Vánoční cukroví
foto: autorka

Vánoční cukroví

21. 12. 2019

Když je po Vánocích, pro mnohé konec volných dní, ale pro mnohé volné dny pokračují, a protože počasí zimním sportům nepřeje, trávíme je přepínáním programů v televizi, lelkováním u počítače či uždibováním vánočního cukroví, bez ohledu na stoupající čísla na váze.

Ptát se, zda máme rádi vánoční cukroví, je myslím „nošením dříví do lesa“. Nemůžeme se dočkat, až vůně vanilky provoní celý byt a na skříních se objeví staré známé krabičky. Vánoční cukroví, nezbytná součást sváteční tabule, řeklo by se maličkost, ale zážitky z jeho přípravy má většina z nás spojené s vánocemi už od malička!

Hospodyně v předstihu míchají v mísách všelijaká těsta rozličných barev, aby se v chladnu nechala odležet a potom pomocí válečku na nudle a různých formiček či vykrajovátek z nich vznikl polotovar budoucí pochoutky vánočního stolu.
Připravené kousky je nutno šoupnout do trouby, i když někdy je možné to považovat za zbytečné, neboť sladké těsto chutná samo o sobě, což znají všichni kluci i holky od šesti do x let, hlídat dobu pečení a potom opět nechat v krabičkách odležet několik dní, než přijde řada na konečné zdobení, mazání marmeládou a slepování, máčení do čokolády a zase slepování, aby putovalo zpátky do krabiček a čekalo na Štědrý den, kdy bude servírováno na vánoční stůl.

A právě v tomto okamžiku začíná pro každou hospodyňku dilema. Schovat či neschovat napečené cukrovíčko mimo dosah dětí i dospělých anebo je nechat dostupné nejméně týden před svátky? Odpověď na tuto otázku bude závislá na množství napečeného cukroví, případně zkušenostech z let minulých. Dokáže-li zbytek rodiny udržet své chutě na uzdě a nevezme-li krabice „útokem“, lze nad občasným uždibováním přimhouřit oči. V opačném případě je lepší cukroví někam zamknout a klíč schovat anebo přemístit cukroví k sousedům, i když s tím rizikem, že místo vlastní rodiny uždibuje rodina sousedova!

Když všechno dopadne dobře, překvapení se sice nekoná, neboť předem otestované jednotlivé kousky mizí z mísy podle chutnosti, ale je dostatek cukroví jak na stole vánočním a zbude i pro případné návštěvy a na silvestra, tak případně na uložení do mrazáku na pozdější použití.

Ale co si budeme povídat. Vánoční cukroví chutná nejvíc před vánocemi! Dobrou Chuť.

cukrovíčko

 

můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji všem za milá slova a přeji všem klidný vánoční čas.
Dana Kolářová
Eli, je to marný, pečení nás neopustí nikdy. :-)
Elena Valeriánová
A já si každý rok říkám, už naposled. A přijde předvánoční čas a peču zas. Ale letos fakt naposled. Hezký článek.
Dana Kolářová
Zuzano, díky. I Tobě přeji pohodové Vánoce.
Marie Faldynová
Peču moc ráda, ale už zdaleka ne tolik, jako když byly děti doma. Vánočku mám například letos od snachy. Líbí se mi, že i ona peče ráda a nezapomínáme si navzájem pochválit vytvořené dobroty.
Zuzana Pivcová
Moc hezké a pravdivé. Já jsem si (po šlehačkovém období loni) v současnosti dost odvykla mlsat, ale nikomu se nedivím. Vždyť z toho pečiva "až oči přecházejí". Krásné svátky, Dano, a díky.
Dana Kolářová
Díky, Aleno a nápodobně.
Alena Tollarová
Pravdu díš, nejlepší je "před". Dělám to tak, že bez uzardění narovnám malý talířek a ten se pomalu vyprazdňuje. Však ono je ho dost i na období "po". Hezké vánoce a dobrou chuť!
Dana Kolářová
Maruško, Tobě taky. Díky.
Hana Rypáčková
Na cukroví ze stromečku se vztahovalo: Kdo cukroví ukradne, tomu tuka upadne.. Na pečené jen to, že trochu nepovedené se ujídá ze zvlášní krabice..A teprve na Vánoce je hojnost. Ale pomalu se stolování v Adventu stalo hlavním přísunem na stůl , o Vánocích už tolik nechutnalo, bylo ovoce a jiné dobroty..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.