Zima ve Františkových Lázních
FOTO: autorka

Zima ve Františkových Lázních

25. 12. 2019

Františkovy Lázně jsou nejmenší ze západočeského lázeňského trojúhelníku. Byly založeny v roce 1793 císařem Františkem I.. Jejich symbolem je socha malého chlapečka s rybou, kterou vytesal v r.1924 A. Mayerl. Traduje se, že dotyk palce levé nohy pomůže ženě, aby do roka otěhotněla. Lázně jsou především proslavené svými 23 prameny minerální vody a slatinnými zábaly.

Když jsem se v srpnu rozhodovala, kam pojedu v prosinci, zaujal mě inzerát na týdenní lázeňský pobyt v sanatoriu Pawlik ve Františkových Lázních. V té době se mi začalo ozývat pravé koleno, a tak bylo rozhodnuto. Nebývám častým hostem žádných lázní, raději v zimě jezdím relaxovat k teplým mořím, ale koleno chtělo nějakou péči.

Do hotelu jsem přijela první adventní neděli, a tak všude vládla sváteční atmosféra..Na hlavní lázeňské ulici pak byl slavnostně rozsvícen vánoční strom a a konal se koncert s koledami.  

Bohužel zima v těchto lázních není asi úplně příhodná doba k relaxu. Nádherný park byl v době, kdy jsem tam pobývala, pustý, nikde skoro ani človíčka. Když jsem po procedurách skončila, tak jsem občas zašla do Aquaparku, který je s hotelem spojen delší chodbou. Tak i Císařské lázně, kde se dělají slatinné zábaly.

Do kolena jsem dostávala každý den tzv.plynové injekce a slatinný zábal nebo parafinový. Nemohu říci, že by to bylo příjemné. Jediné, co by se mi tak trochu zamlouvalo, byla uhličitanová koupel. I když musím uznat, že koleno se mi výrazně zlepšilo, nevím, zda po lázeňské kúře, ale cítím se daleko lépe.

Po této zimní lázeňské zkušenosti určitě vím, že v zimě nikdy do žádných lázní nepojedu. A pokud pojedu, bude to v jarních či podzimních měsících. Protože jinak jsou lázně velmi nudná záležitost. Do hotelu jezdí většinou německá klientela, protože to mají pár kilometrů na hranice, a pak jsou to většinou senioři, kterým pobyt částečně hradí německá zdravotní pojišťovna.

Musím pochválit poskytované lázeňské služby i ubytování. Vše bylo na  profesionální úrovni. 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Františkovy Lázně mám moc ráda :-)
Anna Potůčková
V těchto lázních jsem byla před 35 lety na návštěvě, když se tu se srdcem léčila moje maminka. Je tu krásně! A vidím, že Františkovi nezamrzne hlavička a ani žádná nožička. A co se fotek týče, Jarmila je určitě vložila dobře, ale prostě se otočily "samy". Také se mně to podařilo a od té doby vkládám fotografie pouze ty, které jsou na šířku a ne výšku. Plynové injekce jsou prima. mně pomohly v lázních Libverda od bolestí kolen i zádů
Naděžda Špásová
Jitko, myslela jsem, že mi to dělá tablet. Jarmilko, fotky by chtěly otočit.
Jitka Hašková
Františkovy Lázně jsou mé oblíbené. Hezké fotky, škoda, že jsou na štorc.
Naděžda Špásová
Ten otazník má být smajlík. Sorry
Naděžda Špásová
Jarmilko, FL mám taky ráda. Hezké fotky. ?
Dana Puchalská
Františkovy Lázně jsou moc hezké. Ráda jsem tam jezdila. Ale to je už dlouho. A jak se tak koukám na fotky, hodně se tam změnilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.