tak to máme přece všichni. Nikdo neprocházíme životem bez šrámů na duši nebo i na těle. A přesto většina z nás svoji frustraci nedává najevo. Starosti si prožíváme sami se sebou nebo se svými nejbližšími. K lidem obracíme vlídnou tvář, protože takové tváře potřebujeme i vidět. Jednáme s nimi hezky, neboť nám to dělá radost. A od nich se nám to vrací mnohonásobně.

Přeji vám, abyste si z jedupaní a jedupánů mezi námi nic nedělali, abyste je dokázali velkoryse a shovívavě přehlížet. A aby vám bylo dobře s těmi ostatními, kteří se k vám chovají přívětivě. Přeji vám také hezké Vánoce.

 

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/search/jed/, upraveno

 

můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám ještě jednou. Jsem ráda, že jsme převážně ve shodě. Citát MH je výborný. O frustraci v textu píšu. Se sílou osobnosti slušné chování jistě souvisí.
Irena Mertová
No ano, teď jste asi Jene trefil hřebík na hlavičku: ne každý na to má, chovat se slušně. Je to o síle osobnosti, nebo ne?
Soňa Prachfeldová
Ano Honzo, správný výraz frustrace, která negativně ovlivňuje jejich vztah k ostatním.
Jan Zelenka
Ještě bych k tomuto tématu připomněl jednu myšlenku pana Miroslava Horníčka. „Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.“ Asi ne každý má na to, aby se k ostatním choval normálně a nevybíjel si svoji frustraci na jiných.
Jitka Caklová
Ireno historie se opakuje. Když to bylo minule aktuální, také jsme s Radkem Ále doporučili blokaci a odpověděla nám, že to neudělá, že se takhle alespoň dozví, co se o ní povídá. Tak teď to ví. Nevím co si pomůže když to takto zveřejnila. My jsme také emaily podobného charakteru dostávali a po zablokování máme klid. Každý se může rozhodnout, možnosti jsou. Ale je to opravdu každého věc.
Irena Mertová
Álo, já si naopak myslím, že bych udělala to samé - taky bych ty invektivy hodila "do pléna". Pokud si to nechává člověk pro sebe, vlastně se stává bezmocnou"obětí" šikany, to není dobré. Nevím, kdo ti takové věci píše, nevím, proč si tu osobu nezablokuješ... Naše čtyřletá Kačka by ti poradila: "kdo to říká ten to je, tomu se to šikuje" :-)) Ty jsi ale mocnější čarodějka, jdeš dál a dál a pindy necháváš za sebou.... ohlédneš se - a kde je jim konec... :-)
Danka Rotyková
Věrko, to máte pravdu. Tu utajenou jsem poznala před měsícem a ještě teď mi její kousek leží v žaludku. A tu, kterou jsem poznala na první pohled včera u pokladny v Lidlu, tu už jsem dávno vypustila. Ale i tak byla vzpruzelá, přímo děsná. Za paní pokladní jsem nastavila záda a ona na to skočila. Horší než ona byl jedudědek u vedlejší pokladny, který seřval i vedoucího. Tak mám předvánoční scénky už za sebou.
Věra Lišková
Hlavní je, že jedubaby zároveň otravují sebe. Ty u kterých to poznáte na první pohled, nejsou tolik nebezpečné, dáte si pozor. Horší jsou ty utajené, na ústech med a v duši jed.
Jitka Caklová
Álo, řekla bych ani jedno, ani druhé, ona to tak prostě má a Tebe nenapadlo nic jiného, než to tady takhle hezky "rozmáznout", tím jí udělat radost a ještě k tomu posílit smysl jejího konání. Také jsem to tady ve svých začátcích a dokonce ještě před nedávnem neměla jednoduché a dnes je mi úplně jedno, co kde jedna paní druhé napsala/povídala. Pro mě je důležité vědět, že to není o mně :-)
Alena Tollarová
Než jsem se rozhoupala s příspěvkem k tomuto článku, s nímž se plně ztotožňuji, byla na mě plivnuta jedovatá slina tohoto znění: Pro Boha Tollarko , pořád se nikam necpi, ta tvoje červěná palice a pokřivený úsměv a drby a drby a drby ..... fota s tebou mi ze srandy posílají, hned to mažu. Všici ví, co jsem řekla : zákeřná závistivá baba. Vulgarity a k tomu ...ová , nestydatost ! Autory jsem vymazala, zvědavost tvá je nekonečná. Co myslíte, je autorkou jedupaní nebo jedubaba? :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.